Σε υψόμετρο 900 μ., εκεί όπου ο δυτικός Όλυμπος συναντά τον Τίταρο και τα Πιέρια, το Κτήμα Μπέλλου προσφέρει στον επισκέπτη μια καταπράσινη εμπειρία.
Ήθελαν να μοιραστούν με τον υπόλοιπο κόσμο το «μυστικό» της ομορφιάς του Δυτικού Ολύμπου, μιας ανεξερεύνητης περιοχής, όπου η φύση αγνοεί τους ανθρώπινους ρυθμούς.
Η οικογένεια Μπέλλου, μια οικογένεια εκπαιδευτικών, δημιούργησε το 2009 το «Κτήμα Μπέλλου», που περιλαμβάνει ένα πράσινο boutique ξενοδοχείο μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής και ένα μεγάλο αγρόκτημα, λίγο έξω από τον Άγιο Δημήτριο Πιερίας, σε μια έκταση 45 στρεμμάτων, σε υψόμετρο 900 μ, εκεί όπου ο δυτικός Όλυμπος συναντιέται με τον Τίταρο και τα Πιέρια.
Το κτήμα, που βρίσκεται στην οικογένεια ήδη από το 1860, μετατράπηκε σε μια διαφορετική εστία φιλοξενίας, όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τη φύση, να δοκιμάσει τα προϊόντα της γης και να συμμετάσχει σε δραστηριότητες της εξοχής. Καρυδιές, βυσσινιές, κερασιές, κορομηλιές, φραουλιές, βατομουριές, ένας πλούσιος λαχανόκηπος με όλα τα κηπευτικά, αρωματικά φυτά, βότανα και εδώδιμα λουλούδια, φασόλια γίγαντες και πατάτες, που είναι παραδοσιακές καλλιέργειες του Αγίου Δημητρίου, ακόμα και τριανταφυλλιές ποικιλίας Rosa damascena που δίνουν την πρώτη ύλη για γλυκό του κουταλιού, συνθέτουν το αγρόκτημα και τροφοδοτούν με τους «καρπούς» τους το ξενοδοχείο.
Μάλιστα, στο εστιατόριό του η βιολογική κουζίνα στηρίζεται στις δικές τους καλλιέργειες αλλά και στα προϊόντα μικρών παραγωγών της περιοχής με τους οποίους συνεργάζεται η οικογένεια. Μέρος της παραγωγής μεταποιείται και συσκευάζεται, και ανάλογα με την εποχή, χειροποίητες μαρμελάδες, σπιτικά λικέρ, βότανα και γλυκά του κουταλιού διατίθενται και προς πώληση στο ξενοδοχείο.
Από αριστερά το ζεύγος Λάζαρος Μπέλλος και Θεοδώρα Μπέλλου, η κόρη τους Αφροδίτη και ο σύντροφός της Κωνσταντίνος Λιούτας
«Θέλαμε να δώσουμε ζωή σε αυτή την πλευρά του Ολύμπου, που είναι λιγότερο γνωστή, αλλά πανέμορφη. Εργαζόμαστε συνολικά για την ανάπτυξη του προορισμού και όχι μόνο του ξενοδοχείου μας» λέει στη Voria.gr η Αφροδίτη Μπέλλου, κόρη της οικογένειας, η οποία, αν και σπούδασε κλασική φιλολογία, μαγεύτηκε από την ενέργεια του μέρους και εστίασε στη συνέχεια τις σπουδές της στον τουρισμό. Στην οικογενειακή επιχείρηση συμμετέχει επίσης ο σύντροφός της, βιολόγος Κωνσταντίνος Λιούτας, αλλά και τα δύο της αδέρφια, Γιάννης και Δημήτρης Μπέλλος.
Μελισσοκομία και απόσταξη αιθέριων ελαίων
Πέρα από τη δυνατότητα που δίνει το Κτήμα Μπέλλου να περιηγηθεί ο επισκέπτης στις καλλιέργειες, να «μυρίσει» την εξοχή και να έρθει σε επαφή με τα λίγα ζώα που υπάρχουν στο αγρόκτημα, προβατάκια και κοτούλες, έχει οργανώσει και δύο δραστηριότητες, τη μελισσοκομία, σε συνεργασία με μελισσοκόμο, ώστε να δίνεται μια γεύση από τη διαδικασία, αλλά και την απόσταξη αιθέριων ελαίων σε δικό της αποστακτήρα.
Είναι ενδεικτικό ότι το ανθόνερο που προκύπτει από την απόσταξη της λεβάντας του κτήματος γίνεται αρωματικό σπρέι για τα δωμάτια του ξενοδοχείου. Προσεχώς μάλιστα η οικογένεια Μπέλλου σχεδιάζει να εντάξει στις δραστηριότητες του κτήματος γευσιγνωσίες βοτάνων, αλλά και τοπικών κρασιών.
Το ξενοδοχείο μένει όλο τον χρόνο ανοιχτό, με τη μεγαλύτερη κίνησή του να εντοπίζεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Τον χειμώνα οι επισκέπτες είναι κυρίως Έλληνες, ενώ έρχονται, μεταξύ άλλων, και ομάδες ορειβατικού σκι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Από το 1860
Το κτήμα, από το 1860 στην ιδιοκτησία της οικογένειας, διέθετε επί χρόνια καλλιέργειες με σιτηρά, επί τρεις δεκαετίες όμως έμεινε αναξιοποίητο, άρα και καθαρό από κάθε χημικό, προτού ο δάσκαλος στο επάγγελμα Λάζαρος Μπέλλος μαζί με την επίσης δασκάλα σύζυγό του, Θεοδώρα, αποφασίσει να εφαρμόσει την ιδέα του.
Με καταγωγή από τον Άγιο Δημήτριο, έφυγε μικρός από το χωριό του για την Κατερίνη και είχε πάντα μια νοσταλγία για τον τόπο του. Θέλησε έτσι να κάνει κάτι γι’ αυτόν και να συμβάλλει όπως μπορούσε στην ανάδειξη της ομορφιάς του, αλλά και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.
Έτσι με τη βοήθεια ντόπιων τεχνιτών και τη χρήση φυσικών υλικών, ώστε να μην χαλάσει το φυσικό τοπίο, δημιουργήθηκαν 12 πετρόκτιστα δωμάτια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, τα επτά εκ των οποίων βρίσκονται στο κεντρικό ξενοδοχείο και τα πέντε είναι μικρές ξεχωριστές κατοικίες.
Στη συνέχεια κοντά στις καρυδιές που υπήρχαν από πριν, άρχισε να αναπτύσσεται μια σειρά καλλιεργειών από ορεινά φρούτα, λαχανικά, δενδρώδη, αρωματικά φυτά, που έδωσε στο αγρόκτημα τη σημερινή του μορφή. «Αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε. Δίνουμε στον επισκέπτη μια ευκαιρία να γίνει μέρος της παρθένας αυτής φύσης και να ανακαλύψει τις ομορφιές της» λέει η Αφροδίτη Μπέλλου.
Πηγή: voria.gr