Που θα λειτουργήσουν τα 100 νέα εμβολιαστικά κέντρα σε Θεσσαλονίκη – Β. Ελλάδα

Στη μάχη του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό επιπλέον 45 μονάδες υγείας της Μακεδονίας και της Θράκης που θα αυξήσουν τα κέντρα κατά τουλάχιστον 100

Στη μάχη της εθνικής προσπάθειας του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού για τον κορωνοϊό ρίχνονται από τις 8 Φεβρουαρίου επιπλέον 45 μονάδες υγείας της Μακεδονίας και της Θράκης.

Πρόκειται για κέντρα υγείας και τοπικές μονάδες υγείας (ΤΟΜΥ), το καθένα από τα οποία θα διαθέτει περισσότερα από ένα εμβολιαστικά κέντρα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα κατά τουλάχιστον 100. Η λειτουργία των επιπλέον δομών κρίθηκε αναγκαία μετά την έναρξη των εμβολιασμών για τα άτομα 80 έως 84 ετών, αλλά και με δεδομένο ότι είναι προ των πυλών το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις μικρότερες ηλικιακές ομάδες. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι οι πολίτες θα εξυπηρετούνται ταχύτερα αλλά και σε σημεία που είναι πλησιέστερα στον τόπο κατοικίας τους.

Οι περισσότερες μονάδες, συνολικά 34, θα ανοίξουν στα όρια της αρμοδιότητας της 3ης ΥΠΕ, που περιλαμβάνουν τμήμα της Κεντρικής Μακεδονίας και όλη τη Δυτική Μακεδονία, καθώς επίσης τον δυτικό τομέα της Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε στη Voria.gr ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης, σήμερα εμβολιασμοί πραγματοποιούνται σε δέκα μονάδες με 17 εμβολιαστικά κέντρα σε νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας Ευόσμου και Λαγκαδά, ενώ μετά τις 8 Φεβρουαρίου θα λειτουργούν συνολικά, πάντα στην 4η ΥΠΕ, 44 μονάδες με 103 εμβολιαστικά κέντρα, εκ των οποίων τα 56 στον νομό Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα για την πόλη της Θεσσαλονίκης, προβλέπεται να λειτουργήσουν κέντρα μεταξύ άλλων στο κέντρο υγείας Πύλης Αξιού, στο τοπικό ιατρείο Ακρόπολης και σε δομές σε Αμπελόκηπους, Εύοσμο, Πολίχνη, Νεάπολη, Ροδοχώρι, ενώ εκτός πόλης σε Ωραιόκαστρο, Κουφάλια, Διαβατά και Χαλάστρα. Αντίστοιχα, στη Δυτική Μακεδονία πρόκειται να ανοίξουν κέντρα σε Φλώρινα, Καστοριά, Άργος Ορεστικό, Γρεβενά, Δεσκάτη, Τσοτύλι, Σιάτιστα, Σέρβια και Πτολεμαΐδα και στις ΤΟΜΥ και στα κέντρα υγείας.

«Δημιουργείται ένα τεράστιο πλέγμα, ώστε να εξυπηρετείται όλος αυτός ο πληθυσμός. Βασικά καλύπτεται ο κεντρικός ιστός της Θεσσαλονίκης, γιατί τα περισσότερα κέντρα υγείας βρίσκονται στην 3η ΥΠΕ», σημείωσε ο κ. Μπογιατζίδης.

Στην 4η ΥΠΕ, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκουν οι υγειονομικές μονάδες τμήματος της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης θα ανοίξουν συνολικά 11 κέντρα υγείας πόλεων σε όλους τους νομούς. Αυτά θα προστεθούν στα συνολικά 19 εμβολιαστικά κέντρα που ήδη λειτουργούν στα 11 κέντρα υγείας και σε αυτά που βρίσκονται εντός των νοσοκομείων. «Στην πρωτεύουσα του νομού το κάθε κέντρο υγείας θα έχει πλέον εμβολιαστικό κέντρο. Ήδη τα συγκεκριμένα έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα και κλείνονται ραντεβού», ανέφερε στη Voria.gr η υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ, Ειρήνη Χατζοπούλου.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί σχετικά με τις αποστάσεις που χρειάζονται να διανύουν κάποιοι πολίτες από συγκεκριμένες περιοχές για να πάνε σε εμβολιαστικό κέντρο, η κ. Χατζοπούλου επισήμανε: «Όταν ξεκινάει κάτι, δεν ξεκινά καθολικά για κάθε χωριό, πόσο μάλλον όταν είναι κάτι καινούργιο. Πρέπει να το κάνεις με όρους ασφάλειας και πιο συγκεντρωτικά, γι’ αυτό, άλλωστε, ξεκίνησε από τα νοσοκομεία. Ακόμα όμως κι όταν υπάρχει η απόλυτη κατοχύρωση της ασφάλειας σε ό,τι αφορά τις συνθήκες διενέργειας, δεν γίνεται σε κάθε χωριό να έχουμε κι ένα εμβολιαστικό κέντρο. Γιατί δεν είναι μόνο το θέμα της επάρκειας είτε αφορά το χωροταξικό, είτε αφορά τα υλικά, είτε το έμψυχο δυναμικό. Υπάρχει, για παράδειγμα, το θέμα της διανομής, δηλαδή της εφοδιαστικής αλυσίδας. Δεν είναι δυνατόν να πάνε παντού για να μοιράσουν εμβόλια, ειδικά με τα συγκεκριμένα εμβόλια που έχουν τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας λόγω των συνθηκών αποθήκευσης».

Να σημειωθεί ότι οι δύο υγειονομικές περιφέρειες δεν έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους σε ό,τι αφορά τα εμβολιαστικά κέντρα και είναι σε θέση σε τρίτη φάση να ανοίξουν και επιπλέον δομές, εφόσον λάβουν εντολή από το υπουργείο.

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial