Οι 230 αιτούντες άσυλο που διέμεναν σε ξενοδοχεία, μοιράστηκαν σε μικρές ομάδες σε διάφορες εν λειτουργία δομές της Βόρειας και της Κεντρικής Ελλάδας
Σε δομές της Βόρειας και της Κεντρικής Ελλάδας έχουν εγκατασταθεί οι αιτούντες άσυλο που αναχώρησαν το περασμένο Σάββατο από τις ξενοδοχειακές μονάδες των Γρεβενών, όπου διέμεναν τα τελευταία χρόνια. Όλοι οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε εν λειτουργία κέντρα φιλοξενίας, ενώ κανένα σχέδιο δεν υπάρχει για μεταφορά στον Εύοσμο όσων για γραφειοκρατικούς λόγους παραμένουν στα ξενοδοχεία της περιοχής.
Στις ξενοδοχειακές μονάδες στον ορεινό όγκο της περιφερειακής ενότητας Γρεβενών στεγάζονταν συνολικά 650 πρόσφυγες και μετανάστες, στην πλειονότητά τους οικογένειες, οι οποίοι κλήθηκαν να αποχωρήσουν, καθώς με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου η δομή θα έκλεινε οριστικά στις 20 Φεβρουαρίου. Από αυτούς, οι 300 πήραν ήδη άσυλο και έχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να ταξιδεύσουν σε όποιο μέρος της Ευρώπης επιθυμούν. Και ήδη οι περισσότεροι από αυτούς έχουν αναχωρήσει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου ζουν και εργάζονται συγγενικά τους πρόσωπα.
Από τους άλλους 350, οι οποίοι βρίσκονται εν αναμονή της εξέτασης της αίτησής τους για παροχή ασύλου, οι 120 παραμένουν προσωρινά στα ξενοδοχεία των Γρεβενών όπου διάμεναν, καθώς για γραφειοκρατικούς λόγους δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα για να μετακινηθούν σε άλλη δομή. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, οι υπόλοιποι 230 που αναχώρησαν από τα Γρεβενά δεν κατευθύνθηκαν μαζικά σε μία δομή, αλλά μοιράστηκαν σε υπάρχοντα κέντρα φιλοξενίας της Βόρειας και της Κεντρικής Ελλάδας ανά μικρές ομάδες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μικρός αριθμός (τρεις με τέσσερις οικογένειες ανά κέντρο) έχει ήδη εγκατασταθεί και σε εν λειτουργία δομές της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και της Θεσσαλονίκης, όπως αυτές του Βαγιοχωρίου και των Λαγκαδικίων.
Όπως εξήγησε στη Voria.gr η εντεταλμένη σύμβουλος για το προσφυγικό – μεταναστευτικό στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Μελίνα Δερμεντζοπούλου, πλέον σε διάφορες δομές της περιοχής έχουν αδειάσει θέσεις, καθώς κάποιοι από τους φιλοξενούμενους έχουν ήδη πάρει άσυλο, οπότε εκεί οδηγούνται οι πρόσφυγες από τα ξενοδοχεία που εκκενώνονται. Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε η κ. Δερμεντζοπούλου, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για μετακίνηση μεταναστών προς τον Εύοσμο, πληροφορία η οποία διακινήθηκε και προκάλεσε αναστάτωση στην τοπική κοινωνία.
Πλήγμα για τους ξενοδόχους των Γρεβενών
Το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων στα ορεινά Γρεβενά ξεκίνησε το 2016 αρχικά με έναν μικρό αριθμό προσφύγων και στην κορύφωσή του πρόσφερε στέγη σε έως και 1.500 άτομα, στις 30 με 35 μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία και ξενώνες, που έχουν συνολική δυναμικότητα 2.300 κλινών.
Οι 650 πρόσφυγες που είχαν απομείνει διέμεναν σε εννέα ξενοδοχεία. Και η οριστική απομάκρυνση των προσφύγων έχει φέρει πλέον σε δύσκολη οικονομική κατάσταση τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και καταλυμάτων των Γρεβενών, οι οποίοι και πριν από την πανδημία αντιμετώπιζαν προβλήματα.
«Οι πρόσφυγες ήταν ο λόγος που παρέμεναν ανοιχτά τα ξενοδοχεία. Τώρα δεν υπάρχει λόγος να ανοίξουμε. Αφενός λόγω κορωνοϊού, αφετέρου διότι δεν υπήρχε κίνηση και πριν. Άλλωστε και προ κρίσης δεν είχε γίνει καμία ενέργεια για την τουριστική προβολή της περιοχής. Τώρα λένε πως απομακρύνουν τους πρόσφυγες, γιατί θέλουν να αναπτύξουν τον τουρισμό. Ακόμα, όμως, κι αν είναι έτσι, τι τους πείραζαν οι πρόσφυγες για να κάνουν τις υποδομές. Επιπλέον, εάν κάποια πρωτοβουλία ξεκινήσει αύριο, θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια για να υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις και αν έχουμε αποτελέσματα. Πλέον, όσα ξενοδοχεία εκκενώθηκαν οι ιδιοκτήτες τους τα κλείδωσαν», είπε στη Voria.gr η πρόεδρος του σωματείου τουριστικών επιχειρήσεων ορεινής περιοχής Γρεβενών, Μαρία Σουπιάδου.
Η πρόεδρος επισήμανε ότι πέρα από το όφελος για τις επιχειρήσεις, η λειτουργία της δομής έδωσε δουλειά σε 70 ανθρώπους από την περιοχή, ενώ είχε αντίκτυπο και στην τοπική αγορά. «Το αίτημά μας, το οποίο θέλουμε να προωθηθεί, είναι να ενταχθούμε στο Εστία 2021 (σ.σ. το στεγαστικό πρόγραμμα για αιτούντες διεθνή προστασία) που είναι για ξενοδοχεία. Άλλη επιλογή πελατών δεν υπάρχει», κατέληξε η κ. Σουπιάδου.
Φωτογραφία αρχείου
Πηγή: voria.gr