Ποια είναι τα επικρατέστερα σενάρια αυτή την ώρα βάσει του επιδημιολογικού φορτίου
Ο κορωνοϊός δεν λέει να μας εγκαταλείψει, στην Αττική κάνει πάρτι με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να αυξάνονται συνεχώς και το lockdown έχει πλέον πολλές πιθανότητες να συνεχιστεί για κάποιο διάστημα ακόμα ενώ και στην Αχαΐα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Δύσκολη η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη με τις περιοχές του Ευόσμου και του Κορδελιού να μπαίνουν σε καθεστώς αυστηρού lockdown ενώ και οι υπόλοιπες περιοχές παραμένουν στο μικροσκόπιο με τους ειδικούς να τονίζουν ότι πρέπει να αποφύγουμε εικόνες Νοεμβρίου του 2020.
Από την άλλη οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού περίπου 700.000 συμπολίτες μας και ίσως αυτό να είναι το μεγαλύτερο όπλο ώστε να ξεκινήσει η σταδιακή επαναλειτουργία κάποιων δραστηριοτήτων.
Βασικό μέλημα της κυβέρνησης φαίνεται πως είναι το άνοιγμα των σχολείων στις κόκκινες περιοχές, αρχικά σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στη συνέχεια, η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου.
Υπάρχει ένα σενάριο για επιστροφή στα θρανία των μαθητών νηπιαγωγείων και δημοτικών για τις 8 Μαρτίου, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας.
Σχετικά με το λιανεμπόριο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, θεωρεί ότι το άνοιγμα των καταστημάτων είναι «πιο κοντά από ό,τι περιμέναμε».
«Την ερχόμενη Δευτέρα θεωρώ ότι το λιανεμπόριο θα ανοίξει. Έχει αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει με οποιοδήποτε τρόπο του έχει προταθεί. Το υπουργείο Ανάπτυξης στέκεται στο πλευρό της πραγματικής οικονομίας, και οι προσπάθειες όλων είναι να επαναλειτουργήσουμε με ασφάλεια. Ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων θα προτείνουμε είτε με click away είτε με click inside», ήταν τα λόγια του κ. Καφούνη.
Κομβικής σημασίας η εβδομάδα που έρχεται
Οι ειδικοί δεν σταματούν να λένε πόσο κρίσιμη είναι η ερχόμενη εβδομάδα αναφορικά με την άρση ή όχι του lockdown. Μάλιστα ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 αφού στάθηκε στην πίεση που δέχεται εκ νέου το ΕΣΥ, με τη μειωμένη διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ και κλίνες Covid-19, υπογράμμισε ότι όλα θα κριθούν από τον δείκτη θετικότητας, τα κρούσματα και την ανάσα που ενδέχεται να πάρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
«Πρέπει να συνυπολογιστούν όλα αυτά πριν προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Όταν έχουμε εικόνα από τα δεδομένα θα αποφασιστεί πότε θα ανοίξουν οι δραστηριότητες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημόπουλος.
Από τα σχολεία και τα καταστήματα και κατά πόσο το άνοιγμά τους δεν θα προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων θα κριθεί και το μέλλον της εστίασης που δεν λειτουργεί από τις 7 Νοεμβρίου του 2020.
Συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παροχή καταλυμάτων και στην εστίαση μέσα στο 2020 είχαν απώλειες της τάξεως των 7 δισ. ευρώ. Ειδικότερα στην εστίαση η μείωση του τζίρου έφτασε στα 2,3 δισ. ευρώ, την ώρα που κατά τη διάρκεια του lockdown delivery και take away λειτουργούν.
Η εστίαση έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από το lockdown με τον Αδωνι Γεωργιάδη να εκτιμά ότι μπορεί να ανοίξει στις αρχές Μαϊου. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια εποχή που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έχουν αρχίσει να έρχονται και τουρίστες στη χώρα μας.
ΠΗΓΗ: typosthes.gr