Αποφασισμένη η κυβέρνηση να καταστήσει σαφές πως η οικονομική δραστηριότητα και η κοινωνική ζωή δεν πρόκειται να ανασταλούν ξανά το φθινόπωρο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ότι «δεν θα πάμε σε νέο lockdown». Το κυβερνητικό επιτελείο επιμένει στη θέση του σχετικά με την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστιατορίων, καφέ, μπαρ, θεάτρων και κινηματογράφων, οι οποίοι θα παραμείνουν αμιγείς. Το ίδιο επίσης, ισχύει για τα γήπεδα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι καθώς οι καιρικές συνθήκες θα επιδεινώνονται, οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να εισέλθουν σε χώρους ψυχαγωγίας. Αντιθέτως, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπουν απρόσκοπτα. Επιδεικνύοντας απλώς το σχετικό ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους.

Συγκεκριμένα, όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στον ΣΚΑΪ, οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν την Τρίτη. «Νομίζω την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία. Δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό. Επιμένει και δεν υποχωρεί. Δημιουργεί απειλές σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο» ανέφερε ενδεικτικά.

«Ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, κι όσους έχουν εμβολιαστεί, κι αυτό είναι άδικο», υπογράμμισε για τους ανεμβολίαστους ο κ. Οικονόμου. «Με τους αριθμούς των εμβολιασμών δεν μετράμε ψήφους, μετράμε ανθρώπινες ζωές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δύσκολα θα υποχωρήσει η πανδημία

Σημειώνεται ότι το σκεπτικό πίσω από την κυβερνητική στρατηγική είναι ότι η έξοδος για ψυχαγωγία αποτελεί επιλογή παρά ανάγκη -σε αντίθεση με την εργασία ή τις αγορές αγαθών. Έτσι, εφόσον οι μη εμβολιασμένοι αρνούνται να προστατευθούν από τον κορονοϊό ενώ όλα τα εμβόλια είναι πλέον διαθέσιμα, η ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι της πανδημίας συνεπάγεται ότι η δική τους σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με διαφορετικούς ρυθμούς.

Αναλόγως, καθόσον φαίνεται, θα λειτουργήσουν και άλλοι τομείς δραστηριότητας, όπως η εκπαίδευση με την έναρξη του νέου σχολικού και ακαδημαϊκού έτους. 

Ειδικότερα, δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από Covid-19 θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με ευθύνη του εργαζομένου.

Πιο αναλυτικά, οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο επίσης παρέχεται δωρεάν (μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού).

Αξίζει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, παρατηρείται αύξηση στον προγραμματισμό ραντεβού για εμβολιασμό τις πρώτες ημέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα. Από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη (16 -18/8) αυτής της εβδομάδας προγραμματίστηκαν 53.000 νέα ραντεβού. Ρυθμός διπλάσιος σε σχέση με τις μέρες πριν τη Γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Έως την Παρασκευή είχαν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση περισσότεροι από 5,89 εκατομμύρια πολίτες. Οπότε, οι πλήρως εμβολιασμένοι αγγίζουν τα 5,6 εκατομμύρια.

Αύξηση εμβολιασμών σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ. 

Πιο συγκεκριμένα, στις ιδιωτικές δομές γήρατος και αναπηρίας τον Ιούλιο το ποσοστό εμβολιασμού των εργαζομένων ήταν στο 62%, ενώ σήμερα είναι πάνω από το 85%. Μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται στις δημόσιες δομές, όπου τον Ιούλιο ήταν εμβολιασμένο το 45% των εργαζομένων, ενώ σήμερα έχει εμβολιαστεί το 90% του συνόλου.

Ακόμη, το μοντέλο που υιοθετήθηκε για τους εκπαιδευτικούς ενδεχομένως να ισχύσει για όλους τους εργαζομένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα υποχρεώνονται σε δύο εργαστηριακά τεστ (μοριακά ή rapid δηλαδή και όχι self test), τα οποία και θα πραγματοποιούν με δικά τους έξοδα.

Πηγή: typosthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial