Ο χειμερινός τουρισμός, η τιμή της μάσκας, μια επιστολή του ΕΕΘ και μία απάντηση

Ο χειμερινός τουρισμός που τα πάει καλύτερα και από το… 2019, η τιμή της μάσκας, η επιστολή του ΕΕΘ και η απάντηση του «Καφέ Αριστοτέλους»

Καλημέρα σας και χρόνια πολλά!

Σήμερα το πρωί, καθώς απολαμβάνουμε το καφεδάκι μας, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ότι γύρω από αυτό το «φλυτζάνι του διαβόλου» διακυβεύονται συμφέροντα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά. Διότι ο καφές παράγεται σε περισσότερες από 60 χώρες και δίνει δουλειά σε 100 εκατομμύρια ανθρώπους. Το 2019, χρονιά για την οποία τα στοιχεία είναι ολοκληρωμένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποίησε εισαγωγές 3 εκατ. τόνων καφέ, αυξημένες κατά 14% σε σχέση με δέκα χρόνια πριν. Η Βραζιλία και το Βιετνάμ αποτέλεσαν τους κυριότερους προμηθευτές, με 932.000 τόνους (32%) και 672.000 τόνους (22%) αντίστοιχα. Τη μερίδα του λέοντος εισήγαγε η Γερμανία 1,1 εκατ. τόνους (37% του συνόλου) και ακολούθησαν η Ιταλία (20%), το Βέλγιο (10%), η Ισπανία (9%) και η Γαλλία (8%). Η Ελλάδα, λόγω μεγέθους, βρίσκεται χαμηλά στη σχετική λίστα. Ας τα σκεφτούμε όλα αυτά –έστω για μια φορά. Στην υγειά μας!

Καλύτερα από το 2019 ο χειμερινός τουρισμός

Πολύ καλά πάνε στις γιορτές οι χειμερινοί τουριστικοί προορισμοί σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στη Β. Ελλάδα, στη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη Μακεδονία. Βοήθησε σε αυτό και ο καιρός, αφού χιόνισε έγκαιρα και τα χιονοδρομικά κέντρα μπορούν να υποδεχθούν τους φίλους του σκι. Στην πραγματικότητα η αγορά του χειμερινού τουρισμού, που παραδοσιακά ξεκινάει από τα τέλη Σεπτεμβρίου, πηγαίνει καλά από την αρχή της φετινής χρονιάς και όχι μόνο τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Οι επαγγελματίες τη συγκρίνουν με το 2019, καθώς σε ορισμένους περιορισμούς είναι καλύτερη απ’ ό,τι δύο χρόνια πριν και πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού. Οι τιμές, βέβαια, είναι τσιμπημένες για δύο λόγους, έναν επίσημο και έναν … ημιεπίσημο, κάτι που σημαίνει ότι όλοι τον ξέρουν λίγοι τον αναφέρουν ή τον παραδέχονται. Ο επίσημος αφορά την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις σε ενέργεια και άλλα προϊόντα, ανάμεσά τους τα τρόφιμα και τα καθαριστικά. Ο …ημιεπίσημος σχετίζεται με τις απώλειες του 2020 και του α΄ εξαμήνου του 2021. «Οι συνάδελφοι προσπαθούν να βγάλουν και λίγα από τα σπασμένα της περσινής χρονιάς» ομολογούσε τις προάλλες δημόσια πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων δημοφιλούς χειμερινού προορισμού στην Ήπειρο. Η αλήθεια να λέγεται.

Για την τιμή μιας… μάσκας

Στρυμωγμένοι αισθάνονται οι φαρμακοποιοί για την αύξηση στις τιμές των προστατευτικών μασκών, παρόλο που δεν φταίνε. Τουλάχιστον οι περισσότεροι. Οι κύριοι υπεύθυνοι των ανατιμήσεων είναι χωρίς αμφιβολία οι προμηθευτές, αλλά ο κόσμος στα φαρμακεία διαμαρτύρεται. Έτσι συμβαίνει συνήθως όταν επιβάλλεται δια νόμου η χρήση ενός προϊόντος και η ζήτηση αυξάνεται απότομα. Οι κερδοσκόποι καραδοκούν. Το ερώτημα, όμως, είναι γιατί το υπουργείο Ανάπτυξης –το κράτος γενικότερα- δεν ανακοίνωσε μαζί με την υποχρεωτικότητα στη χρήση μασκών και κάποιες ενδεικτικές τιμές; Για να μη μιλήσουμε για την ανάγκη διατίμησης σε προϊόντα και υπηρεσίες που αφορούν τη δημόσια υγεία.

Γιατί παρεξηγήθηκε το ΕΕΘ και…

Με αφορμή όσα έγραψε το «Καφέ Αριστοτέλους» της περασμένης Τρίτης με τίτλο «Η κριτική για το χριστουγεννιάτικο χωριό που στήθηκε στο λιμάνι, το κόστος από την αναβολή της Agrotica και τα μπερδέματα στο ΕΕΘ» η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης διαβεβαιώνει με επιστολή της ότι στο Επιμελητήριο «δεν υποβόσκει καμία αναστάτωση». Στην επιστολή οι άνθρωποι του ΕΕΘ σημειώνουν τα ακόλουθα: «Η διοίκηση, ο πρόεδρος και ολόκληρη η υπηρεσία, εργάζονται καθημερινά για το συμφέρον των επαγγελματιών της πόλης και μόνο, χωρίς να ασχολούνται με τις φιλοδοξίες του καθενός που θα διεκδικήσει την κάθε προεδρία, καθώς αυτό είναι αποκλειστική υπόθεση αυτού που επιθυμεί να μπει σε αυτή την διαδικασία.

Το ότι η διοίκηση και ο πρόεδρος του ΕΕΘ ενδιαφέρονται μόνο για το καλό του επαγγελματία και της πόλης, αποδεικνύεται πολύ εύκολα από το γεγονός πως είναι το επιμελητήριο που διοργανώνει τις περισσότερες δράσεις και εκδηλώσεις.

Τα 100.000 ευρώ που παραχώρησε ως χορηγία στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, το φιλανθρωπικό Brunch τα έσοδα του οποίου ενίσχυσαν το έργο του «Συνδέσμου Φίλων Ιδρύματος Άγιος Παντελεήμων», η διοργάνωση rapid test σε 12 διαφορετικά σημεία του Νομού Θεσσαλονίκης, δεκάδες εκδηλώσεις μέσα από τις οποίες έχουν την ευκαιρία οι επαγγελματίες να ενημερωθούν άμεσα από τους αρμόδιους υπουργούς για σημαντικά θέματα που απασχολούν τον κλάδος τους και πολλά άλλα, που τα γνωρίζει ολόκληρη η πόλη και όχι μόνο, είναι δράσεις και εκδηλώσεις που δεν νομίζουμε πως έχουν διοργανώσει πολλά επιμελητήρια όχι στη Θεσσαλονίκη, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Τέλος, προς ενημέρωση σας και για αποκατάσταση των ανακριβειών που εμπεριέχονται στο κείμενο, θέλουμε να σας ενημερώσουμε πως κανένας πρόεδρος επιτροπής του ΕΕΘ, οι οποίες δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία του προέδρου κ. Μιχάλη Ζορπίδη, δεν συμμετέχει στην Διοικητική Επιτροπή, η οποία επίσης είναι ανακριβές πως αποφασίζει για τα πάντα, καθώς υπάρχει το ανώτατο όργανο διοίκησης που είναι το Διοικητικό Συμβούλιο.

Για να αποφύγουμε κάθε παρερμηνεία σας ενημερώνουμε πως και οι πρόεδροι των δυο Τμημάτων Υπηρεσιών και Επαγγελματιών του ΕΕΘ, συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της Διοικητικής Επιτροπής ως απλοί παρατηρητές χωρίς δικαίωμα ψήφου, επομένως ούτε οι συγκεκριμένοι συμμετέχουν σε κάποιου είδους αποφάσεις.
Ως εκ τούτου καταλαβαίνετε πως όλο το σκεπτικό και η συλλογιστική πίσω από το κείμενο είναι λάθος».

…μία οφειλόμενη απάντηση

Μια απάντηση για να λυθούν οι παρεξηγήσεις χρονιάρες μέρες: Καταρχάς, πουθενά στο δημοσίευμα για το οποίο διαμαρτύρεται το ΕΕΘ δεν αναφέρεται ότι στο Επιμελητήριο δεν (προσπαθούν να) κάνουν τη δουλειά τους. Επίσης, πουθενά δεν αμφισβητείται η χορηγική δραστηριότητα του ΕΕΘ για τη στήριξη του συστήματος στην εποχή του κορωνοϊού. Από εκεί και πέρα, για το τι συμβαίνει με τις πάσης φύσεως εκλογές και άλλες εσωτερικές διαδικασίες καλό θα ήταν η διοίκηση του ΕΕΘ να απευθυνθεί στα μέλη της, αφού υπάρχουν εσωτερικά κείμενα και προφορικές συζητήσεις στα οποία σύμβουλοι και μέλη της Διοικητικής Επιτροπής αναφέρουν συγκεκριμένα περιστατικά. Όπως –για παράδειγμα- ο κ. Χρήστος Νικολόπουλος της παράταξης «Αλληλεγγύη Επαγγελματιών», ο οποίος με επιστολή του προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, στις 14 Δεκεμβρίου, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν έλαβε μέρος στην εκλογή προέδρου του Τμήματος Υπηρεσιών. Αναφέρει, μάλιστα, λεπτομέρειες για συμφωνίες, διαφωνίες, πείσματα και τα σχετικά. Αν ο κ. Νικολόπουλος δεν τα λέει σωστά, ας του απαντήσει ο κ. Ζορπίδης. Όσο για το πώς αποφασίζουν και τι αποφασίζουν η Διοικητική Επιτροπή και το Διοικητικό Συμβούλιο, αυτά ορίζονται από τον νόμο. Στις μέρες μας, όμως, η άμεση πληροφόρηση και η συμμετοχή στις συζητήσεις που διαμορφώνουν τις αποφάσεις, όπως συμβαίνει σε όσους μετέχουν ή παρακολουθούν τις πάσης φύσεως Διοικητικές Επιτροπές, από κάποιους θεωρούνται δυνητικά προνόμια.

Πηγή:voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial