Στη Θεσσαλονίκη, εδώ και τουλάχιστον τρεις εβδομάδες παρατηρείται μια, αργή μεν, αλλά συνεχής βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της περιοχής.
Μετά την ανάπαυλα των αργιών των Χριστουγέννων όπου ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, όπως και πανελλαδικά, κρατήθηκε χαμηλά λόγω κυρίως του μειωμένου αριθμού των τεστ, η χθεσινή επάνοδος σε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων σε σύνολο επικράτειας και σε τριψήφιο σε επίπεδο Θεσσαλονίκης, προκάλεσε κάποια ανησυχία. Εάν η αύξηση αυτή θα είναι πρόσκαιρη ή όχι, θα φανεί τις προσεχείς ημέρες. Πάντως, σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, εδώ και τουλάχιστον τρεις εβδομάδες παρατηρείται μια, αργή μεν, αλλά συνεχής βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της περιοχής.
Και αυτό προκύπτει από μια σειρά δεδομένων. Τόσο από τις μετρήσεις στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος τις οποίες διενεργεί κάθε βδομάδα η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ, όσο και από τα τεστ ελέγχου covid που πραγματοποιούνται από κάθε πηγή, καθώς και από τα στοιχεία τα οποία αποστέλλονται από την αρμόδια Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας προς τους δήμους, σχετικά με τα ενεργά κρούσματα στην περιοχή τους.
Οι μετρήσεις στα λύματα
Εν αναμονή των νέων ανακοινώσεων του ΑΠΘ, τα ευρήματα της τελευταίας μέτρησης στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος η οποία είχε ολοκληρωθεί ανήμερα των Χριστουγέννων, επιβεβαίωσαν ότι μετά μία εβδομάδα, όπου το ιικό φορτίο είχε παραμείνει σε σταθερά επίπεδα, η αποκλιμάκωση από τις 18 Δεκεμβρίου και μετά συνεχιζόταν με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό, με τη συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού SARS-CoV-2 να βρίσκεται στα επίπεδα που ήταν στα μέσα Οκτωβρίου, πριν από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Τα επόμενα ευρήματα της διεπιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ αναμένονται με ενδιαφέρον και για έναν ακόμη λόγο, καθώς ενδέχεται να δώσουν απαντήσεις και για το εάν έχει φτάσει και στην περιοχή μας το μεταλλαγμένο “βρετανικό” στέλεχος του νέου κορωνοϊού.
Η πορεία των κρουσμάτων
Σύμφωνα με τα επίσημα ανακοινωμένα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες παρατηρείται διαρκής βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, την εβδομάδα από 9 έως 15 Δεκεμβρίου είχαν διαγνωστεί 1.766 κρούσματα με μέσο όρο ημερησίως 252,2. Την επόμενη εβδομάδα από 16 έως 22 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν 1.249 κρούσματα (μ.ο. 178,4), ενώ την τελευταία εβδομάδα, από 23 έως 29 Δεκεμβρίου διαγνώστηκαν 837 κρούσματα (μ.ο. 119,6). Βεβαίως, οι αριθμοί της τελευταίας εβδομάδας, λόγω των πολλών αργιών δεν είναι αντιπροσωπευτικοί της πραγματικής κατάστασης στην κοινότητα καθώς τα τεστ ήταν πολύ λιγότερα.
Το τελευταίο δεκαήμερο, παράλληλα με τα μοριακά τεστ, διενεργούνται και rapid test στα οποία το ποσοστό θετικότητα είναι πολύ χαμηλό. Για παράδειγμα, χθες, έγιναν 413 rapid test σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος (Ποσειδώνιο, Καυταντζόγλειο, Αμπελόκηποι, Θέρμη) και βρέθηκαν μόλις 4 θετικά (ποσοστό θετικότητας 0,96%). Σύμφωνα, ωστόσο, με τους ειδικούς το πραγματικό ποσοστό θετικότητας είναι υψηλότερο καθώς στα σημεία διενέργειας rapid test προσέρχονται συνήθως άτομα τα οποία δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.
Τα ενεργά κρούσματα
Πάντως, στην καθιερωμένη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι οι διαγνώσεις στη Θεσσαλονίκη είναι λιγότερες πλέον κατά 30%.
Ανακοινώθηκε επίσης, ότι ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στο σύνολο της περιφερειακής ενότητας ανέρχεται σε 1.600, όταν πριν από δύο εβδομάδες ο αριθμός αυτός ήταν ακριβώς διπλάσιος (3.207).
Υποχώρηση των ενεργών κρουσμάτων σημειώνεται σχεδόν σε όλους τους δήμους της περιφερειακής ενότητας. Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες τις οποίες έχει στη διάθεσή της η Voria.gr η επιδημιολογική εικόνα ανά δήμο, όσον αφορά τα ενεργά κρούσματα έχει ως εξής:
- Οι αριθμοί 123 και 121 που αναφέρονται στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου αφορούν την εβδομάδα πριν από την 20η Δεκεμβρίου.
** Για τον δήμο Καλαμαριάς δεν υπήρχαν αντίστοιχα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας.
• Μέσα στις παρενθέσεις είναι τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους με βάση τα δεδομένα της 21ης Δεκεμβρίου
Όπως φαίνεται από τον ανωτέρω πίνακα, στους δέκα από τους έντεκα δήμους για τους οποίους διαθέτει ακριβή στοιχεία η Voria.gr παρατηρείται υποχώρηση των ενεργών κρουσμάτων. Αλλού μεγάλη, όπως για παράδειγμα στους δήμους Βόλβης (54,5%) και Αμπελοκήπων Μενεμένης (30,2%), αλλού μικρότερη, ενώ στον δήμο Νεάπολης Συκεών παρατηρείται σταθεροποίηση.
Στο σύνολο των έντεκα δήμων τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 589. Αυτό σημαίνει ότι στους υπόλοιπους τρεις δήμους (Θεσσαλονίκης, Πυλαίας Χορτιάτη και Λαγκαδά) τα ενεργά κρούσματα είναι 1.011 (1600-589). Με βάση, δε, την αναγωγή του αριθμού των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, πλέον επιβαρυμένος δήμος, μετά τον δήμο Θεσσαλονίκης, εξακολουθεί να είναι ο δήμος Δέλτα, αν και υποχώρησε από τα 253 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους στα 185.
Πηγή: voria.gr