Τι ζητούν οι επενδυτές για την αγορά καταστημάτων – Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής και πότε ένα κατάστημα θεωρείται ιδανικός χώρος.
Ισχυρή ζήτηση, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ικανό προϊόν για να την καλύψει καταγράφεται το τελευταίο διάστημα για την αγορά καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη.
Η απόκτηση καταστήματος, αποτελεί μια από τις πλέον αποδοτικές επενδύσεις καθώς αν και λίγο… τσιμπημένη – σε κάποιες περιπτώσεις η τιμή πώλησης μπορεί να ξεπεράσει τα 2 εκατ. ευρώ – έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των ενδιαφερομένων, που αναζητούν τα συγκεκριμένα ακίνητα είτε στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, είτε σε δημοφιλείς εμπορικά δρόμους της πόλης.
Το ζητούμενο, πάντως, δεν είναι να βρεθούν ενδιαφερόμενοι αγοραστές, αλλά ιδιοκτήτες καταστημάτων, καθώς δύσκολα μπαίνουν στη διαδικασία της πώλησης, παρά μόνο αν υπάρχει κάποια οικονομική στενότητα, που τους ωθεί σε μία τέτοια απόφαση.
Δεν λείπουν, βέβαια, και οι περιπτώσεις ιδιοκτητών καταστημάτων που ζητούν ιδιαίτερα υψηλά ποσά με αποτέλεσμα να μην προχωρούν οι αγοροπωλησίες.
Πάντως όπως λένε γνώστες της αγοράς ακινήτων οι ιδιοκτήτες καταστημάτων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ακίνητα σε δημοφιλείς εμπορικούς δρόμους, δύσκολα προχωρούν στην πώληση τους καθώς προτιμούν να ρευστοποιήσουν άλλα περιουσιακά στοιχεία, που ενδεχομένως, έχουν στην ιδιοκτησία τους.
Εν δυνάμει αγοραστές είναι Έλληνες, που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την απόκτηση καταστημάτων θεωρώντας τα ως μια καλή επένδυση, χωρίς βέβαια να λείπουν και οι ξένοι που σκανάρουν τη Θεσσαλονίκη για μία καλή ευκαιρία.
Ιδανικό κατάστημα θεωρείται ένας χώρος που καλύπτει τα 80 έως 150 τμ με βοηθητικούς χώρους. Υπερδιπλάσιο χώρο απαιτεί ένα κατάστημα που θα φιλοξενήσει σούπερ μάρκετ.
Οι τιμές για την απόκτηση ενός καταστήματος, ανάλογα με τα τμ, την περιοχή στην οποία βρίσκεται, αλλά και το πόσο υψηλά βάζει τον πήχη ο ιδιοκτήτης του ξεκινούν από 300.000 ευρώ ενώ δεν αποκλείεται να φτάσουν τα 1,5 ή 2 εκατ.ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις αν είναι πρώτης προβολής να ξεπεράσουν το εν λόγω ποσό.
Οι κυριότεροι δρόμοι ενδιαφέροντος είναι η Τσιμισκή, η Μητροπόλεως, η Νέα Εγνατία, ο πεζόδρομος της Καλαμαριάς, η Γρ. Λαμπράκη, η Εθνικής Αντιστάσεως αλλά και η Μ. Αλεξάνδρου στον Εύοσμο.
Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής για την απόκτηση καταστήματος
Όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr, ο Στέλιος Καραπιπέρης, οικονομολόγος MBA, επικεφαλής του τομέα ερευνών και διαπραγματεύσεων του γραφείου Θεσσαλονίκης της Δανός| An alliance member of BNP PARIBAS Real Estate τα κριτήρια επιλογής για την αγορά καταστήματος συνοψίζονται στα εξής:
-Ποσοστό απόδοσης της επένδυσης, κυμαίνεται από 5% έως 7%
-Δυνατότητα επαναμίσθωσης (πόσο άμεσα)
-Ποιότητα μισθωτή (εφόσον υπάρχει), δηλαδή να δίνει υψηλό μίσθωμα και να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του
-Διάρκεια υφιστάμενου συμβολαίου, τουλάχιστον 3 έως 4 χρόνια.
Πηγή: voria.gr