Την 25η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών και μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, 24 Νοεμβρίου 2021, 13 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί – Με αφορμή την ταινία μικρού μήκους της Lacta δείτε 10 βίντεο-γροθιά στο στομάχι από όλο τον πλανήτη
Η θλιβερή πραγματικότητα της Βίας Κατά Των Γυναικών είναι μια παθογένεια της κοινωνίας και μας αφορά όλους. Την 25η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών και μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, 24 Νοεμβρίου 2021, 13 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί και χιλιάδες έχουν κακοποιηθεί από τους συντρόφους τους.
«Μην με αφήσεις ποτέ γιατί θα σου κάνω κακό», είναι ο τίτλος της νέας ταινίας μικρού μήκους της Lacta που δημοσιεύθηκε με θέμα τη γυναικοκτονία και έκανε τον γύρο του διαδικτύου. Το φιλμ εξιστορεί την ιστορία αγάπης μιας νεαρής γυναίκας την οποία δολοφονεί στο τέλος ο σύντροφός της, κατά τη διάρκεια ενός ακόμη καυγά τους.
Επίσης το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με κεντρικό σύνθημα «λέξεις μαχαίρια» απευθύνεται μέσα από ένα βίντεο στις κακοποιημένες γυναίκες και στο ευρύτερο περιβάλλον τους. «Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε τις γυναίκες από κάθε μορφή βίας και να υπενθυμίσουμε ότι πρέπει να κοιτάμε τις πράξεις και όχι τις λέξεις γιατί από ένα σημείο και έπειτα, κάποιες λέξεις γίνονται μαχαιριές!», ανέφερε η Μαρία Συρεγγέλα.
Η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων είχε δημοσιεύσει βίντεο στο οποίο καταξιωμένοι ηθοποιοί προτρέπουν όλους μας να μιλήσουμε – ακόμα και αν δεν συμβαίνει στην δική μας οικογένεια- στους ψυχολόγους και στους κοινωνικούς λειτουργούς που είναι διαθέσιμοι όλο το εικοσιτετράωρο, επτά μέρες την εβδομάδα, στο πενταψήφιο της Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ., 15900.
«Ας πούμε τέλος στην έμφυλη βία. Υψώστε τη φωνή σας και ζητήστε βοήθεια. Μιλήστε. Δεν είστε μόνες. Γιατί μπορεί να μην είμαστε ίδιοι, αλλά είμαστε όλοι ίσοι», είναι το μήνυμα του βίντεο με κεντρικό σύνθημα «ως εδώ» που δημοσιεύτηκε το 2019.
«Εδώ μέσα θα κάνεις ό, τι σου λέω εγώ». «Στην κουζίνα σου». «Εγώ είμαι ο άνδρας εδώ μέσα, εγώ κάνω κουμάντο». «Σταμάτα ρε να κλαις, κάτω τα μάτια σου έχω πει». «Κι εγώ σ’ αγαπάω, για το καλό σου το κάνω, γιατί εσύ δεν ξέρεις, είσαι ζώο». «Είσαι γυναίκα μου και μπορώ να σου κάνω ό,τι θέλω». «Γι’ αυτό σε παντρεύτηκα, για να με υπακούς». Αυτές είναι μερικές από τις ατάκες που μία γυναίκα μπορεί να ακούσει μέσα στο ίδιο της το σπίτι, έτσι ακριβώς όπως περιγράφονται στο βίντεο της καμπάνιας κατά της έμφυλης βίας του Κέντρου Διοτίμα, την ίδια ώρα που ο θύτης ζητά τη σιωπή της κοινωνίας λέγοντας «Να μην ανακατεύεσαι, στο σπίτι μου κάνω ό,τι θέλω εγώ». Στο τέλος, ο ηθοποιός Ερρίκος Λίτσης σημειώνει ότι «Η ζωή δεν είναι σαν το σινεμά. Στην πραγματικότητα, εννιά στις δέκα γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν skip στην έμφυλη βία».
«Δεν είσαι μόνη» είναι το κεντρικό σύνθημα του σποτ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων που καλεί τις γυναίκες να προστατέψουν τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους.
Η αυστραλιανή κυβέρνηση σε ένα σποτ «γροθιά στο στομάχι» αποδεικνύει πως η βία ξεκινά από τα παιδικά χρόνια με ασέβεια, φέρνοντας ως παράδειγμα ένα αγοράκι που κλείνει δυνατά την πόρτα σε ένα κοριτσάκι του οποίου η μητέρα λέει «το έκανε επειδή του αρέσεις». Η βία «πρέπει να σταματά στην αρχή», είναι το κεντρικό σύνθημα.
Στην ταινία μικρού μήκους με τίτλο «ο καθρέφτης» ξεδιπλώνεται η σχέση ενός ζευγαριού που παντρεύτηκε και ξεκίνησαν οι καβγάδες με τον σύζυγο να φωνάζει επειδή «ανησυχεί που σε κοιτάζουν άνδρες αφού έχεις ντυθεί σαν π…». «Πού ήσουν;», «εμένα θα με κοιτάς όταν σου μιλάω», «δεν θα ξαναδείς τον γιο σου» είναι μερικές από τις ατάκες του άνδρα που φτάνει στο σημείο να αδειάσει το πορτοφόλι της συζύγου του και χειροδικήσει εις βάρος της λέγοντας «δεν το ήθελα, αλλά δεν με ακούς».
Στον μονόλογο «είμαστε λιοντάρια» ξεδιπλώνονται τα κοινωνικά πρότυπα που ορίζουν τον υποτιθέμενο ανδρισμό όσων συνήθως καταλήγουν να βιαιοπραγούν κατά των γυναικών. «Μεγαλώσαμε τις κόρες μας μαθαίνοντάς τις να αποφεύγουν» και όταν μεγαλώνουν «τις ρωτάμε “τι κάνατε;” όταν πρέπει να ρωτάμε αυτούς τι τους έκαναν».
Πηγή: reader.gr