Παρόλο που η προγραμματισμένη χαλάρωση των μέτρων που ανακοινώθηκαν θα μπορούσε να επιτρέψει στον κλάδο της εστίασης να είναι αισιόδοξη, μετά τον Γολγοθά των τελευταίων δύο χρόνων, κάτι τέτοιο φαίνεται να μη συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρει στην parallaxi ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων-Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Φιλοκώστας, η κατάσταση είναι απογοητευτική, αφού η άρση των μέτρων δεν είναι αρκετή για να επιβιώσει η εστίαση από την «οικονομική πανδημία».

Όσον αφορά την εστίαση, ξεκινούν και πάλι να επιτρέπονται οι όρθιοι πελάτες στα μαγαζιά διασκέδασης. Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό, η κατάργηση του ορίου ατόμων ανά τραπέζι στον κλάδο και η επιστροφή της μουσικής, μέτρα τα οποία είναι σε ισχύ, σύμφωνα με την προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας.

Απογοητευτική η κατάσταση για την εστίαση στη Θεσσαλονίκη

Με δειλά βήματα φαίνεται να προσπαθεί η εστίαση να επιστρέψει στη σφαίρα της κανονικότητας, καθώς είναι αυτή που επλήγη περισσότερο από τα μέτρα που παίρνονται και αίρονται, ανά τακτά χρονικά διαστήματα , τα τελευταία δυο χρόνια της πανδημίας.

Παρόλη την χαλάρωση που προβλέπεται ενόψει των νέων μέτρων, η εστίαση στη Θεσσαλονίκη παραμένει «παγωμένη» και η ατμόσφαιρα που επικρατεί για τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης-διασκέδασης δεν κρίνεται ιδιαίτερα αισιόδοξη.

Όπως μας αναφέρει ο Ιωάννης Φιλοκώστας, κάθε μέτρο που αίρεται σίγουρα είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά απέχουν πολύ από τα μέτρα εκείνα που θα δώσουν και πάλι ζωντάνια στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Στο «παιχνίδι» της επιβίωσης της εστίασης μπαίνει τώρα και ο νέος κατασταλτικός παράγοντας, που δεν είναι άλλος από το ρεκόρ του πληθωρισμού, τον οποίο ακολουθούν οι εξωπραγματικές αυξήσεις σε ρεύμα, φυσικό αέριο και πλήθος άλλων αγαθών, απαραίτητων για την καθημερινή επιβίωση κάθε νοικοκυριού.

Όπως είναι ήδη γνωστό, από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Ιανουαρίου 2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιανουαρίου 2021 προέκυψε αύξηση 6,2% έναντι μείωσης 2,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020. Η αύξηση αυτή προέρχεται από μεταβολές σε διάφορες ομάδες υπηρεσιών και αγαθών, καθιστώντας τον πληθωρισμό ανεξέλεγκτο. Τρομερές αυξήσεις καταγράφονται στην ενέργεια, με το φυσικό αέριο να έχει πάρει την πρωτιά ακρίβειας, ενώ δεν γλιτώνει και το καλάθι της νοικοκυράς, λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων σε βασικά καθημερινά προϊόντα.

«Επομένως, μπορεί να αλλάζουν τα μέτρα προς μια θετική κατεύθυνση αλλά η ακρίβεια που έχει μπει στην καθημερινότητα μας, δεν επιτρέπει στον κλάδο της εστίασης να πάρει την ανάσα που έχει ανάγκη. Με τις αυξήσεις του ρεύματος και του φυσικού αερίου και σε συνδυασμό με τις πρώτες ύλες που έχουν επίσης αυξηθεί, δεν μπορεί η εστίαση να ανταπεξέλθει στα έξοδα. Το αντίστοιχο πρόβλημα, αντιμετωπίζουν και τα νοικοκυριά. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής. Πως θα μπορέσουν τα νοικοκυριά να ανταπεξέλθουν και να έχουν χρήματα να βγουν και έξω;

Πέρα από το γεγονός αυτό, υπάρχει και το θέμα με τις αλλαγές των μέτρων, όπου ανά 10 ημέρες, μέτρα αποφασίζονται και μετά αίρονται, καθιστώντας μας «μπαλάκι» σε ένα παιχνίδι δικό τους, δημιουργώντας ένα κλίμα απαίσιο. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος, περιμένει μια μέρα, την Τσικνοπέμπτη για παράδειγμα, να βγει. Μετά τι γίνεται;»

Πρόβλημα συνεχίζει επίσης να αποτελεί για τον κλάδο η απαγόρευση της προσέλευσης των ανεμβολίαστων πολιτών σε εσωτερικούς χώρους.

«Επιτρέπεται δηλαδή να καθίσει έξω ο πολίτης και μέσα όχι. Ένας πολίτης που έχει υποβληθεί σε rapid test, είναι σε θέση να γνωρίζει αν έχει μολυνθεί η όχι. Γιατί να μην μπορεί να μπει μέσα; Αντίστοιχα, ένας εμβολιασμένος πολίτης, δεν είναι υποχρεωμένος να υποβληθεί σε rapid test, παρόλο που μπορεί να αποτελεί φορέα του ιού και να καθίσει κανονικά σε εσωτερικό χώρο. Θεωρώ ότι μας κοροϊδεύουνε κατάμουτρα. Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην πόλη αναφορικά με την εστίαση είναι η χειρότερη δυνατή», αναφέρει.

Όσον αφορά στην κινητικότητα του κόσμου τις καθημερινές, οι μέρες αυτές είναι κυριολεκτικά νεκρές, ενώ τα Σαββατοκύριακα υπάρχει μια υποτυπώδης κίνηση. Ωστόσο, η κίνηση αυτή δεν κρίνεται ικανή να «σώσει» τον κλάδο, καθώς δεν είναι αρκετή να καλύψει τα κενά των υπόλοιπων ημερών, κατά τις οποίες τα περισσότερα από τα καταστήματα εστίασης «μπαίνουν μέσα» στα ταμεία τους.

«Έχουν αλλάξει οι συνήθειες του κόσμου. Δεν είναι μόνο ο φόβος για την πανδημία. Δεν βγαίνουν πλέον στις ώρες που έβγαιναν παλιά. Προτιμούν την ασφάλεια του σπιτιού και να μαζευτούν εκεί μια παρέα το βράδυ ή επιλέγουν να βγουν το πρωί ή αργά το απόγευμα» σημειώνει ιδιοκτήτης μπαρ στο κέντρο της πόλης.

«Με τέτοια ακρίβεια που υπάρχει, δεν υπάρχει περίπτωση για το 90% των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, να ανταπεξέλθει αφού έχουν δημιουργηθεί ήδη μεγάλα χρέη» αναφέρει ο κ. Φιλοκώστας.

Ο φόβος των λουκέτων υπάρχει ακόμα, και η ατμόσφαιρα αισιοδοξίας που αναμενόταν να υπάρχει ενόψει της νέας χρονιάς δεν υπάρχει, αφού δεν έχει από που να πηγάσει.

Επιχειρήσεις που έχουν φτάσει σε αδιέξοδο έχουν βάλει πωλητήριο ακόμα και για ένα… κομμάτι ψωμί.

Η τελευταία ελπίδα της εστίασης είναι ο τουρισμός, σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες που θα ανέβουν, καθιστώντας τον καιρό προσιτό, ώστε ο κόσμος να μπορεί άνετα να κάθεται και στους εξωτερικούς χώρους. Αυτός που θα μπορεί τουλάχιστον.

Άνθρωποι του κλάδου σημειώνουν ότι δεν είναι ο πανδημικός ιός αυτός που δεν επιτρέπει στην εστίαση να σταθεί στα πόδια της, αλλά ο οικονομικός, αυτός που δίνει «μαχαιριά» στο λαιμό του κάθε επαγγελματία και του κάθε νοικοκυριού.

Πηγή: parallaximag.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial