Στόχους σε ολόκληρη την Ουκρανία πλήττουν οι δυνάμεις της Ρωσίας καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν ορκίστηκε να «αποστρατικοποιήσει» τη γειτονική χώρα.

O Ρώσος πρόεδρος σφυροκοπά την Ουκρανία θέλοντας να αντικαταστήσει την ηγεσία της, πυροδοτώντας τη χειρότερη μεταπολεμικά κρίση ασφάλειας στην Ευρώπη και με τη Δύση να ετοιμάζει σφοδρές κυρώσεις.

Πρόκειται για ολοκληρωτική εισβολή από βορρά, νότα και ανατολή, όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες οι ρωσικές δυνάμεις χτυπούν το Κίεβο.

Ρωσία-Ουκρανία: Πολεμικά ελικόπτερα πετούν πάνω από το Κίεβο

Σύμφωνα με βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο twitter, με τους χρήστες να υποστηρίζουν ότι είναι από το Κίεβο, διακρίνονται στρατιωτικά ελικόπτερα πάνω από την πόλη. Μάλιστα αναφέρουν π[ως πρόκειται για ρωσικά ελικόπτερα.

https://twitter.com/UkraineNews0/status/1496805286731997190?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1496805286731997190%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Foembed%3Furl%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FUkraineNews02Fstatus2F1496805286731997190provider%3Dtwitter

Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν αεροδρόμιο στο Κίεβο

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών η Ρωσία κατέλαβε το διεθνές αεροδρόμιο Antonov στο Χοστομέλ, σε απόσταση μόλις 15’ δυτικά του περιφερειακού του Κιέβου, μετά από επίθεση με ελικόπτερα Mi-8.

Στόχος του Πούτιν το Κίεβο για να αντικαταστήσει τον Ζελένσκι με μαριονέτα του

Δυτικές στρατιωτικές πηγές είπαν, όπως αναφέρει ο Guardian, ότι περιμένουν η ρωσική εισβολή να εξελιχθεί σε πολλούς άξονες, αλλά ο βασικός στόχος αναμένεται να είναι το Κίεβο των περίπου τριών εκατ. κατοίκων, καθώς θεωρούν ότι ο Πούτιν θέλει να προχωρήσει σε «αλλαγή καθεστώτος» κυκλώνοντας την πρωτεύουσα της Ουκρανίας και ελπίζοντας να εκδιώξει τον Πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι χωρίς να αντιμετωπίσει σθεναρή αντίσταση μέσα στην πόλη και να τον αντικαταστήσει με «μαριονέτα» του.

Η Βρετανία έχει προειδοποιήσει ότι η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών FSB – διάδοχος της KGB – έχει επιφορτιστεί με την προετοιμασία του εδάφους για την κατάληψη του Κιέβου κι άλλων μεγαλουπόλεων, ενώ οι ΗΠΑ έχουν ισχυριστεί ότι η Ρωσία έχει καταρτίσει καταλόγους με ηγετικά στελέχη των Ουκρανών που θα συλλάβει σε περιοχές που έχει καταλάβει.

Η Ουκρανία διαθέτει τακτικό στρατό 125.600 ανδρών, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών (IISS), αλλά έχει κινητοποιήσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 36.000 εφέδρους με τον Ζελένσκι να ανακοινώνει νωρίτερα με ένα δραματικό διάγγελμα τη διανομή όπλων] σε πολίτες και να καλεί όσους έχουν στρατιωτική εκπαίδευση να παρουσιαστούν στα σημεία αναφοράς. Υπολογίζεται ότι γύρω στους 300.000 Ουκρανοί έχουν στρατιωτική εμπειρία από τις μάχες με τους αυτονομιστές στις ανατολικές περιοχές και ορισμένοι εξ’ αυτών πιθανώς να ενταχθούν στην αντίσταση κατά της ρωσικής κατοχής.

Ρωσική υπεροπλία έναντι της Ουκρανίας

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας είναι συγκεντρωμένες κυρίως στα ανατολικά, κοντά στο Ντονμπάς και δυτικοί αναλυτές θεωρούν ότι στόχος των πρώτων ρωσικών κινήσεων είναι η εξουδετέρωση της αμυντικής και μαχητικής ικανότητας των Ουκρανών. Η Ρωσία διαθέτει άλλωστε αεροπορική υπεροπλία με 1.172 αεροσκάφη έναντι 124 της Ουκρανίας, ενώ κυριαρχεί και στη Μαύρη Θάλασσα, όπου εντείνονται ανησυχίες για ρωσική απόπειρα επίθεσης στην Οδησσό.

Η Ουκρανία επιχείρησε να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της τον τελευταίο χρόνο παραλαμβάνοντας αντιαρματικούς πυραύλους και όπλα από ΗΠΑ και Βρετανία και μικρό αριθμό μη επανδρωμένων μαχητικών TB2 από την Τουρκία. Ωστόσο, ο εξοπλισμός των δυνάμεών τους στο μεγαλύτερο βαθμό είναι παλαιότερος και το Κίεβο δεν μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη του ΝΑΤΟ, αφού δεν είναι μέλος του.

Οργή στη Δύση – Ετοιμάζει κυρώσεις «άνευ προηγουμένου» στη Ρωσία

Η ρωσική εισβολή πυροδότησε παγκόσμια κατακραυγή και απειλές για περαιτέρω «σφοδρές κυρώσεις» από τη Δύση, με τις αγορές να κατρακυλούν ανά την υφήλιο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίο, Σαρλ Μισέλ και άλλοι διεθνείς ηγέτες καταδίκασαν αμέσως την επίθεση.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προανήγγειλε ότι οι νέες κυρώσεις που θα επιβάλει η ΕΕ θα «γονατίσουν τη Ρωσία», ενώ ανάλογα μέτρα «άνευ προηγουμένου» προανήγγειλε και η Βρετανία.

Πηγή: iefimerida.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial