Θωρακίζεται για κάθε υγειονομική περίπτωση η πόλη
Η Θεσσαλονίκη κάθε μέρα που περνάει θωρακίζεται για τη μεγάλη μάχη με τον κορωνοϊό τον ερχόμενο χειμώνα. Οι επιστήμονες έχουν αποφανθεί οριστικά ότι θα έρθουμε αντιμέτωποι αργά ή γρήγορα με το δεύτερο κύμα και ότι θα πρέπει να είμαστε όσο πιο έτοιμοι γίνεται για αυτή τη «μάχη».
Η Θεσσαλονίκη κάνει ακριβώς αυτό και εκμεταλλεύεται τα λιγοστά της κρούσματα, για να σχεδιάσει το πλάνο δράσης της όταν χαλάσει ο καιρός και τα κρούσματα αυξηθούν. Προς το παρόν η πληρότητα στις εντατικές είναι πάρα πολύ χαμηλή, σε μονοψήφια νούμερα και τα νοσοκομεία συνεχώς ανοίγουν νέους χώρους για περίθαλψη Covid.
Όμως και ο δήμος, συνεισφέρει δυναμικά στην πρόληψη της πανδημίας, με τα δύο διαγνωστικά κέντρα στο κτήριο Αναγεννήσεως και μέσα στη ΔΕΘ, αλλά και με τη χρήση της Βίλας Πετρίδη για δωρεάν τεστ κορωνοϊού. Όμως και το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, έχει στα χέρια της ένα μοναδικό «όπλο» κορωνοϊού, ένα νέο μηχάνημα διάγνωσης του ιού, το οποίο σε λίγες εβδομάδες θα είναι έτοιμο με δείγματα σάλιου να κάνει πάνα από 500 τεστ καθημερινά, με τα αποτελέσματα να βγαίνουν σε λιγότερο από πέντε ώρες.
Η υπευθυνότητα των πολιτών και η πειθαρχία τους στα μέτρα, είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, όμως και οι αρμόδιες αρχές έχουν κάνει το χρέος τους και η Θεσσαλονίκη μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, για τις κρίσιμες στιγμές που έρχονται.
Ο χάρτης των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη έχουν γίνει αρκετά βήματα για να αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα COVID και αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι που βρίσκονται στην εντατική στην πόλη δεν ξεπερνούν τους δέκα. Δείτε το δυναμικό των ΜΕΘ στην πόλη:
Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ: υπάρχει 1 ΜΕΘ γενική με 11 κλίνες και 1 ΜΑΦ με 4 κλίνες. Επίσης υπάρχει και μία ΜΕΘ covid με 25 κλίνες και χρησιμοποιούνται 15. Για την περίοδο της πανδημίας έχουν προσληφθεί 110 επικουρικό προσωπικό από τα οποία το 80% Νοσηλευτικό προσωπικό, 17 γιατροί.
Γ.Ν. ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ: Υπάρχει μία Γενική ΜΕΘ με 8 κλίνες. Έχουν προσληφθεί για τον covid-19, 18 με 20 άτομα επικουρικό προσωπικό.
Γ.Ν. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Υπάρχει μία Γενική ΜΕΘ με 10 κλίνες. Για την περίοδο της πανδημίας έχουν προσληφθεί 30 άτομα επικουρικό προσωπικό.
Γ.Ν. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: Υπάρχει 1 Γενική ΜΕΘ με 8 κλίνες η οποία μετατράπηκε σε ΜΕΘ covid. Για την περίοδο της πανδημίας 33 άτομα επικουρικό προσωπικό.
Γ.Ν. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: Υπάρχει 1 Γενική ΜΕΘ με 8 κλίνες. Για την περίοδο της πανδημίας έχουν προσληφθεί περίπου 30 άτομα.
Γ.Ν. ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ: Υπάρχει 1 Γενική ΜΕΘ με 7 κλίνες.. Για τις ανάγκες του κορωνοϊού έχουν προσληφθεί 12 με 14 άτομα επικουρικό προσωπικό εκτός των γιατρών.
Γ.Ν. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Υπάρχει μία Γενική ΜΕΘ με 12 κλίνες. Για την περίοδο της πανδημίας έχουν προσληφθεί 57 άτομα επικουρικό προσωπικό.
Γ.Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Υπάρχουν 2 Γενικές ΜΕΘ, η μία έχει 12 κλίνες και άλλη 18 κλίνες όπως επίσης και μία ΜΕΘ covid με 15 κλίνες. Υπάρχει μία ΜΑΑ (Μονάδα αναπνευστικής ανεπάρκειας) με 7 κλίνες. Για την περίοδο της πανδημίας έχουν προσληφθεί 101άτομα επικουρικό προσωπικό.
