Η έξαρση της πανδημίας, με την εκτίναξη των κρουσμάτων και κυρίως την ανησυχητική αύξηση των νέων νοσηλειών ασθενών, των διασωληνωμένων και των θανάτων από κορoνοϊό, εντείνει την πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και παράλληλα απειλεί την οικονομία και την κοινωνία με ένα ενδεχόμενο νέο lockdown, το οποίο όμως θα πρέπει να αποτραπεί.

Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ξανακλείσουν η οικονομία και η κοινωνία και αυτό που μπορεί να γίνει, εφόσον η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, είναι η περαιτέρω αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων που αφορούν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με έρευνα του χρηματοπιστωτικού οίκου UBS, εάν οι εννέα χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, που εμφανίζουν αύξηση κρουσμάτων, κατέφευγαν σε lockdown ανάλογο με εκείνο της Αυστρίας, υπολογίζεται ότι η ζημιά στους ρυθμούς ανάπτυξης της ευρωζώνης για το δ’ τρίμηνο θα ήταν της τάξης των 0,7-0,8 ποσοστιαίων μονάδων, κάτι που σημαίνει ότι η ευρωζώνη θα παρέμενε στάσιμη στο διάστημα αυτό. Σε κάθε περίπτωση μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, αν χώρες του ευρωπαϊκού Nότου αναγκαστούν να σκληρύνουν τα μέτρα, το δ’ τρίμηνο θα μπορούσε να εμφανίσει ακόμη και αρνητική ανάπτυξη.

Στην Ελλάδα, το 75% των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί προστατεύοντας τη δική του υγεία και το κοινωνικό σύνολο. Γι’ αυτό, πέραν των δυσμενών επιπτώσεων που θα είχε στην οικονομία, θα ήταν επιπλέον και κοινωνικά άδικο να οδηγηθούμε σε ένα νέο ολικό απαγορευτικό, μόνο και μόνο επειδή ένα, κρίσιμο πράγματι, ποσοστό των πολιτών αρνείται ή απλώς διστάζει να εμβολιαστεί.

Η μοναδική λύση είναι ο εμβολιασμός, που θα εμποδίσει την εξάπλωση του ιού. Η επιβολή ενός νέου lockdown θα απoσυμφορούσε βραχυπρόθεσμα το σύστημα Yγείας, αλλά θα μετέθετε το πρόβλημα για μετά το άνοιγμα της οικονομίας. Να εμβολιαστούν λοιπόν όλοι, ειδάλλως οι περιορισμοί να ενταθούν μόνο για την κατηγορία των ανεμβολίαστων.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial