Πώς να βοηθήσεις κάποιον που βιώνει κρίση πανικού

Πολλές φορές μας περιβάλλει ή περιβάλλουν κοντινά πρόσωπα, τα οποία βιώνουν κρίσεις πανικού και που δυστυχώς δεν γνωρίζουμε πώς να βοηθήσουμε.

Μην άγχεστε και εσείς, όμως, διότι υπάρχει τρόπος να δώσετε ένα “χέρι βοηθείας” σε αυτά τα άτομα.

Αρκεί να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές της ειδικού, Iωάννας Κόπτση: Υπενθυμίστε του/της ότι μπορεί να αποχωρήσει από τον χώρο όπου βρίσκεται. Εφόσον επιλέξει να φύγει, μείνετε κοντά του/της χωρίς να πιέζετε να κάνει κάτι που δεν επιθυμεί.

Προτιμήστε να μην αποχωρήσετε ακόμα και αν σας παροτρύνει. Επίσης, αποφύγετε τις αγκαλιές και τα χάδια, παρέχοντάς του/της χώρο.

Επιβεβαιώστε του/της πως δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, πως παραμένει ασφαλής και πως είστε κοντά του/της για να διασφαλίσετε την ασφάλειά του/της. Ωστόσο, καλό είναι να μην υποτιμάτε το βίωμά του/της, ούτε να το σχολιάζετε.

Ενημερώστε του/της ότι αυτό, το έντονο άγχος που βιώνει, είναι παροδικό. Η ένταση των κρίσεων πανικού διαρκεί συνήθως 20’ και σπάνια ξεπερνά τα 60’. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε εκφράσεις όπως «ηρέμησε» και «χαλάρωσε».

Υπενθυμίστε του/της τη διαδικασία της διαφραγματικής αναπνοής (αναπνοή του περνάει το διάφραγμα, γεμίζει την κοιλιά και φτάνει κάτω από τον ομφαλό), ενθαρρύνοντάς τον/την να εισπνέει για 4” και να εκπνέει για άλλα 4”. * Παροτρύνετέ τον/την να κλείσει τα μάτια, ούτως ώστε να αρχίσει να αποσυνδέεται από το στρεσογόνο γεγονός. Προσφέρετέ του/της ένα ποτήρι νερό.

Προκαλέστε τον διάλογο, χωρίς ωστόσο να τον/την βομβαρδίζετε με ενοχές και ερωτήσεις. Μπορείτε να ρωτήσετε την αιτία της κρίσης. Θα τον/την βοηθήσει επίσης, αν δεν φοβηθείτε κι εσείς τον πανικό του/της.

Μετά την κρίση και αφού έχει ηρεμήσει, ενθαρρύνετέ τον/την να επισκεφτεί άμεσα έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

ΠΗΓΗ: parallaximag.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial