Οι άγνωστες ονομασίες από την παλιά Αθήνα…
Με την πάροδο των ετών και των αιώνων, η Αθήνα και γενικά η Αττική άλλαξε μορφή. Και ήταν λογικό μιας και τα διάφορα ιστορικά γεγονότα διαδέχονταν το ένα το άλλο. Εκτός από τα γεγονότα, επίσης διάφορα πρόσωπα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην όψη των περιοχών της Αθήνας. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές περιοχές της Αθήνας άλλαξαν ακόμη και όνομα μέσα στα χρόνια. Ήξερες,, λοιπόν, ότι υπάρχει μια περιοχή της Αθήνας την οποία αποκαλούσαν Μπουμπουνίστρα; Κι όμως αυτή η περιοχή είναι σε πολύ κεντρικό σημείο και μπορεί να μην πηγαίνει καθόλου το μυαλό σου. Άλλαξε μέσα στο χρόνο καθώς η Αθήνα ως πόλη αναμορφωνόταν, εκσυγχρονιζόταν και εξελισσόταν. Κοινός παρονομαστής σε όλες αυτές τις αλλαγές ήταν η διατήρηση της πλούσιας ιστορίας και της παράδοσης. Η περιοχή της Αθήνας που λεγόταν και Μπουμπουνίστρα είναι αυτή που σήμερα συμπίπτει με την οδό Ηρώδου του Αττικού και περικλείει πολλές περιοχές έως και την πλατεία Συντάγματος. Η αλλαγή μέσα στο χρόνο είναι μεγάλη όχι μόνο στο όνομα αλλά και στην όψη.
Ποια περιοχή της Αθήνας αποκαλούσαν και… Μπουμπουνίστρα!
Η θέση στην οποία ήταν η λεγόμενη Μπουμπουνίστρα αποτελούσε μια θέση κομβική. Δεν ήταν τυχαίο ότι ο λόφος της Μπουμπουνίστρας είχε επιλεγεί ως τοποθεσία για την ανέγερση των Ανακτόρων του Όθωνα. Αποτελούσε τότε, δηλαδή περί το 1830, ένα κεντρικό σημείο της νέας πρωτεύουσας. Εκτός από κεντρικό ήταν επίσης ασφαλές και διέθετε μια μοναδική θέα. Ποια άλλη; Την Ακρόπολη και τις παρυφές της Αθήνας. Γιατί όμως ονομαζόταν έτσι η συγκεκριμένη περιοχή; Αρχικά, Μπουμπουνίστρα αποκαλούσαν μια πηγή τα νερά της οποίας… μπουμπούνιζαν, έκαναν δηλαδή δυνατό θόρυβο, βρόντο καθώς κατέβαιναν με ορμή από τους Αμπελόκηπους, ακολουθώντας το υδραγωγείο του Αδριανού.
Το ίδιο όνομα είχε επίσης και η πύλη της Μπουμπουνίστρας ή αλλιώς μεσογείτικη πόρτα. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια πύλη στα ανατολικά τείχη της Αθήνας κοντά στην φημισμένη και εντυπωσιακή Πύλη του Αδριανού. Πρόκειται για το σημείο εκείνο που σήμερα βρίσκεται η γωνία της λεωφόρου Αμαλίας με την οδό Όθωνος, στην πλατεία Συντάγματος. Από εκείνο το σημείο ξεκινούσε η πρόσβαση προς τα χωριά στα Μεσόγεια και προς την Κηφισιά, την Πεντέλη και τον Μαραθώνα. Η περίφημη πύλη της Μπουμπουνίστρας ήταν κατασκευασμένη από τρεις μαρμάρινους λίθους ενός αρχαίου υδραγωγείου. Ειχε επάνω της γραμμένη και μια λατινική επιγραφή. Αποτελούσε στην ουσία μία από τις επτά πύλες στα τείχη ύψους περίπου τριών μέτρων και πάχους 30 εκατοστών οι οποίες περιέβαλαν τότε την πόλη των Αθηνών.
Στην ίδια τοποθεσία, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας υπήρχε επίσης και η κρήνη της Μπουμπουνίστρας. Η συγκεκριμένη κρήνη λάμβανε νερά από τον ποταμό Ηριδανό ποτάμι της αρχαίας Αθήνας και παραποτάμου του Ιλισού. Το ποτάμι αυτό πήγαζε από τον Λυκαβηττό και διέσχιζε την αρχαία πόλη των Αθηνών από ανατολικά προς τα δυτικά.
Η περιοχή της Αθήνας σήμερα
Φυσικά η σημερινή εικόνα διαφέρει κατά από πολύ από εκείνη περίπου 200 χρόνια πριν. Και πρώτα πρώτα δεν υπάρχει ποτάμι. Κάποια αρχιτεκτονικά μνημεία μένου να θυμίζουν την αίγλη του παρελθόντος. Ωστόσο η σύγχρονη ανοικοδόμηση έχει αλλάξει κατά πολύ την όψη της παλιάς Μπουμπουνίστρας. Μια βόλτα πάντως προς τα εκεί, σε ταξιδεύει συχνά πίσω στο χρόνο…
ΠΗΓΗ: newsbeast.gr