Μέχρι και την «ολεανδρίνη» μία ουσία που περιέχεται σε ένα πασίγνωστο δηλητηριώδες φυτό, την λεγόμενη πικροδάφνη, αναζητούν στις τοξικολογικές εξετάσεις της 9χρονης Τζωρτζίνας, οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με βιοχημικό είναι γνωστό πως όλα τα μέρη του φυτού είναι δηλητηριώδη εάν καταποθούν.

Τα δραστικά συστατικά του εξάγονται από τα φύλλα. Έχουν γίνει αναφορές για δηλητηριάσεις ή θανάτους από λήψη πικροδάφνης, τσάι από φύλλα πικροδάφνης και για κάποια εκχυλίσματά της.

Ακόμα και μία μικρή ποσότητα πικροδάφνης μπορεί να είναι θανατηφόρα προκαλώντας αναπνευστική παράλυση και καρδιακό επεισόδιο. Ένα από τα συστατικά της πικροδάφνης που έχει επικίνδυνες συνέπειες για την καρδιά είναι η ολεανδρίνη.

Η ολεανδρίνη επιφέρει καρδιακή ανακοπή. Και φυσικά δεν είναι η μόνη ουσία που αναζητούν. Χθες έγινε λόγος για την ανίχνευση των λεγόμενων βαρέων μετάλλων και κυρίως του Καλίου που επίσης επιφέρει καρδιακή ανακοπή.

Στο μεταξύ ιατροδικαστής δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα σε κάποιον, αλλά όλα αυτά είναι σενάρια. Μπορεί να διερευνώνται αλλά… είναι σενάρια.

Eνα ακόμη ερώτημα που τίθεται σε ιατροδικαστές είναι το τι θα σημαίνει εάν οι τοξικολογικές εξετάσεις του τελευταίου παιδιού που πέθανε βγουν καθαρές. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι οι ιατροδικαστές εξετάζουν κυρίως τις εξωγενείς ουσίες σε ένα θάνατο και όχι τόσο τις ενδογενείς ουσίες, δηλαδή αυτές που έχει ο οργανισμός ενός ανθρώπου. Θα πρέπει επίσης να τονιστεί πως τα αποτελέσματα δεν θα μπορούν να αξιολογηθούν μεμονωμένα αλλά ο συγκερασμός όλων των στοιχείων μαζί τοξικολογικών και ιστολογικών θα δώσουν ένα ασφαλές αποτέλεσμα.

Πηγή: flamis.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial