Συγκλονίζει ο διασώστης που εντόπισε τα δύο νεκρά παιδιά στη Σάμο: «Βρέθηκαν σε λάθος τόπο»

«Όσο περνούν οι ώρες, τόσο ελαττώνονται οι πιθανότητες να γίνει ένας μεγάλος μετασεισμός» τονίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας

Για τον εντοπισμό των δύο νεκρών παιδιών που καταπλακώθηκαν από τοίχο στη Σάμο μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Δευτέρας (2/11) ο διασώστης που τα εντόπισε.

Ο Γιώργος Μιαούλης, προϊστάμενος της Πυροσβεστικής στη Σάμο, αντιπυραγός ο οποίος ανέσυρε από τα χαλάσματα τα δύο το άτυχο αγόρι και το άτυχο κορίτσι είπε στο Mega:

«Λειτουργήσαμε ομαδικά, και θέλω να συγχαρώ την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου. Διαχειριστήκαμε την κρίση, όλοι οι πυροσβέστες. Είμαστε εκπαιδευμένοι για την εργασία σε αυτούς τους χώρους. Σε κάθε περίπτωση φορτιζόμαστε συναισθηματικά, γιατί γνωρίζουμε τα άτομα, είναι μικρές κοινωνίες. Δυστυχώς χάσαμε δύο νέα άτομα. Βρέθηκαν σε λάθος τόπο, λάθος χρόνο».

«Τα κτίρια αυτά είναι κατασκευασμένα τη δεκαετία του ’70. Αντιλαμβάνεστε ότι σε κάθε περίπτωση υπάρχει κίνδυνος. Είχαμε όλοι επικεντρωθεί στην αναζήτηση των δύο παιδιών», πρόσθεσε.

Για τον σεισμό στη Σάμο μίλησε και ο Κώστας Μακρόπουλος, ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας, πρόεδρος Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας.

«Υπάρχουν συνεργεία, έχουν σταλεί μηχανικοί στο νησί. Συνήθως ο κύριος μετασεισμός είναι μια τάξη μεγέθους κάτω από τον κύριο σεισμό, δηλαδή γύρω στα 6 Ρίχτερ. Περιμένουμε ακόμα να γίνει. Όσο περνούν οι ώρες, τόσο ελαττώνονται οι πιθανότητες να γίνει ένας μεγάλος μετασεισμός. Πρέπει να είμαστε όμως προσεκτικοί. Αν γίνει τέτοιος σεισμός, θα αποτελειώσει όσα έγιναν μέχρι τώρα», είπε ο κ. Μακρόπουλος.

«Δεν υπάρχει πιθανότητα ένας σεισμός 4-5 Ρίχτερ να δημιουργήσει προβλήματα. Αλλά αν υπάρχουν ήδη προβλήματα σε σπίτια μπορεί να τα αποτελειώσει», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στην εκπομπή του Mega μίλησε και ο πατέρας Κωνσταντίνος Μηλιώτης, ιερέας του ιερού ναού Κοίμησης της Θεοτόκου στο Καρλόβασι, που υπέστη μεγάλες ζημιές από το σεισμό.

«Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια για τον άδικο χαμό των δύο παιδιών που χάθηκαν με αυτή τη θεομηνία εδώ. Επλήγη και ο δικός μας ναός, που ήταν το κόσμημα του Καρλοβασίου. Έπεσε ο μισός τρούλος. Η ενορία μας συμπαραστάθηκε, ήρθε εχτές, ήμασταν όλη την ημέρα εκεί. Να ευχαριστήσω και το συνεργείο της ΕΜΑΚ που με αυτοθυσία και κίνδυνο της ζωής τους έβγαλαν όλο τον εξοπλισμό της εκκλησίας, όλα τα πράγματα. Τα ασφαλίσαμε σε ένα μέρος εκεί δίπλα», είπε.

«Μας υποσχέθηκαν όλοι οι φορείς, και ο δήμαρχος και ο πρωθυπουργός ότι θα μας βοηθήσουν διότι είναι μεγάλη η ζημιά και χρειάζονται πολλά χρήματα για να αποκατασταθεί η κατάσταση στο ναό» σημείωσε.

«Η Σάμος είναι ξεκάθαρο ότι άντεξε πολύ. Έχουμε έναν από τους αυστηρότερους αντισεισμικούς κανονισμούς. Τα κτήρια μετά το 60-70 είναι κτήρια που εφόσον εφαρμόστηκε ο κανονισμός άντεξαν. Στη Σμύρνη υπήρχε και το φαινόμενο του συντονισμού. Τα κτήρια που έπαθαν ζημιές είναι αυτά που είχαν πάνω από πέντε ορόφους, γιατί είχαμε το φαινόμενο του συντονισμού. Αυτό είναι ένα από τα αίτια των μεγάλων καταστροφών της Σμύρνης σε αντίθεση με τη δική μας περίπτωση», ανέφερε από την πλευρά του κλείνοντας ο κ. Μακρόπουλος.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial