Μήνυμα αποφασιστικότητας από τους ηγέτες της Ε.Ε. απέναντι στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, η οποία έχει λάβει το τελευταίο διάστημα χαρακτηριστικά περιφρόνησης και των Συμπερασμάτων του ίδιου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ης Οκτωβρίου, επιδιώκει η χώρα μας κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Οι νέες προκλήσεις της Αγκυρας τόσο απέναντι στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο με την πρόσφατη έξοδο του Oruc Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και την παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, αν και δεν βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη, συμφωνήθηκε, μετά τις πρωτοβουλίες του Ελληνα πρωθυπουργού, να συζητηθούν στις σημερινές εργασίες.
Στα Συμπεράσματα
Στόχος της Αθήνας είναι να υπάρξει αναφορά στο ζήτημα αυτό μέσα στο Κείμενο Συμπερασμάτων, με ισχυρή γλώσσα, αλλά και με τρόπο που θα είναι πιο απτός όσον αφορά την προοπτική για τα επόμενα βήματα σε σχέση με τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Επιδίωξη είναι να καταστεί σαφές ότι θα είναι ανοιχτό, σε περίπτωση συνέχισης των προκλήσεων, το ενδεχόμενο δρομολόγησης των διαδικασιών για ενεργοποίησή τους, σύμφωνα και με σχετικά άρθρα που αναφέρονται στο κείμενο Συμπερασμάτων του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ήδη ξεκάθαρο μήνυμα, προσερχόμενος χθες το απόγευμα στην έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: «Δυστυχώς, η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική της και επιθετική της συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η Ευρωπαϊκή Ενωση, ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που η ίδια έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή -εφόσον συνεχιστεί- να έχει τις ανάλογες συνέπειες», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στο ΕΛΚ
Νωρίτερα ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε θέσει το ζήτημα και στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, όπου οι αρχηγοί κυβερνήσεων και κεντροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους στην Ελλάδα έναντι των νέων προκλήσεων της Τουρκίας, με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ντόναλντ Τουσκ να τονίζει μάλιστα ότι πρέπει να μπουν όρια στη συμπεριφορά της Αγκυρας.
Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα ως θετική εξέλιξη θεωρείται και η προθεσμία που δόθηκε από Γερμανία και Γαλλία προκειμένου η Αγκυρα να αναθεωρήσει την προκλητική στάση της. Το γεγονός ότι οι δύο χώρες επέλεξαν να στείλουν επί της ουσίας ένα κοινό μήνυμα λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής έχει αναμφισβήτητα μία ιδιαίτερη πολιτική σημασία.
Εφαρμογή
Από την πλευρά της η Αθήνα διαμηνύει ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. καλούνται στη σημερινή συζήτηση να σταθμίσουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας και να συζητήσουν για τις κυρώσεις, για το χρονοδιάγραμμα και για τα στάδια που μπορούν να ακολουθηθούν μέχρι την εφαρμογή τους.
«Οι κυρώσεις είναι πάντα στο τραπέζι. Το μείγμα, ο χρόνος και ο τρόπος υλοποίησης και εφαρμογής τους εναπόκειται στους ηγέτες», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να καταλήξει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μέσα από τις διεργασίες και τις συζητήσεις που θα υπάρξουν, σε μια κοινή συνισταμένη που θα εκφράζει ενότητα και αποφασιστικότητα και θα στέλνει το κατάλληλο μήνυμα στην Τουρκία.
Μια ακόμη πρόκληση
Οι ελληνικές διπλωματικές πρωτοβουλίες αναπτύσσονται στη σκιά και της νέας πρόκλησης της Αγκυρας με την υπερπτήση του κυβερνητικού αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την επιστροφή από την επίσκεψή του στο Ιράκ, ένα γεγονός που η Αθήνα αθροίζει ως μία ακόμη πρόκληση στις συνεχιζόμενες προκλήσεις από τουρκικής πλευράς.
Η χώρα μας ξεκαθαρίζει πάντως ότι απέναντι στις συνεχιζόμενες προκλήσεις θα συνεχίσει να κινείται με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση στη διπλωματία και με διαρκή προσπάθεια ενίσχυσης των στρατηγικών συμμαχιών της. Διαπιστώνεται άλλωστε υιοθέτηση των ελληνικών θέσεων όχι μόνο από την Ε.Ε., αλλά και από τις ΗΠΑ, καθώς ενισχύεται η αίσθηση ότι έχουν εγκαταλείψει την τακτική των ίσων αποστάσεων και θεωρούν πως η Τουρκία αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις.
Επιχειρησιακά
Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέστησε και χθες σαφές ότι «η Ελλάδα κάνει σε επιχειρησιακό επίπεδο -όπως έκανε και στην προηγούμενη έξοδο του Oruc Reis- ό,τι πρέπει».
«Οι Ενοπλες Δυνάμεις κινούνται στο πλαίσιο της αποστολής τους για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Εχουν αποδείξει πολλές φορές φέτος ότι είναι ικανές να φέρουν σε πέρας το έργο τους», τόνισε.
To μήνυμα ότι «η χώρα μας δεν εκφοβίζεται» έστειλε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τις συναντήσεις που είχε με τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στους οποίους ανέπτυξε όλες τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η ελληνική διπλωματία, τα διαβήματα και την ενημέρωση συμμάχων και εταίρων στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ενώ έδωσε έμφαση και στη διαπίστωση για την ύπαρξη εθνικής ομοψυχίας στις βασικές πτυχές των εθνικών μας θεμάτων.
ΠΗΓΗ: eleftherostypos.gr