«Είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα πάμε σε 4η δόση στον γενικό πληθυσμό»
Για το ενδεχόμενο να χορηγηθεί τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού ρωτήθηκε στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος απάντησε πως το πιθανότερο είναι «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να δώσει το πράσινο φως για 4η δόση σε πολύ συγκεκριμένες ομάδες ανοσοκατεσταλμένων».
«Είναι η μόνη συζήτηση που υπάρχει. Τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό δεν έχει εγκριθεί, ειδικά σε χώρες της ΕΕ, όπως και δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αν η Όμικρον θα απαιτήσει μια καινούργια τροποποιημένη δόση εμβολίου», υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους.
«Άρα είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα πάμε σε 4η δόση στον γενικό πληθυσμό», συνέχισε και διευκρίνισε πως η απόφαση για τους ανοσοκατεσταλμένους αναμένεται να ληφθεί σήμερα ή το επόμενο χρονικό διάστημα. «Τα συστήματα έχουν προετοιμαστεί», εξήγησε.
Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ ανέφερε πως υπάρχουν ήδη περιπτώσεις πολιτών που έχουν λάβει μήνυμα μετά την τρίτη δόση πως ο εμβολιασμός τους θα ολοκληρωθεί μετά την τέταρτη. Όπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους, πρόκειται προφανώς για άτομα που ανήκουν στους ανοσοκατεσταλμένους.
«200.000 έκλεισαν ραντεβού για την πρώτη δόση για να αποφύγουν το πρόστιμο»
«Ότι τα νοσοκομεία μας πιέζονται από τους ανεμβολίαστους είναι γνωστό εδώ και πάρα πολύ καιρό. Βλέπουμε τα στοιχεία στη μονάδα, το ποσοστό των ανεμβολίαστων κυμαίνεται στο 80-85%. Από εκεί προκύπτει η πίεση στο σύστημα υγείας. Το δεύτερο, η χώρα μας έχει βάλει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60 και τολμώ να πω ότι έχουμε πετύχει τον στόχο μας. Έχουμε ήδη 185.000 ραντεβού ή έχουν ήδη εμβολιαστεί. 200.000 συμπολίτες μας έχουν φτάσει στο τέλος αυτής της διαδρομής», δήλωσε ακόμη ο κ. Θεμιστοκλέους.
«Δεν θα ξυπνήσουμε μία μέρα και θα πούμε ο κορονοϊός δεν είναι εδώ»
Σύμφωνα με τον ίδιο, «τέλος της πανδημίας με ένα αυτόματο μαγικό ραβδάκι δεν θα υπάρξει. Δεν θα ξυπνήσουμε μία μέρα και θα πούμε ο κορονοϊός δεν είναι εδώ.
Η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων είναι η πανδημία να μεταπέσει σε ενδημία και να ενταχθεί τελείως στην καθημερινότητά μας, όπως έχουν ενταχθεί και άλλα νοσήματα όπως π.χ. η γρίπη».
Πηγή: newsbeast.gr