Πενήντα τα κρούσματα κορωνοϊού στο ΑΠΘ

Πενήντα είναι μέχρι στιγμής οι φοιτητές του ΑΠΘ που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό.

Πρόκειται για 48 κρούσματα γενικά στο πανεπιστήμιο και δύο κρούσματα που είχαν βρεθεί στις εστίες του ΑΠΘ. Όλοι βρίσκονται σε καραντίνα στα σπίτια τους εκτός από τους δύο που είναι στις εστίες. Οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί.

Ωστόσο σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης κάνει λόγο για τέσσερα κρούσματα στις εστίες με τους φοιτητές να ζητούν να γίνουν άμεσα τεστ σε όλους.

Παράλληλα σε ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν την στάση της πρυτανείας λέγοντας πως «αρχικά είχε δεσμευτεί για την διεξαγωγή 600 τεστ σε όλους τους εστιακούς φοιτητές σε χρόνο άμεσο από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, μέρες αργότερα ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιηθούν μόνο 50 τεστ δειγματοληπτικά. Ενόσω η διασπορά του ιού συνεχίζεται, σήμερα εξήγγειλε πως δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα τεστ , επικαλούμενη το φόρτο εργασίας του ΕΟΔΥ».

Μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο αντιπρύτανης ΑΠΘ Δημήτρης Κωβαίος είπε πως ο ΕΟΔΥ είχε ενημερώσει το πανεπιστήμιο ότι θα έκανε τεστ στους φοιτητές την προηγούμενη εβδομάδα ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε. Σε δεύτερη επικοινωνία ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε πως χθες Πέμπτη θα πραγματοποιούνταν τεστ στους φοιτητές ωστόσο ούτε και αυτό έγινε.

Σύμφωνα με τον κ. Κωβαίο οι φοιτητές ενημερώθηκαν ότι όποιος έχει συμπτώματα ή θεωρεί ότι μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα, μπορεί να απευθυνθεί στο πανεπιστήμιο ώστε να γίνει τεστ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των φοιτητών 

Ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης έπειτα από την παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα από κοινού με τους υπόλοιπους Φοιτητικούς Συλλόγους στην έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ καταγγέλλει την προκλητική πολιτική που ακολουθείται ακόμη και τώρα που τα κρούσματα του ιού αυξάνονται κατακόρυφα και στέκεται εμπόδιο στην διασφάλιση της υγείας των εστιακών.

Η κατάσταση στις εστίες είναι εκρηκτική! Έχουν εντοπισθεί 4 επιβεβαιωμένα κρούσματα τη στιγμή πουδενέχει πραγματοποιηθεί καν η ειδική διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους. Εύκολα οι εστίες μπορούν να μετατραπούν σε «υγειονομική βόμβα» αν αναλογισθεί κανείς πως οι οικότροφοι μοιράζομαστε κοινόχρηστους χώρους όπως μπάνια και την λέσχη.

Παράλληλα, ο Σύλλογος καταγγέλλει την στάση της Πρυτανείας που ενώ αρχικά είχε δεσμευτεί για την διεξαγωγή 600 τεστ σε όλους τους εστιακούς φοιτητές σε χρόνο άμεσο από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, μέρες αργότερα ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιηθούν μόνο 50 τεστ δειγματοληπτικά. Ενόσω η διασπορά του ιού συνεχίζεται, σήμερα εξήγγειλε πως δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα τεστ , επικαλούμενη το φόρτο εργασίας του ΕΟΔΥ.

Προκλητικά η Πρυτανεία πετάει το μπαλάκι των ευθυνώναλλού.Από την μια στον ΕΟΔΥπως ευθύνεται για την αναβολή της διεξαγωγής των τεστ, από την άλλη στο ΙΝΕΔΙΒΙΜγια την ολική απουσία των απαιτούμενων μέτρων που ο ίδιοι οι επιστήμονες υποδεικνύουν, όπως τακτικές απολυμάνσεις, χορήγηση υγειονομικού υλικού ατομικής προστασίας.

Στο μεταίχμιο όμως βρισκόμαστε εμείς και η υγεία μας! Κυβέρνηση και Πρυτανείαμας έχουναφήσει εκτεθειμένους την στιγμή που η κατάσταση με τον ιό οξύνεται και η πόλη περνά στο επίπεδο 4.

Αυτή τη στιγμή, η πραγματικότητα είναι μία:  ενώ η υγεία μας τίθεται σε άμεσο κίνδυνο συνεχίζουν θέτουν την υγεία μας σε κίνδυνο, συνεχίζουν να επικαλούνται την ατομική ευθύνη κάθε φοιτητή ακόμη και για τηνιχνηλάτηση. Στην τελική μας καλούν να επιλέξουμε αν θα κλειστούμε στα δωμάτια μας η αν θα κολλήσουμε τον ιό.

Δεν πάμε βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματά μας! Δυναμώνουμε την φωνή που διεκδικεί:

• Μαζικά τεστ σε όλους τους εστιακούς

• Άμεσηιχνηλάτηση των επαφών και απομόνωσή τους σε ειδικούς χώρους

• Απολύμανση σε όλους τους χώρους των εστιών

• Να ανοίξει η 2ηδιανομήφαγητού και επέκτασηωραρίουλειτουργίας του εστιατορίου

• Μέσαατομικήςπροστασίας δωρεάν σε όλους τους φοιτητές και αντισηπτικά στους κοινοχρήστουςχώρους

• Ενίσχυση του δικτύου και του σήματος σε κάθε δωμάτιο

• Επισκευήόλων των βλαβών σε πλυντήριαασανσέρ κλπ

Καλούμε στην κινητοποίησηπαρασκευή 10πμ στα γραφεία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ

ΠΗΓΗ: thessnews.gr