Μια ιδιαίτερη έκθεση φωτογραφίας με θέμα τους άδειους δρόμους της Θεσσαλονίκης κατά την διάρκεια του πρώτου λοκντάουν, τον Μάρτιο του 2020 παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στην Σουηδία, σε γκαλερί της Στοκχόλμης. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που ποτέ δεν κοιμάται ωστόσο στους δύο μήνες που κράτησε αυτό το πρώτο απαγορευτικό της πανδημίας έζησε την απόλυτη ερημιά καθώς οι κάτοικοι ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους.
Ο Βασίλης Λιπώνης, ο φωτογράφος της έκθεσης, βίωσε αυτή την απόκοσμη κατάσταση στον κενό δημόσιο χώρο της πόλης με έναν ιδιαίτερο τρόπο και θέλησε να την αποτυπώσει σε εικόνες : «Κατά την διάρκεια της καραντίνας έκανα μία σταθερή διαδρομή μέρα παρά μέρα που δεν μπορούσα να αποφύγω. Τις πρώτες ημέρες με σόκαρε το πόσο άδεια ήταν η πόλη που έμοιαζε πια σαν σκηνικό κάποια ταινίας θρίλερ. Αυτή ήταν και η αιτία που ξεκίνησα να βγάζω φωτογραφίες. Πίστευα ότι όταν γυρνούσα σπίτι και το περιέγραφα στους οικείους μου δεν θα το καταλάβαιναν ή ίσως δεν θα πίστευαν την αίσθηση του κενού και της μοναξιάς. Κάθε φορά λοιπόν που έβγαινα άλλαζα ελαφρώς την πορεία μου κι έβγαζα νέες φωτογραφίες».
Όπως σημειώνει ο Βασίλης Λιπώνης η προσπάθεια αυτής της καταγραφής της έρημης πόλης του προκαλούσε κάθε φορά και διαφορετικά συναισθήματα : «Η πρώτη αίσθηση που θυμάμαι από την άδεια Θεσσαλονίκη ήταν φόβος. Με φόβιζε που δεν υπήρχε κανείς να ζητήσω βοήθεια αν είχα ανάγκη. Κι ήταν κι όλες αυτές οι σκιές και οι σκοτεινές γωνιές που το έκανα ακόμα χειρότερο. Μία εβδομάδα μετά η κατάσταση αυτή με έκανε να νιώθω πολύ άνετα. Ξαφνικά το κέντρο της Θεσσαλονίκης ήταν ήσυχο και ήρεμο. Υπήρχαν ήχοι αλλά ήταν οι ήχοι της φύσης. Ο αέρας, τα πουλιά, κάποιες μέρες η βροχή. Κι οι δρόμοι ήταν τεράστιοι και τα κτήρια έμοιαζαν να έχουν μια δική τους ζωή και δεν μας είχαν καθόλου ανάγκη εμάς τους ανθρώπους».
Αξίζει να σημειωθεί πως η έκθεση πραγματοποιείται το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη του 2021 στη Σουηδία σε μια επίσης ιδιαίτερη φάση καθώς στη χώρα, που συζητήθηκε έντονα για την τακτική που ακολούθησε κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, έχουν ξεκινήσει κάποια μέτρα προστασίας όπως πχ η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους. Για τον λόγο αυτό και για την προστασία του κοινού η γκαλερί πραγματοποιεί την έκθεση τοποθετώντας τις φωτογραφίες στην βιτρίνα. Έτσι οι επισκέπτες δεν χρειάζεται να εισέλθουν στον εσωτερικό χώρο της γκαλερί.
ΠΗΓΗ: parallaximag.gr