Κορωνοϊός: Τι είναι ο χάρτης προστασίας και πώς θα λειτουργεί [παραδείγματα]

Μία χρήσιμη εφαρμογή στην οποία θα εμφανίζονται κατηγοριοποιημένα τα στοχευμένα τοπικά μέτρα αναλόγως την επιδημιολογική επιβάρυνση της κάθε περιοχής, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία, με τις επίσημες ανακοινώσεις να έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή.

Ο “Χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την Covid-19”, όπως ονομάζεται θα έχει χωρισμένη τη χώρα σε τέσσερις ζώνες επικινδυνότητας, και αναλόγως το επίπεδο του φορτίου του κορωνοϊού θα ορίζεται συγκεκριμένο πλέγμα μέτρων.

Ο χάρτης θα αναρτηθεί ολοκληρωμένος στο covid19.gov.gr εντός των επόμενων ημερών. Ο πολίτης θα μπορεί να επιλέγει την περιφερειακή ενότητα όπου διαμένει ή τον ταχυδρομικό κώδικα της διεύθυνσής του. Αμέσως του εμφανίζει επάνω στο χάρτη το επίπεδο του επιδημιολογικού μεγέθους (1 = χαμηλό, 2 = μέτριο, 3 = υψηλό ή 4 = πολύ υψηλό).

Για παράδειγμα, με βάση στοιχεία που ήταν χθες περασμένα καθώς ο χάρτης ήταν αναρτημένος αλλά σε δοκιμαστική λειτουργία – συνεπώς δεν είναι γνωστή η ακρίβεια των στοιχείων που είχαν περάσει – στα Πετράλωνα εμφανίζεται επίπεδο 3, σε ταχυδρομικό κώδικα του Παγκρατίου το επίπεδο είναι 3, στην Κηφισιά είναι 1 , δηλαδή χαμηλό, στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, επίσης, επίπεδο 1. Στην Αργολίδα το επίπεδο της επιδημιολογικής επιβάρυνσης είναι χαμηλό. Στην ανατολική Αττική εμφανίζεται επίπεδο 2.

Τι σημαίνει το επίπεδο κινδύνου για κάθε περιοχή;

“Ο καθορισμός του επίπεδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας, παραδείγματος χάριν, τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης και τη συσχέτιση των κρουσμάτων και των επαφών τους”, εξήγησε κατά τη χθεσινή απογευματινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Για κάθε ένα από τα τέσσερα επίπεδα θα υπάρχει αντιστοιχία σε μέτρα που ισχύουν. Για παράδειγμα, στο χαμηλό επίπεδο ή επίπεδο επιτήρησης όπως το ανέφερε στην κατηγοριοποίηση ο κ. Χαρδαλιάς, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα για την εστίαση, ενώ για συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις σε κλειστούς χώρους ορίζεται πληρότητα έως 65% με μέγιστο αριθμό 500 καθημένων εάν πρόκειται για χώρους άνω των 300 ατόμων, ενώ μέγιστο αριθμό 200 ατόμων εάν πρόκειται για χώρους με χωρητικότητα έως 300 άτομα.

Στο δεύτερο επίπεδο της επιτήρησης, μεταξύ άλλων, μπαίνουν περιορισμοί στα κέντρα διασκέδασης ώστε να λειτουργούν έως τις 12, οι παραστάσεις και οι κινηματογραφικές προβολές σε κλειστούς χώρους πέφτουν σε πληρότητα στο 50%, ενώ προστίθενται και άλλοι περιορισμοί, όπως σε λαϊκές αγορές και λιανεμπόριο, καθώς και υποχρεωτική τηλεργασία στο 20%.

Στο επίπεδο 3 της “αυξημένης επιτήρησης” η πληρότητα για συναυλίες, θέατρα και κινηματογραφικές προβολές σε κλειστούς χώρους ορίζεται στο 30% ενώ για κέντρα διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων δεξιώσεων προβλέπεται αναστολή της λειτουργίας τους. Για την εστίαση σε αυτό το επίπεδο κινδύνου και σύμφωνα με τις πληροφορίες των μέτρων που είχαν αναρτηθεί μέχρι χθες στο covid19.gov.gr, το όριο στα τραπέζια είναι τέσσερα άτομα και το ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 12 το βράδυ και από τις 5 το πρωί, όπως ισχύει και σήμερα.

Στο τελευταίο επίπεδο, αυτό του “αυξημένου κινδύνου” οι απαγορεύσεις είναι περισσότερες: Αναστολή συναθροίσεων, χώρων συναυλιών και παραστάσεων αλλά και κινηματογραφικών προβολών, λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων και μουσείων. Όσον αφορά στα σχολεία σε αυτό το επίπεδο προβλέπεται ενδεχόμενη εκ περιτροπής λειτουργία σε συνδυασμό με τηλε-εκπαίδευση ή μόνο τηλε-εκπαίδευση. Επίσης, και μεταξύ άλλων, αναστολή λειτουργίας προβλέπεται και για την εστίαση, με δυνατότητα μόνο take away.

Οσον αφορά στη χρήση της μάσκας προβλέπεται η χρήση της σε όλους τους κλειστούς χώρους και τους ανοιχτούς με συγχρωτισμό για όλα τα επίπεδα, πλην του τέταρτου το οποίο προβλέπει καθολική χρήση μάσκας και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους.

Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός της Περιφερειακής Ενότητας, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Παιδείας και της Πολιτικής Προστασίας.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 15 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της Ειδικής Επιτροπής Λοιμωξιολόγων ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων θα μπορεί να υπόκειται σε τροποποιήσεις, με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα, εφόσον προκύψουν.

ΠΗΓΗ: eleftherostypos.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial