Το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που καταγράφεται ειδικά σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα γενικότερα δεν αφήνει πολλά περιθώρια για μεγάλες αλλαγές

Από παράταση σε παράταση πηγαίνει η άρση των μέτρων  την ώρα που ο κορωνοϊός συνεχίζει να καλπάζει, διατηρώντας την πίεση στα νοσοκομεία της χώρας, ειδικά στη Θεσσαλονίκη και της Βόρεια Ελλάδα.

Ο δικαιολογημένος προβληματισμός στους Λοιμωξιολόγους έρχεται βάσει των στοιχείων που έρχονται κάθε απόγευμα από τον ΕΟΔΥ, που δεν δείχνουν σημαντική μείωση κρουσμάτων, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών ήταν τριψήφιος χθες και την 1η Δεκεμβρίου και τα ρεκόρ διασωληνωμένων καταρρίπτονται σχεδόν καθημερινά.

Η Θεσσαλονίκη δε, μετά από μια τάση αποκλιμάκωσης που φάνηκε στον χάρτη κρουσμάτων, που μάλιστα υποχώρησε στη δεύτερη θέση έναντι της Αττικής, πήρε πάλι την θλιβερή πρωτιά, καταγράφοντας χθες 428 κρούσματα, με το ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης να μειώνεται πλέον με αργούς ρυθμούς προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς. Την ίδια ώρα επιβαρυμένο παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο και στην Κεντρική Μακεδονία με 357 κρούσματα, ενώ υψηλά είναι ο δείκτης και στην Δράμα με 75 κρούσματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες έδωσε την παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, αφού τα υψηλά νούμερα βάζουν στον πάγο το άνοιγμα των σχολείων, ακόμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων που φαίνεται ότι θα υποδεχθούν τους μαθητές από το 2021.

Πρόβα με εποχικά

Ενώ τα ρολά στα εμπορικά καταστήματα παραμένουν κατεβασμένα, από τις 7 Δεκεμβρίου τα εποχικά καταστήματα με τα χριστουγεννιάτικα είδη θα ανοίξουν για να υποδεχθούν πελάτες με κατ’ εξαίρεση απόφαση της κυβέρνησης.

Συνολικά 110 καταστήματα αναμένεται να βγάλουν τα λουκέτα στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ γενικότερα για το λιανεμπόριο, η κατάσταση παραμένει ρευστή, καθώς δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα στις γιορτές, ωστόσο, ακόμα και αν γίνει αυτό, θα συμβεί με πολύ αυστηρά μέτρα. Συγκεκριμένα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν με τη μέθοδο click away, δηλαδή οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν τις αγορές τους online και στη συνέχεια να πηγαίνουν στα καταστήματα προκειμένου να παραλαμβάνουν τις παραγγελίες τους. Αν η κατάσταση το επιτρέψει, δεν αποκλείεται οι καταναλωτές προς το τελευταίο δεκαήμερο του έτους, να μπορούν να ψωνίζουν και στο κατάστημα, αλλά με πολύ αυστηρά μέτρα. Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα, η μερική άρση των μέτρων μπορεί να γίνει σε διαφορετικο χρόνους και ταχύτητες ανάλογα με την περιοχή: Είναι πιθανό να ανοίξουν τα καταστήματα υπό τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις σε κάποιες περιοχές που το ιικό φορτίο είναι ασθενές αλλά όχι σε άλλες που παραμένει πολύ ισχυρό – εάν δηλαδή δεν υπάρξει ραγδαία αποκλιμάκωση στη Θεσσαλονίκη θεωρείται απίθανο να ανοίξει η αγορά, έστω και υπό όρους.

Στις 14 (;) τα κομμωτήρια

Ενας άλλος κλάδος που είναι πιθανό να ανοίξει νωρίτερα, είναι τα κομμωτήρια. Στην κυβέρνηση εξετάζεται το σενάριο να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου, καθώς τα κομμωτήρια δεν φαίνεται ότι ήταν από τις δραστηριότητες που αποτελούσε αιτία διασποράς του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρθηκε σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ, η 14η Δεκεμβρίου κλείδωσε για το άνοιγμα των κομμωτηρίων, ωστόσο αναμένονται οι κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Να επισημανθεί πως η πιθανή λειτουργία των κομμωτηρίων πριν τις γιορτές, σημαίνει ότι θα ισχύει ότι και πριν, δηλαδή επίσκεψη μόνο με ραντεβού και περιορισμένος αριθμός ατόμων εντός των χώρων (τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον, απόσταση δύο μέτρων μεταξύ θέσεων εργασίας και εξυπηρέτηση πελατών μόνο με ραντεβού).

Ούτε σκέψη για εστίαση-διασκέδαση

Όσον αφορά την εστίαση, δεδομένο πρέπει να θεωρείται πως δεν θα ανοίξουν τα νυχτερινά μαγαζιά, ενώ δύσκολα είναι τα πράγματα και για τα εστιατόρια, όπου και ο κλάδος είναι αντίθετος στο να ανοίξει μόνο για μία εβδομάδα.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, όσον αφορά τα μπαρ και να νυχτερινά μαγαζιά, πως το άνοιγμά τους πάει για το 2021 και αφού ξεκινήσει ο εμβολιασμός των πολιτών.

«Ελπίζω πως καθώς βγαίνουμε από το δεύτερο lockdown θα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Αλλά πάλι χρειάζεται να γνωρίζουμε το γεγονός πως ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες δεν θα λειτουργήσουν ώσπου να έχουμε το εμβόλιο. Η νυχτερινή διασκέδαση, τα μπαρ, η μεταμεσονύχτια διασκέδαση… Δεν μπορούμε να έχουμε συνωστισμό ανθρώπων σε μπαρ ώσπου να διαθέτουμε το εμβόλιο» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial