Από την Κυριακή, όλοι οι διεθνείς ταξιδιώτες θα εισέρχονται στην Ελλάδα με αρνητικό PCR
Μέτρα για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον, που στην Ευρώπη αναμένεται να επικρατήσει έως τα μέσα Ιανουαρίου, αναγκάζονται να πάρουν οι κυβερνήσεις, κι ενώ οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους για νέα αναζωπύρωση της πανδημίας.
Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Όμικρον έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και μεγαλύτερη ανοσοδιαφυγή, γεγονός που προκαλεί εκτιμήσεις για νέο μεγάλο πανδημικό κύμα. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσο από τη μετάλλαξη Δέλτα. Ωστόσο, η μεγάλη μεταδοτικότητά της οδηγεί σε κίνδυνο να υπάρξει νέα πίεση στα ήδη επιβαρυμένα συστήματα υγείας πολλών χωρών.
Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που επικρατεί πλέον στη Βρετανία. Το γράφημαα που ακολουθεί δείχνει τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε διάστημα μόλις δύο ημερών, οι νέες περιπτώσεις Όμικρον τριπλασιάστηκαν στη Βρετανία, δείχνοντας ότι η νέα μετάλλαξη θα επικρατήσει πολύ γρήγορά, με ότι συνεπάγεται αυτό για τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Το πρώτο καθολικό μέτρα στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, παράλληλα με την εκστρατεία εμβολιασμού, ανακοινώθηκε χθες ότι οι διεθνείς ταξιδιώτες θα πρέπει να εισέρχονται στη χώρα με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών, ανεξαρτήτως αν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες από την Ελλάδα που ταξίδεψαν στο εξωτερικό για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών – με δεδομένο ότι θα έχουν κάνει PCR λίγο πριν από την αναχώρηση τους. Το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή από την Κυριακή 19/12 και ώρα 6:00.
Υποχρεωτικό PCR τεστ για τους διεθνείς ταξιδιώτες τη δεύτερη μέρα μετά την άφιξή τους και αυτοπεριορισμό μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα εφαρμόζει ήδη η Βρετανία, που καταγράφει νέα ρεκόρ κρουσμάτων.
«Δεν αρκεί από μόνος του ο εμβολιασμός» λέει το ECDC
Ισχυρή δράση για την αντιμετώπιση της «επείγουσας κατάστασης» που δημιουργεί η εμφάνιση της Όμικρον ζητά και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), με αξιωματούχο να προειδοποιεί ότι οι εμβολιασμοί από μόνοι τους δεν αρκούν.
«Στην τρέχουσα συγκυρία, ο εμβολιασμός από μόνος του δεν θα μας επιτρέψει να αποτρέψουμε τον αντίκτυπο της παραλλαγής Omicron, καθώς δεν αρκεί ο χρόνος για να καλυφθούν τα εμβολιαστικά κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν», δήλωσε η Αντρέα Αμόν, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
Η Αμόν «έδειξε» προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης ή επανεισαγωγής «μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων», όπως η χρήση μάσκας, η υγιεινή των χεριών, η εξ αποστάσεως εργασία και η αποφυγή συνωστισμού σε δημόσιους χώρους. «Είναι επείγον να ληφθούν ισχυρά μέτρα για τη μείωση της μετάδοσης, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η κοινοτική μετάδοση της μετάλλαξης στην κοινότητα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε χώρες της Ένωσης» είπε η Αμόν, προσθέτοντας πως τα μοντέλα δείχνουν πως η ταχεία αύξηση των κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Όμικρον «επίκειται».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Γκεμπρεγεσούς, ζήτησε να μην «βιαστούμε να χαρακτηρίσουμε την Omicron ως ήπια», επισημαίνοντας ότι ακόμα κι αν προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια, «ο τεράστιος αριθμός των περιπτώσεων θα μπορούσε για άλλη μια φορά να πιάσει απροετοίμαστα τα συστήματα υγείας»
Πενθήμερη καραντίνα για ανεμβολίαστους προαναγγέλλει η Ιταλία
Νέες οδηγίες για όσους φτάνουν στην Ιταλία από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.
Από σήμερα, όσοι πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί και φτάνουν αεροπορικώς στη χώρα, θα πρέπει να μένουν σε πενθήμερη καραντίνα. Παράλληλα, τόσο οι εμβολιασμένοι όσο και οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους ή rapid test 24 ωρών πριν την άφιξη ή μοριακό τεστ 48 ωρών.
«Σκεφθήκαμε να εφαρμόσουμε την ίδια πρακτική που ισχύει για όποιον φτάνει στην χώρα μας από το Ηνωμένο Βασίλειο: το τεστ. Δεν νομίζω ότι το θέμα χρειάζεται υπερβολική σκέψη», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή.
«Να αποφεύγονται τα μη αναγκαία διεθνή ταξίδια» θα πει ο Τζάστιν Τριντό
Προβληματισμός επικρατεί και στον Καναδά, με τον Τζάστιν Τριντό να αναμένεται να πραγματοποιήσει σύσταση προς τους πολίτες να αποφεύγουν τα μη αναγκαία διεθνή ταξίδια.
Οι ανακοινώσεις αναμένονται να γίνουν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης. Ήδη, ο Καναδός πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τους επικεφαλής 10 επαρχιών χθες, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους για την αντιμετώπιση της Όμικρον που εξαπλώνεται ραγδαία και «θα μπορούσε να θέσει υπό πίεση τα υγειονομικά συστήματα».
Η Ολλανδία κλείνει τα σχολεία νωρίτερα για Χριστούγεννα
Μέτρα για την αντιμετώπιση της Όμικρον παίρνει και η Ολλανδία. Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε ότι τα δημοτικά θα κλείσουν από τις 20 Δεκεμβρίου, ενώ τα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας θα παραταθούν μέχρι τις 14 Ιανουαρίου, λόγω της παραλλαγής Όμικρον. Ειδικότερα, το πακέτο μέτρων προβλέπει το κλείσιμο εστιατορίων, μπαρ, μη απολύτως αναγκαίων καταστημάτων και άλλων δημόσιων χώρων από τις 5 το απόγευμα έως τις 5 τα ξημερώματα, αθλητικούς αγώνες χωρίς θεατές και σύσταση για τηλεργασία. Παράλληλα, οι πολίτες δεν μπορούν να δέχονται στο σπίτι τους πάνω από τέσσερις προσκεκλημένους.
Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου όλοι οι ενήλικοι θα μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση του εμβολίου για να βελτιωθεί το επίπεδο ανοσοποίησης.
Η μεγάλη διασπορά έφερε μέτρα στη Δανία
Ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων στη Δανία, που η διασπορά της Όμικρον είναι ήδη μεγάλη.
Η πρωθυπουργός της Δανίας έχει ήδη παρατείνει τις διακοπές των Χριστουγέννων για μαθητές, σημειώνοντας ότι στόχος της είναι η κοινωνία να μείνει ανοιχτή όσο το δυνατόν περισσότερο.
Οι σχολικές διακοπές ξεκίνησαν από σήμερα και θα διαρκέσουν έως τις 5 Ιανουαρίου. Ήδη, από τις 10 Δεκεμβρίου, μπαρ και εστιατόρια, όπου η μάσκα είναι και πάλι υποχρεωτική, κλείνουν τα μεσάνυκτα και απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ μετά από αυτήν την ώρα.
Πηγή: typosthes.gr