Παγκόσμια έρευνα: Πάνω από 4 στους 10 ασθενείς με κορωνοϊό είναι ασυμπτωματικοί

Πάνω από τέσσερις στους 10 ασθενείς με νόσο COVID-19 είναι ασυμπτωματικοί, επισημαίνει παγκόσμια μελέτη Κινέζων επιστημόνων που ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα για τη εικόνα που είχε μέχρι τώρα η ιατρική κοινότητα.

Στη διεθνή έρευνα που συμμετείχαν περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, το 40,5% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου Covid δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα, ποσοστό διπλάσιο απ΄αυτό που είχαν αρχικά υπολογίσει.

Μάλιστα, το ποσοστό των ασυμπτωματικών ήταν πιο αυξημένο σε συγκεκριμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων (54%), των ταξιδιωτών με αεροπλάνο και κρουαζιερόπλοιο (53%) και του προσωπικού σε οίκους ευγηρίας (48%).

«Το υψηλό ποσοστό ασυμπτωματικών φορέων της νόσου Covid καταδεικνύει τον πιθανό κίνδυνο μετάδοσης του ιού στην κοινότητα», υποστηρίζει ο συντάκτης της μελέτης, καθηγητής Μιν Λίου του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, σε άρθρο του στη επιστημονική επιθεώρηση « JAMA Network Open».

Τα τυπικά συμπτώματα νόσησης του κορωνοϊού περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, απώλεια γεύσης ή όσφρησης, κόπωση και δύσπνοια. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που δεν εμφανίζουν κανένα από αυτά τα συμπτώματα αλλά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψαν από μια ανασκόπηση 95 μελετών στις οποίες συμμετείχαν 29.776.306 άτομα από όλο τον κόσμο.

Ο Κινέζος επικεφαλής της μελέτης επισημαίνει ότι, με βάση τα πορίσματα της μελέτης, «απαιτείται έλεγχος για τον εντοπισμό των ασυμπτωματικών, ειδικά στις χώρες και τις περιοχές που έχουν αντιμετωπίσει με επιτυχία τον SARS-CoV-2 ».

Η παγκόσμια έρευνα έδειξε επίσης ότι, οι νέοι σε ηλικία που είναι φορείς του ιού , έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι ασυμπτωματικοί.

Συγκεκριμένα, όσοι είναι κάτω των 39 ετών, είναι πιο πιθανό να είναι ασυμπτωματικοί, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες έρευνες.

«Η έρευνα έδειξε ότι, οι νεαροί ενήλικες που συχνά παρουσιάζουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα, είναι πιθανή πηγή μετάδοσης στην κοινότητα», υπογραμμίζουν οι συντάκτες της μελέτης.

Πηγή: protothema.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial