Θεσσαλονίκη: Ανακατατάξεις φέρνει στην Τσιμισκή το ηλεκτρονικό εμπόριο

Τα εμπορικά ακίνητα χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία – Από τι θα εξαρτηθεί η επιστροφή της ζήτησης – Ποιες τάσεις καταγράφει μελέτη της Δανός.

Στον μεγάλο ασθενή της κτηματαγοράς εξελίσσονται τα εμπορικά ακίνητα καθώς το λιανεμπόριο, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων, χτυπήθηκε έντονα – και συνεχίζει να κλυδωνίζεται – από την πανδημία. Την ίδια ώρα η γιγάντωση του ηλεκτρονικού εμπορίου που ξεκίνησε σαν λύση ανάγκης καθώς τα καταστήματα λιανικής λόγω των περιοριστικών μέτρων παρέμειναν κλειστά για μακρά περίοδο, φαίνεται πως ήρθε για να μείνει.

Εκτιμάται πως η ενίσχυση των διαδικτυακών αγορών θα ωθήσει κάποια διεθνή brands που έχουν παρουσία σε εμπορικούς δρόμους στη Θεσσαλονίκη, βασικά στην Τσιμισκή, να εξετάσουν το ενδεχόμενο μετατόπισής τους σε μικρότερα καταστήματα από αυτά που σήμερα νοικιάζουν, παράλληλα με την αυξανόμενη απόδοση των ηλεκτρονικών καταστημάτων τους.

Δεν είναι τυχαίο πως καταγράφεται έντονη κινητικότητα για την απόκτηση logistics σε Καλοχώρι και Σίνδο, τάση που εκτιμάται πως θα ενισχυθεί τους επόμενους μήνες.  

Όπως αναφέρει η μελέτη της Δανός| An alliance member of BNP PARIBAS Real Estate για το δεύτερο εξάμηνο του 2020, αλλά και για τις τάσεις που δημιουργούνται για την τρέχουσα χρονιά, «οποιαδήποτε πρόβλεψη για τον τομέα λιανικής είναι ιδιαίτερα δύσκολη την περίοδο που διανύουμε. Οι μικρές επιχειρήσεις στις τοπικές αγορές, σε περιοχές όπως η Πυλαία, η Τούμπα και ο Εύοσμος, αγωνίζονται να επιβιώσουν. Σε εμπορικούς δρόμους όπως στην Τσιμισκή και στη Μητροπόλεως, η διαδικασία σταθεροποίησης της αγοράς εξαρτάται από την πορεία της διαδικασίας των εμβολιασμών. Όσο πιο γρήγορα τρέξει ο εμβολιασμός τόσο γρηγορότερα θα επανέλθει η αγορά στους ρυθμούς της».

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Όπως αναφέρεται στη μελέτη της Δανός «αν και οι τιμές ενοικίασης των καταστημάτων, σε δημοφιλείς οδούς όπως στην αγαπημένη των καταναλωτών, οδό Τσιμισκή, παραμένουν υψηλές, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις ιδιοκτητών καταστημάτων που είναι διατεθειμένοι να μειώσουν τις τιμές καθώς υπάρχουν κάποια καταστήματα που είναι αδιάθετα».

Οι τιμές ενοικίασης στην οδό Τσιμισκή ανά τμ κυμαίνονται από 50 έως 160 ευρώ ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκεται το κατάστημα, στην Μητροπόλεως από 30 έως 90 ευρώ, ενώ στην οδό Εγνατία από 10 έως 30 ευρώ. Αντίστοιχη είναι η τιμή στην Εθνικής Αντιστάσεως. Στη δυτική πλευρά ξεκινούν από 5 ευρώ και φτάνουν στα 15 ευρώ το τμ.

Σημειώνεται πως οι αποδόσεις για καταστήματα στην Τσιμισκή κυμαίνονται από 5% έως 5,5% ενώ για δευτερεύοντες δρόμους στο κέντρο τις Θεσσαλονίκης διαμορφώνονται από 6% έως 7%. Στην περίπτωση περιφερειακών αγορών, όπως της Καλαμαριάς, του Ευόσμου και της Πυλαίας, οι αποδόσεις κυμαίνονται από 6,5% έως 7%.

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial