Πρωτοβουλία για να φέρουν τις ελιές στο πιάτο μας!

Επιστολή στο υπουργείο Τουρισμού έστειλε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ζητώντας να μπει πιο δυναμικά η ελιά στα ελληνικά εστιατόρια και οινοποιείας

Η Ελλάδα παράγει ελιές, όμως τελευταία φαίνεται πως δεν τις καταναλώνει. Για να τονώσει την πώληση του προϊόντος το Επιμελητήριο Χαλκιδικής απέστειλε επιστολή προς την Γενική Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης στο Υπουργείο Τουρισμού κα Βίκυ Λοΐζου προτείνοντας μια πρακτική που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία και την διαμόρφωση του ελληνικού γαστρονομικού προϊόντος.

«Η Χαλκιδική έχει μεγάλη παραγωγή σε ελιές και θεωρούμε σωστό πως πρέπει να μπουν στους καταλόγους των εστιατορίων ώστε να πωληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες. Οι Έλληνες δυστυχώς δεν τρώνε ελιές. Αυτό έδειξε πρόσφατη έρευνα σε μεσογειακές χώρες που έχουν μεγάλη παραγωγή όπου το ποσοστό κατανάλωσης στην χώρα μας είναι χαμηλό σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Γιάννης Κουφίδης.

Εξήγησε πως η πρόταση που έκαναν στην γενική γραμματέα έγινε κατόπιν επισήμανσης του ζητήματος από έλληνες εστιάτορες και σεφ. «Οι επιχειρηματίες της περιοχής μας μάς επισήμαναν το πρόβλημα. Και αποφασίσαμε να στείλουμε την επιστολή. Στην χώρα μας λείπουν οι παραδοσιακές συνταγές με ελιές, ενώ η χρήση της ελιάς στη μαγειρική παρατηρείται κυρίως στην προσθήκη της στην παραδοσιακή “Ελληνική –Χωριάτικη σαλάτα” ως γαρνιτούρα, στις αλοιφές και ορισμένες φορές σε μορφή πάστα ελιάς, ως καλωσόρισμα των εστιατορίων. Εμείς προτείνουμε τα πιστοποιημένα εστιατόρια της χώρας με το σήμα Ελληνικής Κουζίνας, καθώς και τα πιστοποιημένα Οινοποιεία με το σήμα Επισκέψιμο Οινοποιείο να προσφέρουν “μερίδα ελιά” στους καταλόγους, ή στα συνοδευτικά τους.

Εξάλλου το “Πιάτο με Ελληνικές ελιές” είναι μια πολύ εύστοχη πρόταση food pairing για τα οινοποιεία, γιατί η ελιά συνδυάζεται άριστα με τις ελληνικές ποικιλίες οίνου, όπως το Ξινόμαυρο, το Λημνιό και το Αγιωργίτικο. To ίδιο ισχύει και για τα πιστοποιημένα εστιατόρια με το σήμα Ελληνικής Κουζίνας, όπου το συγκεκριμένο πιάτο μπορεί να ενταχθεί ως υποχρεωτικό στον κατάλογο τους. Οι ελιές μπορούν να είναι μονοποικιλιακές αλλά και πολυποικιλιακές, μίας ή διαφόρων επεξεργασιών (πράσινη, ξυδάτη, σταφιδάτη, μαριναρισμένη με ελαιόλαδο και βότανα), κρύες ή ζεστές, ακόμη και με μικρή προσθήκη κάποιου τοπικού προϊόντος όπως αυγό, παξιμάδι, τομάτα», ανέφερε ο κ. Κουφίδης.

elies.jpg

Το Επιμελητήριο ζητάει την παρέμβαση της γενικής γραμματέως στο Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου και Διαμόρφωσης Προτύπων Ποιότητας του Υπουργείου Τουρισμού, για την υιοθέτηση της πρότασης αυτής ώστε να τονωθεί η ελληνική αγροτική οικονομία και να συνδεθεί η αγροδιατροφή με τον τουρισμό, συμβάλλοντας στην δημιουργία ενός ανταγωνιστικού γαστρονομικού τουρισμού.

Ερωτηθείς αναφορικά με το μάζεμα της ελιάς στην Χαλκιδική ο κ. Κουφίδης είπε πως «είναι σε καλό στάδιο». Να σημειωθεί πως στο νομό ο κύριος όγκος παραγωγής είναι πράσινες ελιές που έχουν ήδη συλλεχθεί. «Τελειώνουμε με την συγκομιδή άλλων ποικιλιών όπως πχ λαδοελιάς, ενώ όλα εξελίσσονται ομαλά και στα ελαιοτριβεία», σχολίασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

ΠΗΓΗ: typosthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial