Η μετάλλαξη Ομικρον κυριαρχεί με τα κρούσματα να διπλασιάζονται κάθε δύο μέρες, όπως λένε οι ειδικοί. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι το ίδιο άτομο μπορεί να μολυνθεί 4 και 5 φορές με την Ομικρον

Η μετάλλαξη Ομικρον ξεφεύγει από τα τεστ, όπως τονίζουν οι ειδικοί. Την ίδια ώρα τα κρούσματα αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς κάθε μέρα που περνά και γι’ αυτό όλοι καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα: Προσοχή στα συμπτώματα, αυτά που είναι πιο συχνά και μοιάζουν με αυτά ενός κοινού κρυολογήματος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ τη Δευτέρα η ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου, η ίδια εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένη για τα κρούσματα κορονοϊού τις επόμενες ημέρες λόγω των γιορτών. «Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών αλλά η εύκολη μεταδοτικότητα του ιού και η κινητικότητα αυτών των ημερών θα έχει ως αποτέλεσμα όσοι αποφασίσουν να μείνουν ανεμβολίαστοι να την αρπάξουν από τον ιό», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Γιαμαρέλλου, προσθέτοντας ότι «περίπου 30% των κρουσμάτων είναι Δέλτα».

«Είναι το είδος του ιού η Ομικρον που μολύνει πάρα πολύ εύκολα –πέντε φορές περισσότερο από τη Δέλτα– και τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε δεύτερη μέρα. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να το μειώσεις άμεσα εκτός από το να παίρνεις τα μέτρα προστασίας σου», σημείωσε η ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ. Σχολιάζοντας τη δράση της μετάλλαξης Όμικρον, που υπολογίζεται στο 60% των κρουσμάτων στην Ελλάδα, σημείωσε ότι υπάρχουν κάποιες χρήσιμες επισημάνσεις.

Συμπτώματα: Πού διαφέρει η μετάλλαξη Ομικρον από τη Δέλτα

«Οι συμπτωματικοί ασθενείς της Όμικρον έχουν συμπτώματα που διαφέρουν από αυτά της Δέλτα. Η Όμικρον σου κάνει έναν πονόλαιμο, ένα συνάχι, έναν ελαφρύ πονοκέφαλο που θυμίζουν τα κοινά κρυολογήματα του χειμώνα. Γεγονός που είναι και καλό και κακό μαζί: Είναι καλό γιατί συνήθως σε τρεις ημέρες είσαι καλά. Η διάρκειά της είναι βραχεία. Σε αντίθεση με τους προηγούμενους ιούς και ειδικά με τη Δέλτα που αναδιπλασιαζόταν 70 φορές περισσότερο στους πνεύμονες. Ο ιός της Όμικρον πολλαπλασιάζεται στο ανώτερο αναπνευστικό. Βήχεις και φτερνίζεσαι με αποτέλεσμα να μολύνεις τον αέρα και τους γύρω σου. Η Όμικρον μπορεί να σε ξαναμολύνει τέσσερις και πέντε φορές. Άρα, το εμβόλιο είναι μπροστά μας και δεν πρέπει να το ξεχνάμε».

Πηγή: reader.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial