Η Voria.gr παρουσιάζει πίνακα συγκρίνοντας τις βάσεις 2020 με αυτές όπως θα διαμορφώνονταν αν ίσχυε και πέρσι ο συντελεστής για καθορισμό της ΕΒΕ
Καμία απολύτως επίπτωση δεν πρόκειται να έχει το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, όσον αφορά τα οκτώ τμήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Σε αντίθεση με ό,τι αναμένεται να συμβεί στα περιφερειακά πανεπιστήμια, η ύπαρξη συντελεστή για τον ορισμό της “Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής”, δεν επηρεάζει σε τίποτε το όριο εισόδου στα διάφορα τμήματα του ΠΑΜΑΚ. Η Voria.gr παρουσιάζει σήμερα, αναλυτικό πίνακα, συγκρίνοντας τις βάσεις εισαγωγής του 2020, με αυτές όπως θα διαμορφώνονταν εάν ίσχυε και πέρυσι ο συντελεστής για τον καθορισμό της ΕΒΕ.
Ως γνωστόν, το νέο στοιχείο των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων είναι ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής σε κάθε τμήμα ΑΕΙ θα προκύψει από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων σε κάθε ένα από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή τον οποίο έχει ορίσει το κάθε τμήμα. Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση την οποία προώθησε το υπουργείο Παιδείας, το εύρος των συντελεστών κυμαίνεται από 0,8 έως 1,2. Σημειώνεται ότι το 2020 ο μέσος όρος επίδοσης ανά επιστημονικό πεδίο ήταν: 11,11 για το 1ο (ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες), 11,41 για το 2ο (θετικές και τεχνολογικές επιστήμες), 11,63 για το 3ο (επιστήμες υγείας και ζωής) και 9,77 για το 4ο (επιστήμες οικονομίας και πληροφορικής).
Στο ΠΑΜΑΚ, σύμφωνα με τον πρύτανη Στέλιο Κατρανίδη τα επτά από τα συνολικά οκτώ τμήματα του πανεπιστημίου όρισαν τον υψηλότερο δυνατό συντελεστή 1,2. Εξαιρείται το όγδοο τμήμα, Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης το οποίο, λόγω του επιστημονικού αντικειμένου του, έχει ειδικό σύστημα εισιτηρίων εξετάσεων. “Το δικό μας πανεπιστήμιο δεν το επηρεάζει αυτή η αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής καθώς, οι βάσεις εισαγωγής είναι έτσι κι αλλιώς σε μεγάλη απόσταση από το αποτέλεσμα που θα προκύψει με το συντελεστή της ΕΒΕ. Μάλιστα, εάν μπορούσαμε να βάλουμε συντελεστή ακόμη και 1,4 θα το κάναμε γιατί, αφενός θέλουμε να εισάγονται στο πανεπιστήμιό μας φοιτητές με περισσότερες δυνατότητες, αφετέρου είναι αναγκαίο να περιοριστεί ο αριθμός των εισακτέων στο ΠΑΜΑΚ που ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει εκτιναχθεί. Για παράδειγμα, στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών πριν από τρία, τέσσερα χρόνια εισάγονταν περίπου 220 φοιτητές, ενώ τώρα εισάγονται 300 συν άλλοι 100 με 120 από μετεγγραφές και άλλες ειδικές κατηγορίες. Ανάλογα είναι τα νούμερα και για άλλα τμήματα” δηλώνει ο κ. Κατρανίδης.
Με βάση τα περσινά αποτελέσματα των πανελλαδικών, και στα επτά τμήματα του ΠΑΜΑΚ στα οποία υπεισέρχεται από φέτος ο συντελεστής για την ελάχιστη βάση εισαγωγής, το όριο εισόδου ήταν μεγαλύτερο από αυτό που θα προέκυπτε εάν ίσχυε από πέρυσι ο ανώτατος συντελεστής 1,2 τον οποίο όρισε η Σύγκλητος του ιδρύματος. Σε όλα τα τμήματα οι περσινές βάσεις εισαγωγής είναι υψηλότερες από περίπου 1.200 μόρια (στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών) έως και σχεδόν 6.000 μόρια (στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών) σε σχέση με αυτές οι οποίες θα διαμορφώνονταν με βάση το νέο σύστημα εισαγωγής όπως θα ισχύσει από φέτος. Είναι προφανές, συνεπώς, ότι ακόμη και ο υψηλότερος δυνατός συντελεστής 1,2 δεν πρόκειται να συμπιέσει προς τα κάτω τις βάσεις εισαγωγής στο ΠΑΜΑΚ. Αναλυτικά τα στοιχεία ανά τμήμα παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.
Πηγή: voria.gr