Με παράταση του σκληρού lockdown στην Αττική και «κοκκίνισμα» επιπλέον περιοχών της χώρας, υπό τη σκιά 1.053 κρουσμάτων μεταλλαγμένων στελεχών τιμάται σήμερα ο ένας χρόνος του κορονοϊού στη χώρα μας.

Η εισήγηση που θα προκύψει από την κρίσιμη συνεδρίαση των επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων είναι προδιαγεγραμμένη, καθώς, όπως λένε οι ειδικοί, το «απαγορευτικό» θα μείνει όπως έχει τουλάχιστον έως και την άλλη εβδομάδα, όταν και θα επαναξιολογηθεί.

Λιανεμπόριο

Μετά τα νέα δεδομένα, η επαναλειτουργία των φυσικών εμπορικών καταστημάτων στην Αττική φαίνεται ότι μετατίθεται για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, καθώς το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 8 Μαρτίου χάνει συνεχώς έδαφος, ειδικά καθώς εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένη η επιδημιολογική εικόνα.

Σχολεία

Σε ανάλογη επίσης τροχιά -με άνοιγμα στα μέσα Μαρτίου- αναμένεται να κινηθούν και τα δημοτικά σχολεία.

Πλέον, τόσο αρμόδια στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης όσο και ο εμπορικός κόσμος θεωρούν ότι ούτε την 8η Μαρτίου θα ανοίξουν τα καταστήματα, καθώς εκτιμάται ότι έως και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας η επιδημιολογική εικόνα δεν θα είναι καλή στην πρωτεύουσα και θεωρείται πιθανότερη η επανέναρξη στις 16 Μαρτίου (15 Μαρτίου είναι η Καθαρά Δευτέρα).

Τι θα γίνει με το Πάσχα

Αν και κάθε ημέρα που περνάει με κλειστά καταστήματα σημαίνει μεγάλες απώλειες σε έσοδα, δεν είναι λίγοι οι έμποροι που φαίνεται να προτιμούν να ανοίξει έστω και στις 16 Μαρτίου ο κλάδος, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι δεν θα κλείσει ξανά και κυρίως στην πασχαλινή περίοδο που είναι αυξημένης καταναλωτικής ζήτησης.

Τον τρόπο με τον οποίο θα «ανασάνει» η χώρα κι ενδεχομένως θα κάνει… καλό Πάσχα ανάλυσε σήμερα στο Οpen o ομότιμος καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης. Ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι ο μόνος τρόπος για να κερδηθεί η προοπτική του Πάσχα είναι να έχει εμβολιαστεί ως τον Μάη το 40% του πληθυσμού. Σύμφωνα πάντως με τους υπολογισμούς του υπουργείου Υγείας, μέχρι το Πάσχα θα έχει εμβολιαστεί περίπου το 20% του πληθυσμού.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση, η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου κάλεσε τους πολίτες να κάνουν υπομονή, αναγνωρίζοντας ότι «όλοι είμαστε κουρασμένοι και δεν αντέχουμε παραπάνω lockdown». «Στόχος μας είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο ώστε να κάνουμε Πάσχα, όπως μόνον εμείς οι Έλληνες ξέρουμε να το γιορτάζουμε».

Στο ζήτημα των μετακινήσεων εκτός νομού αναφέρθηκε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Όπως είπε, μέχρι στιγμής «δεν έχουμε φτάσει στο σημείο αυτό της ανοσίας του πληθυσμού με το εμβόλιο, ώστε να αρχίσουν να επιτρέπονται οι μετακινήσεις των εμβολιασμένων από νομό σε νομό». Παρά ταύτα, και ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι φέτος θα είναι διαφορετικό το Πάσχα σε σχέση με αυτό του 2020.

«Δεν θα είναι όπως πέρυσι, που δεν χτύπησαν οι καμπάνες, αλλά ούτε όπως πρόπερσι που τα ρεπορτάζ έδειχναν κοσμοπλημμύρες στις εκκλησίες. Κάπου ενδιάμεσα», επισήμανε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: newsique.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial