Παρά το γεγονός ότι η αγορά ήταν κλειστή το πρώτο τρίμηνο του έτους, τα έσοδα του προϋπολογισμού παρουσίασαν εντυπωσιακή αντίσταση και στην περίπτωση που είχε καταβληθεί το μέρισμα από την ΤτΕ θα κατέγραφαν αύξηση 2,1% σε σχέση με τον στόχο.
Με τη συνδρομή και των δαπανών, το πρωτογενές έλλειμμα το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκε στα 3,4 δισ. ευρώ έναντι εκτίμησης 4,3 δισ. ευρώ, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη να συναρτά τις εξελίξεις με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, τη χαμηλότερη από την εκτιμώμενη ύφεση το 2020 (-8,2% του ΑΕΠ έναντι -10,5%) αλλά και την κουλτούρα πληρωμών.
Σύμφωνα με την kathimerini.gr, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα έσοδα από ΦΠΑ, με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές τον Μάρτιο να εμφανίζονται αυξημένες κατά 7% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Όπως δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης: «Από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Μαρτίου προκύπτει ότι τα αμιγώς φορολογικά έσοδα για τον μήνα Μάρτιο είναι εντός των προβλέψεων. Η εξέλιξη αυτή –παρά το μη προβλεπόμενο στον προϋπολογισμό lockdown των τελευταίων μηνών– οφείλεται πιθανότατα στην καλύτερη του αναμενόμενου αντίδραση της οικονομίας, τόσο στη διάρκεια των επαναλαμβανόμενων lockdowns του 2021 όσο και στο τελευταίο τρίμηνο του 2020».
Σημαντικό ρόλο στη μέχρι σήμερα ανθεκτικότητα των δημοσίων εσόδων έχει διαδραματίσει η διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών και ο υψηλός –για τις συνθήκες της πολύ δύσκολης για όλους αυτής περιόδου– βαθμός συμμόρφωσης των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις τους. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 105,42 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 326 εκατ. ευρώ ή 3% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2021. Σημειώνεται ότι για τον Μάρτιο είχε προβλεφθεί η είσπραξη 461 εκατ. ευρώ από την ΤτΕ.
Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 983 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 64 εκατ. ευρώ από τον στόχο (1.047 εκατ. ευρώ). Τα έσοδα του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1,112 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 303 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021 ανήλθαν στα 17,222 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,549 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.
Οι ταμειακές πληρωμές που σχετίζονται με τα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (κατηγορία αποκτήσεων παγίων περιουσιακών στοιχείων) κατέγραψαν αύξηση σε σχέση με τον αρχικό στόχο κατά 437 εκατ. ευρώ, προς εξυπηρέτηση των σχετικών συμβάσεων.
Πηγή:thestival.gr