Σε αναμονή για την έγκριση του Υπερταμείου – Η ολοκλήρωση της οριστικής μελέτης και ο σχεδιασμός για την έναρξη των εργασιών του εμβληματικού έργου.

Σε αναμονή για την έγκριση του Υπερταμείου, που είναι ο βασικός μέτοχος της ΔΕΘ-Helexpo, βρίσκεται η διοίκηση του φορέα, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo έχει καταθέσει την πρόταση για τα χρηματοδοτικά εργαλεία του εγχειρήματος στο Υπερταμείο και αναμένει την έγκριση, χωρίς να γνωρίζει όμως πότε είναι πιθανό αυτό να γίνει. Πρόκειται για ένα σχήμα τύπου ΣΔΙΤ, δηλαδή με χρηματοδότηση τόσο από το Δημόσιο, όσο κι από ιδιώτη ανάδοχο, ώστε να υλοποιηθεί ένα από τα σημαντικότερα έργα για την πόλη, η ανάπλαση της ΔΕΘ. Η συμβολή του Δημοσίου θα προέλθει κυρίως από ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ ο ιδιώτης που θα χρηματοδοτήσει το έργο θα έχει την εκμετάλλευση του ξενοδοχείου που προβλέπεται να ανεγερθεί, αλλά και του επιχειρηματικού κέντρου.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Κυριάκο Ποζρικίδη, «στόχος μας, αφού εγκριθεί η πρότασή μας από το Υπερταμείο, είναι να κατατεθεί ο φάκελος του έργου στην Κομισιόν για τη χρηματοδότηση και να εκπονηθεί η οριστική μελέτη. Η οριστική μελέτη χρειάζεται περίπου ένα εξάμηνο για να ολοκληρωθεί, οπότε υπολογίζουμε ότι είναι εφικτό να την έχουμε μέχρι το τέλος του 2023 και στις αρχές του 2024 να αρχίσουν πλέον τα έργα για την ανάπλαση».

Ο συνολικός προϋπολογισμός (με τα λεγόμενα «απρόβλεπτα») είναι πιθανό να αγγίξει τα 300 εκ. ευρώ, όπως τόνισε ο κ. Ποζρικίδης στη Voria.gr.

Όταν δοθεί η έγκριση του Υπερταμείου (και του υπουργείου Ανάπτυξης), η ΔΕΘ-Helexpo θα είναι έτοιμη να στείλει τον σχετικό φάκελο ολοκληρωμένο στην Κομισιόν για τη χρηματοδότηση του έργου. Ο φάκελος ήδη συντάσσεται.

Με το «πράσινο φως» της Κομισιόν θα αρχίσει η εκπόνηση της οριστικής αρχιτεκτονικής μελέτης. Η προμελέτη είναι έτοιμη από τον προηγούμενο Αύγουστο και αποτελεί άλλωστε τη βάση, πάνω στην οποία στηρίχθηκε η πρόταση της διοίκησης του φορέα προς το Υπερταμείο, αλλά και τη βάση για έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό του έργου και ένα εφικτό χρονοδιάγραμμα.

Με δεδομένο ότι απαιτείται ένα εξάμηνο για την οριστική μελέτη, ουσιαστικά δυνατότητα για έναρξη των έργων (εφόσον όλα κυλήσουν βάσει των προβλέψεων) υπάρχει εντός του 2024, διότι θα πρέπει να προκύψει και ο ιδιώτης επενδυτής που θα συμμετέχει στο συγκεκριμένο «ΣΔΙΤ» και αυτό απαιτεί το δικό του χρόνο. Θα ακολουθήσουν οι αρχαιολογικές έρευνες και οι αδειοδοτήσεις και σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμοδίων της ΔΕΘ-Helexpo είναι δυνατό στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 να αρχίσουν οι κατεδαφίσεις των σημερινών περιπτέρων (προβλέπεται να κατεδαφιστούν τα περίπτερα 4 έως 8, 10, 12, 13 και 15) και η ανέγερση των νέων.

Η πρόβλεψη της διοίκησης για ολοκλήρωση του βασικού μέρους της ανάπλασης έως το 2026, ώστε η επετειακή γενική έκθεση εκείνης της χρονιάς (100 χρόνια) να γίνει στον αναπλασμένο χώρο, ενώ η ολοκλήρωση των εργασιών υπολογίζεται δυο χρόνια μετά.

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial