Πληροφορίες για παράταση του lockdown – Ποια μέτρα θεωρούνται σίγουρα
Εισήλθαμε στην τελευταία εβδομάδα του lockdown που έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο σχετικά με την 1η Μαρτίου και το κατά πόσο θα έχουμε άρση των μέτρων.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το iefimerida.gr, προς το παρόν αρκετοί λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται διστακτικοί για την άρση των περιορισμών στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας και περισσότερο στην Αττική που συνεχίζει να καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων. Ωστόσο, αν τις επόμενες ημέρες μειωθεί ο μέσος όρος κρουσμάτων και καταγραφεί ύφεση στη διασπορά, δεν αποκλείεται να εισηγηθούν σταδιακά βήματα προς το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων.
Ως προς τα σχολεία στην Αττική, προτεραιότητα -όπως και στο παρελθόν- θα δοθεί σε νηπιαγωγεία και δημοτικά, αν οι συνθήκες δεν επιτρέψουν το ταυτόχρονο άνοιγμα και των άλλων βαθμίδων, και μία εβδομάδα αργότερα να ακολουθήσουν γυμνάσια και λύκεια. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, «θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων από την 1η Μαρτίου, αν υπάρξει σταθεροποίηση της κατάστασης».
Σε αυτή την περίπτωση το λιανεμπόριο θα επαναλειτουργήσει με τη μέθοδο του click away. Είναι σημαντικό έστω και με αυτό τον τρόπο να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανοίξουν, καθώς κάθε μήνα που μένει κλειστός ο κλάδος το κόστος για την οικονομία προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ.
Πιο δύσκολα θα υπάρξει άρση του απαγορευτικού μετακινήσεων, τόσο για τις 9 το βράδυ τις καθημερινές, όσο και για τις 6 το απόγευμα όπως ισχύει τα Σαββατοκύριακα. Τουλάχιστον για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, καθώς στη συνέχεια το μέτρο θα επανεξεταστεί αναλόγως της πορείας που θα έχει η πανδημία.
Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, αυτή τη στιγμή τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί, ειδικά λόγω της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, που ήδη έχει οδηγήσει σε αυστηρό lockdown στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου. Την ίδια ώρα, μερίδα επιστημόνων ζητά το αυστηρό lockdown για μία εβδομάδα να ισχύσει σε όλη τη Θεσσαλονίκη.
Γώγος: Πιθανή παράταση lockdown για μία εβδομάδα
Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown κατά μια εβδομάδα άφησε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ, καθώς όπως η κατάσταση δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί.
«Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Από την εποχή της κυριαρχίας του ιού περνάμε τώρα σε μια φάση που ελπίζουμε να έρθει η κυριαρχία των εμβολίων. Σε αυτή τη φάση πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Έχουμε καλά νέα, έχει σταθεροποιηθεί κάπως η καμπύλη, o RT παραμένει και στην Αττική κάτω από 1, αν και υπάρχουν και πιο δύσκολες περιοχές, όπως η Αχαΐα που είναι λίγο ψηλότερα και τα πράγματα είναι πιο πιεστικά, αλλά σε γενικές γραμμές επιδημιολογικά σε όλη την επικράτεια τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, η ανταπόκριση του συστήματος υγείας, κυρίως στις ΜΕΘ, θα καθυστερήσει λίγο ακόμα. «Δυστυχώς υπάρχει ακόμα η πίεση. Αυτή τη στιγμή καταβάλλεται έντονη προσπάθεια για ν’ ανοίξουν καινούριες κλίνες COVID, κυρίως ΜΕΘ, και θα λειτουργήσουν αν χρειαστεί», πρόσθεσε.
Παράλληλα, δεν απέκλεισε το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away, από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Μαρτίου. «Υπάρχει μια βάση συζήτησης για να ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα από την άποψη ότι δε φαίνεται να επηρεάζει πολύ αυτό το σύστημα λειτουργίας, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει κινητικότητα»
Παρόλα αυτά, ο καθηγητής Παθολογίας σημείωσε ότι το μεγάλο ζητούμενο παραμένει η εκπαίδευση, καθώς τα παιδιά έχουν μείνει πολύ καιρό εκτός σχολείο, ενώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και στην τριτοβάθμια. «Η συζήτηση θα γίνει και για τα δύο και θα δούμε ποιο είναι πιο ασφαλές να ξεκινήσει», επισήμανε.
Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς, ανέφερε ότι «προχωρούν πιο γρήγορα και πιο μαζικά κι ελπίζουμε να έχει μια ανοσοποίηση ώστε να ανοίξουν περισσότερα πράγματα» υπογραμμίζοντας ότι ήδη η θνητότητα είναι χαμηλότερη από αυτή που υπήρχε.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως εκτίμησε ο κ. Γώγος, αυτό ενδέχεται να είναι το τελευταίο σκληρό lockdown, συμπληρώνοντας ότι περιοριστικά μέτρα κατά καιρούς μπορεί να υπάρχουν, αλλά θα είναι σαφώς λιγότερα.
Τέλος, δήλωσε ότι το φετινό Πάσχα για τους Έλληνες θα είναι καλύτερο σε σχέση με πέρυσι, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για λειτουργία των εκκλησιών με την παρουσία πιστών.
Τα σενάρια για SMS
Παράλληλα, εξετάζονται σενάρια για αλλαγές στα SMS για την κυκλοφορία των πολιτών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μία από τις σκέψεις είναι να αυξηθούν οι διαθέσιμες επιλογές για τους πολίτες όσον αφορά στο SMS στο 13033. Ειδικότερα, το σενάριο είναι να προστεθεί μία ακόμη επιλογή, η «7», η οποία θα αφορά αποκλειστικά στο λιανεμπόριο.
Πάντως, συζητούνται και άλλες λύσεις οι οποίες είναι πιθανόν να τοποθετούνται εκτός του πλαισίου του 13033, το οποίο όπως έχει τονιστεί πολλάκις από τα αρμόδια στελέχη, έχει σχεδιαστεί με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο ο οποίος και δεν έχει επιτρέψει μέχρι στιγμής την υλοποίηση σκέψεων, όπως ο κόφτης.
Μάλιστα, το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ σχολίασε τα σενάρια και για «κόφτη» στα μηνύματα για μετακίνηση των πολιτών τονίζοντας πως τίποτα δεν είναι ανακοινώσιμο και ξεκαθαρίζοντας πως εξετάζονται πάνω από μία λύσεις για την λειτουργία του λιανεμπορίου.
«Το υπουργείο εξετάζει τεχνολογικές λύσεις σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης για την κυκλοφορία των πολιτών και πέρα από τα SMS στον πενταψήφιο αριθμό 13033. Είναι επιχειρησιακό το θέμα όχι τεχνολογικό. Εμείς εξετάζουμε τεχνολογικές λύσεις για να διευκολύνουμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου με έναν τρόπο όσο το δυνατόν πιο εύρυθμο και γρήγορο. Ακούμε τους ειδικούς. Η τεχνολογία έρχεται να επικουρήσει», είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε δε πως, όταν μία λύση εξετάζεται, υπάρχουν πολλά στάδια, όπως το επιχειρησιακό, το νομικό κ.α.
ΠΗΓΗ: typosthes.gr