Ψ.Ν.Θ.: Δεν υπάρχει ούτε ΜΕΘ Γενική ούτε ΜΑΦ. Για τις ανάγκες της πανδημίας έχουν προσληφθεί περίπου 33 άτομα επικουρικό προσωπικό.
Μαγιορκίνης: Το χειμώνα θα αυξηθούν τα κρούσματα
Κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, αφού παρέθεσε συγκριτικά στοιχεία σχετικά με το τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε ότι «η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου».
Από το Σεπτέμβριο η χώρα μας καταγράφει καθημερινά 200-400 διαγνώσεις με ήπιες αυξητικές τάσεις. Σημαντικός είναι επίσης ο κρίσιμος αριθμός των διασωληνωμένων, που διαμορφώνεται πλέον πάνω από 80, μαρτυρώντας πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας.
Το μεγάλο βάρος του επιδημικού φορτίου παραμένει στην Αττική με περισσότερες από 50% των νέων εγχώριων διαγνώσεων σε καθημερινή βάση. Ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι είναι πλέον προφανές ότι «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας» και με την έλευση του χειμώνα η μεταδοτικότητα του ιού αναμένεται να αυξηθεί.
Για το λόγο αυτό «χρειάζεται περισσότερη προσοχή από όλους μας τις ημέρες που έρχονται», όπως είπε, αν και παραδέχτηκε ότι υπάρχει κόπωση στον πληθυσμό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και αλλού.
Χαρδαλιάς: Θα έχουμε 4 επίπεδα ετοιμότητας
Νέα έκκληση για την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού έκανε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.
Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα την Παρασκευή θα ενεργοποιηθεί και θα παρουσιαστεί ο Χάρτης υγειονομικής ασφάλειας με 4 επίπεδα ετοιμότητας.
Ο χάρτης θα συνοδεύεται και από 4 επίπεδα κατηγοριοποιημένων τοπικών μέτρων που θα εφαρμόζονται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε περιοχής. Πιο αναλυτικά τα 4 επίπεδα θα είναι:
-Επίπεδο ένα, ετοιμότητας.
-Επίπεδο δύο, επιτήρησης.
-Επίπεδο τρία, αυξημένης επιτήρησης.
-Επίπεδο τέσσερα, αυξημένου κινδύνου.
Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 10.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του Συστήματος Υγείας, πχ τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή ΜΕΘ, και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ινχηλάτησης και της συσχέτισης κρουσμάτων και των επαφών τους.
Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός της Περιφερειακής Ενότητας, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα.
Ο Χάρτης θα επικαιροποιείται κάθε 15 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων, ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους επιδημιολογικούς δείκτες.
Σχεδόν 400 κρούσματα χθες, μόνο 8 στη Θεσσαλονίκη
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 399 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 33 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 20541, εκ των οποίων το 55.9% άνδρες. 3122 (15.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8385 (40.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Από τα 359 εγχώρια κρούσματα, τα 55 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 συνδέονται με δράσεις τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ. Αναλυτικότερα:
– 33 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 7 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
– 213 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 15 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 9 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων το 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 2 κρούσματα από Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων το 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 19 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
87 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 24 (27.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 229 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 420 θανάτους συνολικά στη χώρα. 158 (37.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Κλειστά 3 τμήματα σχολείων στη Θεσσαλονίκη
Κλειστές ήταν και χθες συνολικά 138 σχολικές μονάδες και τμήματα σχολείων σε όλη την Ελλάδα, λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού. Τα τρία από αυτά τα σχολεία βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, το 5ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης, καθώς και το 28ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου.
Η λίστα του υπουργείου Παιδείας ανανεώνεται συνεχώς, ενώ τα σχολεία που ανέστειλαν τη λειτουργία τους χθες (5 Οκτωβρίου) θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και τις 20 Οκτωβρίου.
Υπενθυμίζεται πως βάσει πρωτοκόλλου προβλέπεται η αναστολή λειτουργίας τμημάτων για 14 ημέρες σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος μαθητή ή εκπαιδευτικού που ανήκει στο τμήμα. Για την αναστολή λειτουργίας συνολικά της σχολικής μονάδας απαιτούνται τουλάχιστον 3 μη σχετιζόμενα μεταξύ τους κρούσματα, ενώ σε περίπτωση κρούσματος σε εκπαιδευτικού που διδάσκει σε περισσότερα από ένα τμήμα, γίνεται εκτίμηση κινδύνου βάσει της ιχνηλάτησης των στενών επαφών του κρούσματος.
ΠΗΓΗ: typosthes.gr