Μια πόλη, μια χρονιά, δύο lockdown, αμέτρητες σελίδες στο Ημερολόγιο της Καραντίνας.

Λίγο πριν το 2020 μας αποχαιρετίσει, το Thestival καταγράφει τους κυριότερους σταθμούς της χρονιάς που ολοκληρώνεται στη Θεσσαλονίκη. Μιας χρονιάς που σημαδεύτηκε από τα αποτελέσματα της πανδημίας του κορωνοϊού: Θάνατοι, διχασμός, περιοριστικά μέτρα, αντιδράσεις, οικονομικός στραγγαλισμός για εκατοντάδες επαγγελματίες.

Θυμηθείτε τα κυριότερα γεγονότα μια χρονιάς που θα μείνει στην ιστορία. Με την ελπίδα ότι αυτή που τη διαδέχεται, θα είναι καλύτερη.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2020

26 Φεβρουαρίου: Σημαίνει συναγερμός στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Η ασθενής 0, το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα έχει φτάσει στους χώρους του νοσοκομείου. Η 38χρονη Δήμητρα Βουλγαρίδου εμφάνισε συμπτώματα μετά την επιστροφή της από ταξίδι στο Μιλάνο.
26 Φεβρουαρίου: Η κίνηση στα σούπερ μάρκετ της πόλης αυξάνεται κατακόρυφα. Χαρτικά, αλεύρι και ζυμαρικά εξαφανίζονται από τα ράφια, με τους υπευθύνους των μεγάλων σούπερ μάρκετ να ξεκαθαρίζουν κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να τεθεί ζήτημα επάρκειας αγαθών.
27 Φεβρουαρίου: Διαγιγνώσκεται θετικό και το ανήλικο παιδί της 38χρονης. Μητέρα και γιος νοσηλεύονται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο ΑΧΕΠΑ. Το 105 Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης όπου φοιτά το παιδί κλείνει για 14 ημέρες και απολυμαίνονται οι χώροι του.

ΜΑΡΤΙΟΣ 2020

10 Μαρτίου: Ο Υπουργός Υγείας ανακοινώνει την αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών μονάδων για 14 ημέρες, για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού.
12 Μαρτίου: Ανακοινώνεται ο πρώτος θάνατος στην Ελλάδα από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2. Πρόκειται για 66χρονο με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος κατέληξε στο ΠΓΝ Πατρών.
15 Μαρτίου: Λαμβάνονται τα πρώτα σημαντικά περιοριστικά μέτρα, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων αγγίζει τα 190. Κλείνουν όλα τα όλα καταστήματα εστίασης, τα εμπορικά κέντρα, καφέ και μπαρ.

15 Μαρτίου: Σε μια συμβολική κίνηση στα βήματα των Ιταλών, οι Θεσσαλονικείς βγαίνουν στα μπαλκόνια και χειροκροτούν τους υγειονομικούς για την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλουν στην πρώτη γραμμή της μάχης. Βίντεο με συγκινητικές στιγμές κατακλύζουν το διαδίκτυο.
23 Μαρτίου: Τα πρώτα περιοριστικά μέτρα δεν αποδεικνύονται αρκετά. Μια εβδομάδα μετά, η χώρα μπαίνει σε καραντίνα. Οι πολίτες παρακολουθούν μουδιασμένοι το 1ο lockdown λόγω κορωνοϊού. Τίθεται σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας. Οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για λόγους υγείας, εργασίας, άσκησης και προμήθειας αγαθών και γίνονται με τις σχετικές βεβαιώσεις. Στη ζωή μας μπαίνει και το SMS στο 5ψήφιο 13033. Οι παραβάτες των μέτρων τιμωρούνται με πρόστιμο 150 ευρώ.

31 Μαρτίου: Η δυνατότητα της άσκησης που προσφέρεται με τον κωδικό 6 προκαλεί συνωστισμό ορισμένες ώρες της ημέρας σε δημόσιους χώρους όπως η παραλία της Θεσσαλονίκης. Ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας εισηγούνται προς την Πολιτική Προστασία κλείσιμο της παραλίας για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, απόφαση η οποία εφαρμόζεται στις 31 Μαρτίου.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020

7 Απριλίου: Οι πυροσβέστες της Θεσσαλονίκης εκφράζουν δημόσια ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε γιατρούς και νοσηλευτές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της «μάχης» ενάντια στον κορωνοϊό. Συγκεντρώνονται έξω από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και υπό τους ήχους των σειρήνων των πυροσβεστικών οχημάτων, χειροκροτούν τους υγειονομικούς.
11 Απριλίου: Μετά τις εικόνες συγχρωτισμού που παρουσιάστηκαν στην περιπατητική διαδρομή της οδού Αντώνη Τρίτση, στον Εύοσμο, στις 11 Απριλίου τίθεται σε εφαρμογή καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας στο συγκεκριμένο σημείο.
18 Απριλίου: Όλοι οι Έλληνες γιορτάζουν το Πάσχα εν μέσω καραντίνας. Οι πολίτες βγαίνουν το βράδυ της Ανάστασης στα μπαλκόνια, ανάβουν τις λαμπάδες τους και εύχονται στους γείτονες από απόσταση. Τον ουρανό φωτίζουν πυροτεχνήματα και οι πιστοί ακούν το «Χριστός Ανέστη» από την τηλεόραση, με τους Ιερούς Ναούς να παραμένουν κλειστοί. Ορισμένοι Θεσσαλονικείς που ένιωσαν την ανάγκη να βρεθούν στις εκκλησίες, παρακολούθησαν την αναστάσιμη ακολουθία από το προαύλιο του ναού.

19 Απριλίου: Το Πάσχα του 2020 είναι εντελώς διαφορετικό από τα άλλα. Οι προειδοποιήσεις ήταν εξαρχής αυστηρές: Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε άλλους νομούς, ούτε οι οικογενειακές συγκεντρώσεις σε σπίτια και οι συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους. Η κάθε οικογένεια γιορτάζει μόνη της στο σπίτι. Οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. σε διόδια αλλά και στα κέντρα των πόλεων είναι αυστηροί. Ο κόσμος τηρεί τα περιοριστικά μέτρα και γιορτάζει στο σπίτι.

27 Απριλίου: Περίπου έναν μήνα μετά την αρχική απαγόρευση, τα κάγκελα απομακρύνονται από τη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης και το πλακόστρωτο αποδίδεται εκ νέου σε πεζούς και ποδηλάτες.

Μάιος 2020

4 Μαΐου: Αρχίζει σταδιακά η άρση του πρώτου lockdown με τη χώρα να μετρά μόλις έξι κρούσματα τη συγκεκριμένη ημέρα. Τα συνολικά καταγεγραμμένα κρούσματα του ιού μέχρι τότε ήταν 2.632, ενώ 146 συνάνθρωποί μας είχαν χάσει τη ζωή τους. Με αυτά τα δεδομένα, στις 4/5 επαναλειτουργούν μικρά καταστήματα, κομμωτήρια και εκκλησίες, με περιοριστικά μέτρα. Παύουν τα SMS και οι μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς γίνονται μόνο με μάσκες.
6 Μαΐου: Επαγγελματίες της εστίασης πραγματοποιούν διαμαρτυρία με άδειες καρέκλες μπροστά στον Λευκό Πύργο. «Φιλεύουν» τους πολιτικούς αρχηγούς και προειδοποιούν ότι έρχονται λουκέτα στον κλάδο.

7 Μαΐου: Καλλιτέχνες και άνθρωποι του πολιτισμού πραγματοποιούν συμβολικές διαμαρτυρίες σε Λευκό Πύργο και ΚΘΒΕ, ζητώντας στήριξη από το κράτος.
11 Μαΐου: Μετά από δύο μήνες τηλεκπαίδευσης, επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου. Την ίδια ημέρα, επαναλειτουργεί το λιανεμπόριο με εξαίρεση τα μεγάλα εμπορικά κέντρα.

16 Μαΐου: Ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες για τους λουόμενους, με αυστηρά μέτρα, αποστάσεις, αντισηπτικά και χωρίς μουσική. Ποτό και φαγητό προσφέρεται μόνο σε πακέτο.

18 Μαΐου: Τρίτο βήμα στην άρση των περιοριστικών μέτρων. Τη σκυτάλη παίρνουν αρχαιολογικοί χώροι και ζωολογικά πάρκα, ενώ λειτουργούν εκ νέου εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά καταστήματα. Στις τάξεις τους επιστρέφουν και οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου αλλά και του γυμνασίου.

25 Μαΐου: Επαναλειτουργεί δειλά δειλά και με αυστηρούς κανόνες η εστίαση. Με αποστάσεις και περιορισμένο αριθμό πελατών, εστιατόρια και καφέ υποδέχονται και πάλι τους πελάτες τους.
Επιτρέπεται επίσης η ελεύθερη μετάβαση των πολιτών στα νησιά της χώρας, με περιορισμούς στον αριθμό των επιβατών στα πλοία.

ΙΟΥΝΙΟΣ 2020

1η Ιουνίου: Η πρώτη ημέρα του καλοκαιριού σηματοδοτεί την επιστροφή ακόμη 50.000 εργαζομένων στην εργασία τους. Ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας, θερινοί κινηματογράφοι, κολυμβητήρια, βιβλιοθήκες και κτήματα για εκδηλώσεις προστίθενται στη λίστα επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων που επιστρέφουν στην καθημερινότητά μας.
Επαναλειτουργούν επίσης δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί.
8 Ιουνίου: Μπαρ, κλαμπ, μαγαζιά με ζωντανή μουσική, ίντερνετ καφέ και καταστήματα τυχερών παιχνιδιών κάνουν come back.

15 Ιουνίου: Εποχικά καταλύματα και γυμναστήρια επαναλειτουργούν.
Το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης αρχίζει και πάλι να δέχεται απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό, 15 ημέρες νωρίτερα από τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια (1η Ιουλίου). «Ποδαρικό» κάνει πτήση από το Μόναχο της Γερμανίας, με την υποδοχή στο αεροσκάφος να γίνεται με αψίδες νερού.

Ταυτόχρονα, ανοίγουν τα χερσαία σύνορα στον Προμαχώνα. Αυτοκίνητα από Βουλγαρία και Ρουμανία σχηματίζουν ουρές για να εισέλθουν στη χώρα.

Μπάχαλο δημιουργείται με τους Σέρβους τουρίστες. Το ΦΕΚ που εκδόθηκε παρέτεινε το κλείσιμο των συνόρων έως το τέλος του Ιουνίου για τους εκτός Σένγκεν κατοίκους χωρών και αρχικά δεν επετράπη στους πολίτες από τη Σερβία να μπουν στη χώρα. Με προφορική εντολή το λάθος διορθώθηκε, ωστόσο, σύμφωνα με τους ξενοδόχους περιοχών της Βόρειας Ελλάδας «η ζημιά είχε ήδη γίνει».

Εκείνη την ημέρα, η χώρα μετρούσε 13 νέα και συνολικά 3134 κρούσματα κορωνοιού, καθώς και 184 θανάτους.
26 Ιουνίου: Πληθαίνουν οι αντιδράσεις εργαζομένων σε κλάδους που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα. Στη Θεσσαλονίκη, εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό πραγματοποιούν συγκέντρωση στο ΥΜΑΘ, ζητώντας την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας.

ΙΟΥΛΙΟΣ 2020

1 Ιουλίου: Συνεχίζεται το σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού για περισσότερους διεθνείς προορισμούς. Συνολικά 27 αεροδρόμια της χώρας υποδέχονται πτήσεις από προορισμούς εντός κι εκτός ΕΕ, με τους ελέγχους στις πύλες εισόδου να είναι δειγματοληπτικοί.
Την ίδια ημέρα ανακοινώθηκαν 23 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, σε σύνολο 3432. Ο αριθμός των νεκρών ανερχόταν στους 192.

14 Ιουλίου: Εντείνεται η ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων. Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου τη συγκεκριμένη ημέρα είναι 58, εκ των οποίων τα 28 εντοπίζονται κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.
Ο τουρισμός και οι κοινωνικές εκδηλώσεις μπαίνουν στο μικροσκόπιο, ενώ απαγορεύονται και τα πανηγύρια, καθώς εντοπίστηκαν εστίες διασποράς.
14 Ιουλίου: Εντοπίζονται κρούσματα κορωνοϊού σε κατασκήνωση στη Χαλκιδική και η διεύθυνση αποφασίζει την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της για απολύμανση και διενέργεια τεστ στο προσωπικό.
18 Ιουλίου: Η ομάδα UrbanAct μεταφέρει το «ευχαριστώ» όλων μας με μια ξεχωριστή τοιχογραφία στο νοσοκομείο αναφοράς «ΑΧΕΠΑ».

31 Ιουλίου: Εντείνεται η ανησυχία για τις κοινωνικές εκδηλώσεις που σε πολλές περιπτώσεις αποδεικνύονται εστία υπερμετάδοσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, γάμος που πραγματοποιήθηκε στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης στα τέλη του Ιουλίου. Την τελευταία ημέρα του μήνα, η χώρα μετρά 78 κρούσματα και η πόλη της Θεσσαλονίκης 18.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2020:

Ο Αύγουστος ήταν ο πιο δύσκολος μήνας του καλοκαιριού. Το αποτύπωμα για την εξάπλωση της πανδημίας ήταν βαρύ. Οι διακοπές των αδειούχων, η έλευση των τουριστών, τα νυχτερινά πάρτυ και η αναμενόμενη χαλάρωση του θέρους είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων. Αθήνα και Θεσσαλονίκη βρίσκονται στο επίκεντρο, ενώ πολύς λόγος γίνεται για πάρτυ με γνωστό καλλιτέχνη σε beach bar στη Χαλκιδική, το οποίο γίνεται εστία μετάδοσης του ιού.

12 Αυγούστου: Ανησυχία προκαλούν μαζικά κρούσματα κορωνοϊού σε Γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης. Στη δομή μεταβαίνει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος δηλώνει ότι ο ιός μεταδόθηκε από έναν εργαζόμενο που ήρθε σε επαφή με άτομο που είχε συμμετάσχει σε πάρτυ στη Χαλκιδική.

21 Αυγούστου: Η κυβέρνηση λαμβάνει έκτακτα μέτρα για Χαλκιδική και Μύκονο, μετά την ανακοίνωση 269 νέων κρουσμάτων στη χώρα. Μεταξύ αυτών, η υποχρεωτική μάσκα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ο περιορισμός ατόμων στην εστίαση, η απαγόρευση live πάρτυ, λαϊκών αγορών, λιτανειών κτλ. Τα περιοριστικά μέτρα προκαλούν τις αντιδράσεις φορέων και επαγγελματιών στη Χαλκιδική.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2020

11 Σεπτεμβρίου: Η πανδημία δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Αντ’ αυτής, διοργανώνεται το Thessaloniki Helexpo Forum 11-20 Σεπτεμβρίου.
12 Σεπτεμβρίου: Με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού και παρά τα περιοριστικά μέτρα, ΠΑΜΕ, συνδικάτα, συλλογικότητες, αντιεξουσιαστές αλλά και… αρνητές πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
14 Σεπτεμβρίου: Τα σχολεία ανοίγουν με τους μαθητές να υποχρεούνται να φορούν μάσκες και να κρατούν αποστάσεις. Η δωρεάν διανομή μασκών καταλήγει σε φιάσκο, με πολλά παιδιά να παραλαμβάνουν μάσκες XL.

Τη συγκεκριμένη ημέρα, τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα ήταν 180. Εξ’ αυτών, 102 είχαν καταγραφεί στην Αττική και μόλις οκτώ στη Θεσσαλονίκη. Ανακοινώθηκαν επίσης πέντε νέοι θάνατοι από κορωνοϊό σε σύνολο 310 από την έναρξη της πανδημίας.

20 Σεπτεμβρίου: Γονείς αρνητές της μάσκας πραγματοποιούν διαμαρτυρία στο Άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, ενάντια στην υποχρεωτική μάσκα στα σχολεία.

26 Σεπτεμβρίου: Καταγράφεται συνωστισμός σε θεατρική παράσταση στο θέατρο Γης. Αργότερα, πολλοί θα πουν ότι ήταν μια από τις πολλές αιτίες της αύξησης των κρουσμάτων στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
30 Σεπτεμβρίου: Χιλιάδες φίλοι του ΠΑΟΚ βρίσκονται έξω από το Μακεδονία Παλλάς για να «ντοπάρουν» ψυχολογικά τους παίκτες λίγη ώρα πριν τη μεγάλη μάχη με τη Κράσνονταρ. Πολλοί συμπεριέλαβαν και το συγκεκριμένο γεγονός στα αίτια διασποράς του ιού στην πόλη.

30 Σεπτεμβρίου: Η Αττική βρίσκεται στο επίκεντρο, αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων. Αντιθέτως, ο Σωτήρης Τσιόδρας δηλώνει ότι η Θεσσαλονίκη πήρε το μάθημά της και πάει καλά. Τη συγκεκριμένη ημέρα τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου στη χώρα είναι 354. Η Θεσσαλονίκη μετρά μόλις 12, ενώ η Αττική 195!

OΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020

16 Οκτωβρίου: Το success story της Θεσσαλονίκης καταρρέει και τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται. Η διεπιστημονική ομάδα ΑΠΘ και ΕΥΑΘ προειδοποιεί ότι έρχονται χειρότερες ημέρες: Καταγράφεται αύξηση της τάξεως του 290% του γονιδιώματος του SARS-Cov-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
Εκείνη την ημέρα, από τα συνολικά 508 κρούσματα, τα 63 καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη.

22 Οκτωβρίου: Ο Νίκος Χαρδαλιάς έρχεται στη Θεσσαλονίκη και πραγματοποιεί σύσκεψη με τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών. Ζητά πιστή τήρηση των μέτρων του Επιπέδου 3 στο οποίο βρίσκεται ήδη η Θεσσαλονίκη. Χτυπάει επίσης καμπανάκι για τις γειτονικές Σέρρες.
Παρότι το καμπανάκι έχει ήδη χτυπήσει, λαμβάνεται απόφαση να πραγματοποιηθεί κανονικά η δοξολογία ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά χωρίς πιστούς.
Αργότερα, περιφερειάρχης και δήμαρχος δηλώνουν ότι είχαν ζητήσει από τον Νίκο Χαρδαλιά να μην πραγματοποιηθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις, αλλά δεν εισακούσθηκαν.

26 Οκτωβρίου: Η Θεσσαλονίκη τιμά τον Πολιούχο της Άγιο Δημήτριο, υπό ιδιαίτερες συνθήκες. Παρά τα περιοριστικά μέτρα, έξω από τον Ιερό Ναό παρατηρείται συνωστισμός πιστών, ενώ και οι ιερείς που είναι παρόντες δεν φορούν μάσκες.
Τα νέα κρούσματα στην πόλη είναι τη συγκεκριμένη ημέρα 84, σε σύνολο 715 στη χώρα.

29 Οκτωβρίου: Κακήν κακώς η Θεσσαλονίκη περνάει στο Επίπεδο 4 αυξημένου συναγερμού. Καφέ, μπαρ κι εστιατόρια κλείνουν, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται και να υλοποιούνται άμεσα.
Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποιεί δωρεάν rapid tests στη νέα παραλία της πόλης, με δεκάδες πολίτες να σχηματίζουν ουρά.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2020

3 Νοεμβρίου: Μόλις τέσσερις μέρες μετά , Θεσσαλονίκη και Σέρρες μπαίνουν σε τοπικό lockdown για 14 ημέρες, πριν καλά καλά εφαρμοστούν τα προηγούμενα μέτρα. Επανέρχεται το SMS, εφαρμόζεται απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες, αναστέλλονται οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Μακεδονία και κλείνουν οι εκκλησίες.

6 Νοεμβρίου: Αρνητές ιού, μάσκας και εμβολίου συγκεντρώνονται στον Λευκό Πύργο. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις φτάνουν στο σημείο και τους ζητούν να αποχωρήσουν. Συμμετέχοντες πετούν αντικείμενα προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι κάνουν χρήση χημικών.
7 Νοεμβρίου: Η κατάσταση επιδεινώνεται σε πολλές περιοχές της χώρας. Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει lockdown σε όλη τη χώρα μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου. Τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν ανοιχτά. Το μάθημα σε Γυμνάσια- Λύκεια γίνεται με τηλεδιάσκεψη. Απολογισμός ημέρας; 2.556 νέα κρούσματα, 34 νεκροί και 207 διασωληνωμένοι σε όλη τη χώρα. Η Θεσσαλονίκη μετρά 560 κρούσματα.

15 Νοεμβρίου: Οι αντοχές του συστήματος υγείας εξαντλούνται. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δέχονται αφόρητες πιέσεις. Γίνονται προσπάθειες από την πολιτική ηγεσία αλλά και το υγειονομικό προσωπικό να δημιουργηθούν νέες κλίνες Covid και ΜΕΘ σε όλη τη χώρα.
Εν μέσω γενικού lockdown, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ανακοινώνει απαγόρευση υπαίθριων συναθροίσεων από 4 άτομα και πάνω από τα ξημερώματα της 15ης Νοεμβρίου μέχρι και τις 9 το βράδυ της 18ης Νοεμβρίου.

15 Νοεμβρίου: Η κοινωνία της Θεσσαλονίκης αλλά και εκπρόσωποι του κλήρου συγκλονίζονται από την είδηση του θανάτου του Μητροπολίτη Λαγκαδά. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, ο οποίος είχε προσβληθεί από κορωνοϊό, εκοιμήθη, μετά από βραχεία νοσηλεία στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

16 Νοεμβρίου: Κλείνουν όλες οι δομές εκπαίδευσης της χώρας. Τα μαθήματα συνεχίζονται με τηλεκπαίδευση, με τα προβλήματα στην πρεμιέρα να είναι πολλά.
17 Νοεμβρίου: Παρά την απαγόρευση συγκεντρώσεων, το ΠΑΜΕ, φοιτητικές οργανώσεις, σχηματισμοί της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου, πραγματοποιούν συγκεντρώσεις για την επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο.
Στη Θεσσαλονίκη, τα μέλη του ΠΑΜΕ παρατάσσονται με αποστάσεις έξω από το Αμερικανικό Προξενείο, ενώ λίγη ώρα αργότερα, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς φωνάζουν επί ώρες συνθήματα στο ίδιο σημείο, ενώ παραμένουν περικυκλωμένοι από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.

18 Νοεμβρίου: Η Θεσσαλονίκη βράζει. Η πόλη καταγράφει ρεκόρ κρουσμάτων. Σε σύνολο 3209 κρουσμάτων κορωνοϊού, 905 εντοπίζονται στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης.

Νοσηλεύτριες από διάφορες περιοχές της χώρας δηλώνουν την πρόθεσή τους να εργαστούν για λίγες ημέρες σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Στα μέσα του Νοέμβρη φτάνουν οι πρώτες από περιοχές της Κρήτης. Εισπράττουν κύμα αγάπης, τριαντάφυλλα κι ένα μεγάλο “ευχαριστώ”.
30 Νοεμβρίου: Το Lockdown παρατείνεται. Τα συνολικά ημερήσια κρούσματα στη χώρα μειώνονται στα 1.044, με τη Θεσσαλονίκη να μετρά 213. Ωστόσο, οι πιέσεις στα νοσοκομεία παραμένουν ασφυκτικές. Συνολικά 600 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και η πληρότητα στις ΜΕΘ παραμένει ιδιαίτερα υψηλή.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

6 Δεκεμβρίου: Απαγορεύονται εκ νέου οι συναθροίσεις άνω των 4 ατόμων. Νεαροί και στη Θεσσαλονίκη προαναγγέλλουν συγκέντρωση στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η αστυνομική δύναμη πέριξ του ΑΠΘ είναι ισχυρή. Σε αντίθεση με την Αθήνα, δεν προκαλούνται επεισόδια.
7 Δεκεμβρίου: Γίνεται δειλά δειλά το πρώτο βήμα άρσης των περιοριστικών μέτρων. Τα εποχικά καταστήματα με χριστουγεννιάτικα στολίδια ανοίγουν. Ο κόσμος σπεύδει να κάνει τις αγορές του με μάσκες και αποστάσεις.
Οι ταχυμεταφορές μπλοκάρουν. Οι εταιρείες courier η μια μετά την άλλη ανακοινώνουν αδυναμία άμεσης εξυπηρέτησης.

13 Δεκεμβρίου: Κάνει πρεμιέρα το click away στα εμπορικά καταστήματα. Παρά τις αντιδράσεις των εμπόρων, εφαρμόζεται σύστημα ηλεκτρονικής παραγγελίας και παραλαβής των προϊόντων από το κατάστημα.
14 Δεκεμβρίου: Ανοίγουν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία. Τέσσερις ημέρες αργότερα και μετά από πιέσεις, ανοίγουν και τα καταστήματα μανικιούρ- πεντικιούρ.

Τα κρούσματα του ιού στη χώρα τη συγκεκριμένη ημέρα ανήλθαν σε 639, με τη Θεσσαλονίκη να καταγράφει 163. Αυτό που συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, ο οποίος ανέρχεται σε 558.
15 Δεκεμβρίου: Η Θεσσαλονίκη έβαλε τα γιορτινά της. Παρότι φέτος τίποτα δεν θυμίζει παλαιότερες γιορτινές περιόδους, η πόλη στολίστηκε και φωταγωγήθηκε, σε μια προσπάθεια ψυχολογικής ανάτασης των κατοίκων.

Τα φετινά Χριστούγεννα θα τα περάσουμε στο σπίτι, με μια ακόμη οικογένεια, χωρίς να μπορούμε να ταξιδέψουμε στις ιδιαίτερες πατρίδες μας. Γλέντια και ρεβεγιόν δεν είναι στο φετινό μενού και γι’ αυτά θα χρειαστεί να περιμένουμε αρκετά ακόμη. Λίγες ημέρες αργότερα, αναμένεται στη χώρα η άφιξη των πρώτων εμβολίων και στόχος είναι οι πρώτοι εμβολιασμοί να γίνουν πριν την αλλαγή του χρόνου.
Ας ευχηθούμε αυτές οι ημέρες να είναι οι τελευταίες με τη σκιά του κορωνοϊού πάνω από τις ζωές όλων μας.

Καλές γιορτές σε όλους!

ΠΗΓΗ: thestival.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial