Στο “περίμενε” μυδοκαλλιέργητες Θεσσαλονίκης – Πιερίας για εξαγωγές και ενισχύσεις

Η περσινή χρονιά ήταν καταστροφική για την οστρακοκαλλιέργεια, αφού η πανδημία δεν επέτρεψε εξαγωγές της παραγωγής της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στάση αναμονής τηρούν οι μυδοκαλλιεργητές της Θεσσαλονίκης και της Πιερίας εν μέσω του τρίτου κύματος της πανδημίας, μετά την καταστροφική, όπως αποδείχθηκε για αυτούς, περσινή χρονιά.

Η εστίαση που εδώ και αρκετούς μήνες παραμένει κλειστή, αλλά και το σαρωτικό πέρασμα της πανδημίας από χώρες που τα μύδια της περιοχής εξάγονται σχεδόν στο σύνολό τους, ουσιαστικά αχρήστευσε την περσινή παραγωγή.

Φέτος, και ενώ υπήρχε η αντίληψη ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, η επιμονή της πανδημίας έχει δημιουργήσει σοβαρή ανησυχία ότι μπορεί οι οστρακοκαλλιεργητές να ζήσουν ξανά το 2020, χρονιά για την οποία δεν έλαβαν καμία κρατική ενίσχυση για τη ζημιά που υπέστησαν.

Κατά πληροφορίες, ωστόσο, υπάρχει προφορική υπόσχεση από στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι οι οστρακαλλιεργητές θα συμπεριληφθούν σε έναν νέο κύκλο των λεγόμενων «κορωνοενισχύσεων».

Τι έγινε πέρυσι

Η περσινή χρονιά, που είχε επιπτώσεις στους περισσότερους κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής, στην οστρακοκαλλιέργεια είχε σαρωτικό πέρασμα.

Λόγω συνθηκών η ζήτηση ήταν μειωμένη κατά 20% με 30% σε σχέση με το 2019, γεγονός που έθεσε σε κίνδυνο την περιβαλλοντική ισορροπία στον Θερμαϊκό Κόλπο αφού τα μύδια έπρεπε να συλλεχθούν, αλλιώς εάν πέθαιναν το οργανικό φορτίο θα μετατρεπόταν σε εστία μικροβίων για την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

Τα μύδια τελικά πωλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές, με ό,τι αυτό σήμαινε για το κόστος παραγωγής που είχαν να αντιμετυωπίσουν οι οστρακοκαλλιεργητές.

Αισιοδοξία αλλά και αγωνία

Τα δείγματα για τη φετινή χρονιά είναι ωστόσο θετικά σε αρχικό τουλάχιστον στάδιο. Ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό δείχνει ότι θα δώσει την ολική εκκίνηση στην εστίαση προκειμένου να εξασφαλιστεί η πώληση της παραγωγής σε εξωτερικό και εσωτερικό.

Όπως επισημαίνει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μυδοκαλλιεργητών Μακρυγιάλου Πιερίας Τάσος Δραγάνης, «είμαστε σε καλό δρόμο και δεν θα ζήσουμε καταστάσεις όπως η περσινή». «Περιμένουμε βέβαια να μας επιβεβαιώσουν οι εξελίξεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ενόψει της συγκομιδής του Μαΐου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Οστρακοκαλλιεργητών Κυμίνων «Ο Ποσειδών», Κώστας Βερβίτης, εξηγεί στη Voria.gr πως είναι ζωτικής σημασίας να επανέλθουν σε προ πανδημίας εποχή τα δεδομένα των εξαγωγών, αφού το μύδι του Θερμαϊκού είναι ένα προϊόν που κατά βάση εξάγεται.

Κύριοι προορισμοί είναι η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, που επλήγησαν σφοδρά από τον κορωνοϊό. Η παραγωγή μυδιών της Πιερίας εξάγεται σε ένα ποσοστό 80%, ενώ της Χαλάστρας και των Κυμίνων ξεπερνά το 90%.

Και οι δύο περιοχές παράγουν το 85% της συνολικής παραγωγής μυδιών της χώρας με 40.000 τόνους ετησίως.

Στον Μακρύγιαλο Πιερίας οι μονάδες οστρακοκαλλιέργειας είναι 65, ενώ στα Κύμινα είναι 59 και 23 στη Χαλάστρα.

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial