Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις «Ομικρον» – Ποια είναι τα συμπτώματα – Τι συστήνουν οι ειδικοί

Ανησυχία προκαλεί η παραλλαγή «Ομικρον», η οποία φαίνεται πως μεταδίδεται με ταχείς ρυθμούς και προσβάλλει άτομα κάθε ηλικίας.

Τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού διαφέρουν από εκείνα που παρουσιάζει κάποιος που διαγνώστηκε με άλλα στελέχη, (όπως τη μετάλλαξη Δέλτα), καθώς σε αυτά, συνήθως, δεν συμπεριλαμβάνεται ο πυρετός, η ανοσμία ή η αγευσία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συμπτώματα της «Ομικρον» μοιάζουν με ένα απλό κρυολόγημα.

Τα συμπτώματα τις πρώτες 48 ώρες:

Ρινική καταρροή
Ξηρός λαιμός
Πονοκέφαλος
Κόπωση
Φτέρνισμα

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες παραλλαγές του κορωνοϊού, η απώλεια γεύσης και όσφρησης φαίνεται να είναι περισσότερο σπάνιο σύμπτωμα. Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα συμπεράσματα αυτά στηρίζονται σε πρώιμες αναφορές και κλινικές διαπιστώσεις των γιατρών και όχι σε επιστημονικές μελέτες.

Στα παραπάνω συμπεράσματα έχουν καταλήξει και Έλληνες επιστήμονες, όπως επισήμανε σε πρόσφατη επιστημονική εκδήλωση του ΕΚΠΑ, ο Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Νικόλαος Σύψας:

«Είναι συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος. Όταν το άτομο είναι εμβολιασμένο όμως και νοσήσει από κορωνοϊό, έχει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος χωρίς πυρετό! Τα συμπτώματα, λοιπόν, αλλάζουν βάσει των μεταλλάξεων. Τώρα με τη Όμικρον, στοιχειά από την Αγγλία δείχνουν ότι: πονοκέφαλος, πονόλαιμος, φτέρνισμα, βήχας, καταρροή, είναι τα σύμπτωμα της Covid. Στην περίπτωση αυτή ο ασθενής δεν θα πρέπει να λέει ότι «έχω κοινό κρυολόγημα», αλλά Covid και να προχωρά σε εργαστηριακό έλεγχο. Κατά προτίμηση PCR μοριακό, αλλά και αντιγονικό Rapid Test», ανέφερε ο κ. Σύψας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Όποιος έχει συνάχι δεν σηκώνεται να πάει στη δουλειά του γιατί τα συμπτώματα της Όμικρον είναι πολύ απλά. Με συνάχι και μπούκωμα μένουμε σπίτι μας».

Πηγή: thesstoday.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial