Την ιδιαίτερα στενή σχέση Αγκυρας – Βερολίνου και στον αμυντικό τομέα (σε διμερή βάση, αλλά και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ) επισημοποίησαν και για το 2021 η επίσκεψη του Χουλουσί Ακάρ στη γερμανική πρωτεύουσα και η συνάντηση που είχε με την ομόλογό του Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Η τελευταία χαρακτήρισε την Τουρκία «αξιόπιστη και στενή σύμμαχο και εταίρο που συμβάλλει πολύπλευρα στο ΝΑΤΟ και στην ασφάλεια της Ευρώπης!».

Αν και δεν έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ακάρ -λόγω του ότι έπρεπε να επιστρέψει στην Αγκυρα, λόγω ειλημμένων υποχρεώσεών του-, η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας είπε ότι ο υψηλόβαθμος στρατηγικός διάλογος των δύο χωρών θα πραγματοποιηθεί φέτος στην Τουρκία (πέρυσι η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών έλαβε χώρα στο Βερολίνο) και επισήμανε πως θα συζητηθούν θέματα περιφερειακά, υποπεριφερειακά, εξοπλιστικά, Covid-19, εκπαιδευτικά προγράμματα ανταλλαγής επισκέψεων, συνεργασία σε κοινά προγράμματα του ΝΑΤΟ κ.ά.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, το Αφγανιστάν, τις εξελίξεις στη Λιβύη και στο Ιντλίμπ της Βόρειας Συρίας, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το θέμα των S-400 στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το μέλλον της Ατλαντικής Συμμαχίας προς το 2030, το ρόλο και τις επιπτώσεις των κλιματικών εξελίξεων στις Ενοπλες Δυνάμεις, θέματα της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

Σύσκεψη με πρέσβη

Ο Ακάρ προτού μεταβεί στη συνάντηση με την Καρενμπάουερ είχε στην τουρκική πρεσβεία στο Βερολίνο μια ενημερωτική σύσκεψη με τον Τούρκο πρέσβη Αλί Κεμάλ Αιντίν και ομάδα αξιωματικών που υπηρετούν σε νατοϊκά στρατηγεία που εδρεύουν στη Γερμανία (Ούντεμ-Ράμσταιν, Μούνστερ κ.ά.). Η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένη από την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών της Αγκυρας με την Αθήνα και πρόσθεσε πως το Βερολίνο θα συνεχίσει να έχει ισχυρή διπλωματική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

Για το θέμα της προ μηνών νηοψίας σε τουρκικό εμπορικό πλοίο που κατευθυνόταν στην Τρίπολη της Λιβύης και της έντασης που προκλήθηκε με τη γερμανική φρεγάτα «Αμβούργο» ανοικτά των λιβυκών ακτών σε εφαρμογή της αεροναυτικής επιχείρησης IRINI της Ε.Ε. (σχετικά με το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη) δεν έγινε κάποια ειδική αναφορά, με την υπουργό Αμυνας της Γερμανίας να τονίζει ότι η Τουρκία ήταν, είναι και θα είναι αξιόπιστος και δυνατός σύμμαχος στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, είπε πως η παρουσία της Τουρκίας στις νατοϊκές αποστολές Resolute Support στο Αφγανιστάν και KFOR στο Κόσοβο είναι σημαντική και συνδράμει στην επίτευξη των στόχων της Συμμαχίας, ενώ πληροφορίες του υπογράφοντος φέρουν την υπουργό Αμυνας της Γερμανίας να αντάλλαξε κάποιες «σκέψεις» για τους S-400, τις οποίες θα εκθέσει στην προσεχή συνάντησή της με τον νέο υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, στρατηγό ε.α. Λόιντ Οστιν.

Η συνάντηση έλαβε χώρα στο ιστορικό κτίριο Bendlerblock, που διαχρονικά ήταν η έδρα του γερμανικού αυτοκρατορικού Ναυτικού το 1919, ενώ εκεί βρίσκεται το μνημείο της αντίστασης κατά του χιτλερικού καθεστώτος. Στο χώρο αυτό είχε εξυφανθεί η ιστορική απόπειρα κατά του Χίτλερ στις 20 Ιουλίου του 1944, γνωστή ως «επιχείρηση Βαλκυρία», με επικεφαλής στρατηγούς που ήταν κατά του δικτάτορα, και με «πρόσωπο-κλειδί» τον συνταγματάρχη Κλάους φον Στάουφενμπεργκ, που είχε άδοξο τέλος.

Για τα υποβρύχια

Γερμανοί βουλευτές της Αριστεράς, ως και στελέχη άλλων κομμάτων, επανήλθαν στις πιέσεις προς την κυβέρνηση αναφορικά την πώληση των έξι υποβρυχίων τύπου 214/Reis στην Τουρκία, γιατί θα αλλάξει σημαντικά την ισορροπία δυνάμεων εις βάρος της Ελλάδας, και της Κύπρου, ενώ θα προκαλέσει νέα κούρσα ναυτικών εξοπλισμών.

Τα θέματα που αφορούν τη γερμανική διπλωματικο-στρατιωτική υποστήριξη στην Αγκυρα τέθηκαν στη διάρκεια της συζήτησης αναφορικά με δύο προτάσεις-ψηφίσματα των Πρασίνων και του αριστερού κόμματος Die Linke σχετικά με την εξαγωγή υψηλής τεχνολογίας εξοπλιστικών προγραμμάτων στην Αγκυρα, αλλά και για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ατομικές ελευθερίες.

Στη συζήτηση κατέστη σαφές από τους κοινοβουλευτικούς εισηγητές των δύο κομμάτων πως η Τουρκία έχει παραβατική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στην Κύπρο με το παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων/Αμμοχώστου.

Συγκεκριμένα, η εισηγήτρια των Πρασίνων σε θέματα αμυντικής πολιτικής Katja Keul έκανε μνεία του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» ως και στις συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου μας σε καθημερινή βάση από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Από πλευράς του, ο βουλευτής των Πρασίνων, αρμόδιος για τις εξωτερικές υποθέσεις, Μανουέλ Σαρατζίν, σημείωσε πως η Γερμανία εξοπλίζει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις οι οποίες αποσταθεροποιούν την Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, η εισηγήτρια του κόμματος Die Linke (προερχομένου από την πρώην Ανατολική Γερμανία) Σεβιμ Νταγκντελεν αναφέρθηκε στις δραστηριότητες των τουρκικών ερευνητικών σκαφών επί μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας συνεχώς την κυπριακή ΑΟΖ.

Παραδοχή

Αίσθηση προκάλεσε με τα όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κεντροδεξιού συνασπισμού CDU/CSU, που παραδέχθηκε ότι, αν η απόφαση για την έγκριση άδειας εξαγωγής των υποβρυχίων ήταν να δοθεί σήμερα, η απόφαση θα ήταν εντελώς διαφορετική, παραδεχόμενος πως η στάση της Αγκυρας έχει αλλάξει ριζικά την τελευταία πενταετία.

Πάντως, προ ημερών η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας απέρριψε το αίτημα του Ελληνα ομολόγου της Νίκου Παναγιωτόπουλου όπως καθυστερήσει ή διακοπεί η διαδικασία κατασκευής και παράδοσης των υποβρυχίων στην Τουρκία, γιατί τα έξι νέα υποβρύχια κλάσης Reis θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδος σε ενδεχόμενο πόλεμο στο μέλλον.

ΠΗΓΗ: eleftherostypos.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial