Οι κομβικές ημερομηνίες που καθυστέρησαν τα μέτρα

Πάνω από έξι ώρες διήρκεσε η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, η οποία έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις σε όλη την Επικράτεια αλλά κυρίως στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε παραδοχή, λέγοντας πως «έπρεπε να πάρουμε δραστικά μέτρα νωρίτερα» και συμπλήρωσε «Πέσαμε έξω στην εκτίμηση στη Θεσσαλονίκη (…) Πέσαμε έξω όχι μόνο εμείς, όλοι οι ειδικοί, όλοι οι επιδημιολόγοι». Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η ευθύνη βαραίνει πρώτα την κυβέρνηση, αλλά υποστήριξε πως βαραίνει και τους τοπικούς άρχοντες και όσους επεδίωξαν να εορταστεί όπως εορτάστηκε ο Άγιος Δημήτριος. Λίγες ώρες μετά ανακοινώνονταν 828 νέα κρούσματα στην πόλη, με τη μάχη να μαίνεται στις ΜΕΘ και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα να τονίζει πως «βρισκόμαστε σε πόλεμο». 

Ο κ. Μητσοτάκης επίσης ανέφερε πως «ενδεχομένως στη Θεσσαλονίκη να παίρναμε πιο δραστικά μέτρα μια εβδομάδα νωρίτερα». Με βάση αυτές τις δηλώσεις ας δούμε τις ημερομηνίες που ελήφθησαν τα μέτρα.

Το lockdown στη Θεσσαλονίκη ανακοινώθηκε την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, με άμεση ισχύ από την επομένη και έτσι η πόλη μπήκε σε καθεστώς lockdown στις 3 Νοεμβρίου. Αν η Θεσσαλονίκη είχε τεθεί μία εβδομάδα νωρίτερα σε lockdown, αυτό θα «έπεφτε» στις 28 Οκτωβρίου, πάνω ακριβώς στην εθνική εορτή του «ΟΧΙ». Είναι, ωστόσο, σαφές πως ο συνδυασμός της εορτής του Αγίου Δημητρίου και της εθνικής εορτής του «ΟΧΙ» δημιούργησε εκρηκτικές συνθήκες για την εξάπλωση του κορωνοϊού με δύο τρόπους. Από τη μία πλευρά, δεν ήταν λίγοι οι Θεσσαλονικείς που ταξίδεψαν στις γύρω περιοχές καθώς οι μετακινήσεις ήταν ελεύθερες, ενώ από την άλλη δεν έλειψαν οι ουρές έξω από εκκλησίες την 26η Οκτωβρίου εντός Θεσσαλονίκης.

Σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός πως ήδη εκείνες τις ημέρες υπήρχαν σενάρια για καθολικό lockdown στη Θεσσαλονίκη, ενώ και οι επιστήμονες διαρκώς έκαναν λόγο για «δύσκολη κατάσταση».

Έτσι, οι επτά ημέρες γίνονται γρήγορα 11, καθώς σήμερα είναι πασίδηλο πως το απαγορευτικό θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί πριν τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου με πιθανή ημερομηνία τουλάχιστον την 24η του Οκτώβρη ώστε να αποτραπεί και η έξοδος των Θεσσαλονικέων. Τονίζουμε εδώ πως ο ίδιος ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε απευθύνει έκκληση ειδικά στους Θεσσαλονικείς να αποφύγουν τις μετακινήσεις και τις εκδρομές στις αργίες εκείνων των ημερών.

Παράλληλα, δεν είναι αποκλειστικά οι ημέρες προ της ανακοίνωσης του καθολικού lockdown.

Στις 3 Νοεμβρίου η Θεσσαλονίκη μπήκε στο «γκρι» επίπεδο, σύμφωνα με το οποίο ορίζοντας η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21.00 έως τις 05.00 το πρωί. Μετέπειτα όμως ανακοινώθηκε το γενικό lockdown στη χώρα και αυτή η απαγόρευση ήρθη από το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου, μέχρι και σήμερα Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, καθώς τέθηκαν σε ισχύ τα νέα πανελλαδικά μέτρα που προβλέπουν την εφαρμογή αυτής της απαγόρευσης σε όλη την επικράτεια.

Έτσι, ενώ η Θεσσαλονίκη βρίσκονταν στην κατάσταση που σήμερα όλη συνομολογούν ως «δραματική», η πόλη είδε… χαλάρωση των μέτρων από τις 7/11 έως τις 13/11, ακόμη έξι ημέρες που δεν εφαρμόστηκε ένα μέτρο, το οποίο δεν στοιχίζει ούτε ευρώ.

Φτάνουμε, έτσι, στις 17 ημέρες.

Στα ανωτέρω δεν θα προσμετρήσουμε το γεγονός πως η Θεσσαλονίκη από τις 29 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα 13 Νοεμβρίου βρίσκεται σε μία αέναη δίνη μέτρων που διαρκώς αλλάζουν και τροποποιούνται, δίχως να έχουν ένα ξεκάθαρο στίγμα της κρισιμότητας των στιγμών. Άλλωστε, εφόσον είναι πλέον γνωστό πως η Θεσσαλονίκη είναι η περιοχή της χώρας όπου δίνεται η μεγαλύτερη μάχη με τον κορωνοϊό, είναι σαφές πως δεν μπορούν να λαμβάνονται ακριβώς τα ίδια μέτρα που αυτά που προβλέπονται πανελλαδικά.

ΠΗΓΗ: typosthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial