Μονόδρομος η φετινή σεζόν για την επιβίωση του κλάδου, με προσδοκίες από τα Βαλκάνια – Τι λέει στη Voria ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος.
Στο… άρμα του οδικού τουρισμού από τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη θα επιδιωχθεί να… δεθεί η φετινή, αλλά και οι επόμενες τουριστικές σεζόν στη Βόρεια Ελλάδα. Η ανάδειξη των οδικών τουριστικών ροών να είναι η μεγάλη πρόκληση για την περιοχή τόσο εν μέσω πανδημίας όσο και την επόμενη μέρα. Την εκτίμηση αυτή κάνει στη Voria ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, υπενθυμίζοντας πως από τα 8 εκατομμύρια οδικού τουρισμού που δέχεται κάθε χρόνο η χώρα, τα 7 εκατομμύρια είναι Βαλκάνιοι.
Είναι ενδεικτικό μάλιστα, ότι στη Χαλκιδική οι μισές αφίξεις είναι Βαλκάνιοι τουρίστες, ενώ σε Πιερία και Θάσο η αναλογία αυτή φτάνει τα τρία τέταρτα. Την ίδια στιγμή δε, όπως λέει, η περιοχή έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι μπορεί να προσελκύει οδικές ροές και από την Κεντρική Ευρώπη, κάτι που θα επιδιώξει μέσα στη δύσκολη αυτή συγκυρία με μεγαλύτερη ένταση, στοχεύοντας και στα υψηλότερα βαλάντια των τουριστών από αυτές τις χώρες. Το στοίχημα του οδικού τουρισμού σε συνδυασμό με το σύγχρονο αεροδρόμιο «Μακεδονία», την αυξημένη του χωρητικότητα για νέες πτήσεις και εθνικότητες κυρίως από τη δυτική Ευρώπη και τη βούληση της Fraport να καταστήσει τη Θεσσαλονίκη hub, θα γίνουν η βάση για τη σταδιακή επιστροφή του βορειοελλαδικού τουρισμού σε μια κανονικότητα. Πραγματικό διαβατήριο.
Όλα αυτά βέβαια εφόσον η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας πάρει …πράσινο χρώμα -που είναι για τον κ. Τάσιο το πραγματικό διαβατήριο για τον τουρισμό- αλλά και εφόσον το οριζόντιο άνοιγμα των χερσαίων συνόρων, που ζητούν οι τουριστικοί φορείς της Βόρειας Ελλάδας, συνοδεύεται είτε από πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε από αρνητικό μοριακό τεστ, είτε από αρνητικό rapid test.
«Αν αυτά συμβούν, μένει να προετοιμάσουμε την προβολή της περιοχής μας στις χώρες αυτές και να δώσουμε το εναρκτήριο λάκτισμα για τη φετινή σεζόν, με ευλαβική εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων από τις τουριστικές επιχειρήσεις, αφού η ασφάλεια και η υγεία των τουριστών, αλλά και των εργαζομένων του κλάδου θα είναι το νούμερο ‘’ένα’’ ζητούμενο» εξηγεί ο κ. Τάσιος, υπενθυμίζοντας περσινές, ανεύθυνες συμπεριφορές στη νυχτερινή διασκέδαση της Χαλκιδικής που της κόστισαν το πρόωρο κλείσιμό της. Στα αιτήματα μάλιστα των τουριστικών φορέων θα είναι και η σταδιακή προτεραιοποίηση των εμβολιασμών και του τουριστικού κλάδου ενόψει της σεζόν.
Καλοκαίρι… χωρίς επιστροφή
«Η φετινή σεζόν είναι μονόδρομος. Αυτό το καλοκαίρι δεν υπάρχει επιστροφή. Έχοντας εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις που προανέφερα, ελπίζουμε να ανοίξουμε μετά το ορθόδοξο Πάσχα με Βαλκάνιους και από τον Ιούνιο να αρχίσουμε να προσελκύουμε και τουρίστες από τη δυτική αγορά, ώστε να πετύχουμε φέτος την επιβίωση και από τη σεζόν του 2022 την ανάκαμψη» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΞ, εξηγώντας πως η μέχρι σήμερα διαχείριση της επιδημιολογικής κατάστασης έχει φέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο της τουριστικής ζήτησης σε σχέση με άλλες χώρες. Άλλωστε, τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια η υγεία και η ασφάλεια θα είναι τα κριτήρια του τουρίστα για την επιλογή του προορισμού. Μάλιστα, ο ίδιος εκτιμά πως αυτή είναι η καταλληλότερη στιγμή τόσο για τη χώρα όσο και για τη Βόρεια Ελλάδα να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για την ανάδειξη κάποιων ειδικών μορφών τουρισμού, όπως ο περιπατητικός, ο γαστρονομικός και ο πολιτιστικός, που θα αναπτυχθούν συστηματικά και με σχέδιο, ώστε εντός της επόμενης διετίας να δώσουν μια υπεραξία όχι μόνο τουριστικά αλλά και τιμολογιακά για τις επιχειρήσεις. Στη μάχη που δίνει ο κλάδος τον τελευταίο έναν χρόνο για την ώρα το θετικό είναι, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, πως οι πολύ μεγάλες απώλειες δεν έχουν αποτυπωθεί σε «λουκέτα» και οι άνθρωποι του κλάδου εργάζονται ώστε να δώσουν το «παρών» ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες.
Το 50% του κόστους
Ένα τέτοιο «παρών» αποφάσισαν να δώσουν τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων και του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής, που έκαναν προ ημερών γνωστή τη βούλησή τους να καλύψουν το 50% του κόστους τού τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού το οποίο απαιτείται για τους τουρίστες που θα περνούν τα σύνορα της χώρας με προορισμό τη Χαλκιδική ή να παρέχουν έξτρα παροχές ως αντιστάθμισμα. Την ίδια στιγμή, πάντως, και με δεδομένες τις οικονομικές απώλειες που έχουν βιώσει οι τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και τις μεγάλες υποχρεώσεις τους, τόσο όσον αφορά τα χρήματα που έλαβαν όλο αυτό το διάστημα από το κράτος και πρέπει να επιστρέψουν όσο και τον δανεισμό στον οποίο προχώρησαν πολλές για να κρατηθούν ζωντανές, ο πρόεδρος της ΠΟΞ εκτιμά ότι θα χρειαστεί να εφαρμόσουν για τα επόμενα χρόνια, από το 2022 έως το 2025 τουλάχιστον, ένα εσωτερικό «μνημόνιο» η καθεμία, για να καταφέρουν να επιβιώσουν και να βγουν στην αντίπερα όχθη, χωρίς να υπάρξουν φαινόμενα αφελληνισμού του κλάδου. «Το θετικό είναι πως στην κρίσιμη αυτή στιγμή ο τουριστικός κλάδος είναι ενωμένος και στοιχειοθετεί τα αιτήματά του. Όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της επόμενης μέρας», υπογραμμίζει ο κ. Τάσιος.
Πηγή: voria.gr