Θεσσαλονίκη: Έρχονται λουκέτα λόγω ρεύματος σε καφέ – μπαρ, εστιατόρια

Τηλεδιάσκεψη της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ Ν. Θεσσαλονίκης με Σκυλακάκη – Τι μέτρα ζήτησαν

«Καμπανάκι» κρούει η εστίαση στη Θεσσαλονίκη για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου, ζητώντας άμεσα και έμμεσα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, προκειμένου να μην δούμε έναν «μαύρο» Ιανουάριο και να μην αυξηθούν τα λουκέτα.

Χθες, η Ένωση Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Ν. Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τον  αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κ. Στράτο Σιμόπουλο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Όπως δήλωσε μιλώντας στο «TyposThes» ο γ.γ. της Ένωσης κ. Μιχάλης Επιτροπίδης, από την πλευρά της ένωσης παρουσιάστηκαν μια σειρά από 10 προτάσεις με άμεσο κόστος, με μεσοπρόθεσμο κόστος αλλά και προτάσεις που δεν απαιτούν κανένα οικονομικό κόστος. Το αυξημένο ενεργειακό κόστος και οι επιπτώσεις του για τις επιχειρήσεις, ήταν μεταξύ των κύριων θεμάτων που απασχόλησαν την τηλεδιάσκεψη.

Τα προβλήματα στον κλάδο

Τα έσοδα στην εστίαση ήταν μειωμένα τον Δεκέμβριο του 2021 κατά πολύ σε σύγκριση με τα επίπεδα προ πανδημίας. «Πιστεύουμε ότι η μείωση τζίρου ξεπέρασε το 50% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2019», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Επιτροπίδης. Γι αυτό και ο κλάδος ζήτησε από τον κ. Σκυλακάκη άμεσα μέτρα «προκειμένου να μην δούμε έναν «μαύρο» Ιανουάριο. Αναφέρει ότι ο Νοέμβριος έκλεισε με 24.591 λιγότερες θέσεις εργασίας στην εστίαση, πανελλαδικά, ένα ρεκόρ 20ετίας. «Ελπίζουμε να μην είναι και ο Ιανουάριος το ίδιος γι΄αυτό πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης με ενίσχυση του μέτρου των αναστολών σε όλους τους ΚΑΔ της εστίασης», τονίζει.

Τα ισχύοντα μέτρα σε σχέση με το ωράριο (μέχρι τα μεσάνυχτα) επηρεάζουν κατά κύριο λόγο περίπου 600 επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη που λειτουργούν βραδινές ώρες, μετά τις 11 και οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Επιτροπίδη δεν λειτουργούν από τις 30 Δεκεμβρίου και μετά. Η Ένωση ζήτησε να θεσπιστεί επίδομα ειδικού σκοπού για τους συγκεκριμένους ΚΑΔ. Το ζήτημα με αυτές τις επιχειρήσεις είναι πως δεν ξέρουμε πόσες θα ανοίξουν ξανά μετά την άρση των μέτρων, τονίζει.

Σε όλο το φάσμα της εστίασης υπάρχουν σήμερα λουκέτα με την αγορά να αναμένει και «πολλά» άλλα το επόμενο διάστημα, λόγω του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος «το οποίο δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν ακόμα και με τη βοήθεια που θα υπάρχει από το κράτος», όπως λέει ο κ. Επιτροπίδης, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη πίεση αυτήν την στιγμή για τις επιχειρήσεις.

Τι μέτρα ζητήθηκαν

Ειδικότερα, η Ένωση ζήτησε τα παρακάτω μέτρα στήριξης του κλάδου εστίασης:

-Μέτρα με άμεσο κόστος

1.Απαλλαγή η επιδότηση κατά 50% του ενοικίου όσο διαρκούν τα μέτρα.

2. Ενεργειακό κόστος ( επιδότηση 75% του αυξημένου κόστους).

3. Αναστολή συμβάσεων εργασίας στο σύνολο των ΚΑΔ του κλάδου.

4.Χρηματοδότηση – ρευστότητα.

5. Επίδομα ειδικού σκοπού στους επαγγελματίες (συγκεκριμένοι ΚΑΔ που πλήττονται, κυρίως στη νυχτερινή διασκέδαση).

-Μέτρα με μεσοπρόθεσμο/μακροπρόθεσμο κόστος

6. Αναστολή πληρωμών τρεχουσών υποχρεώσεων ( Δημόσιο- ΟΤΑ- Ασφαλιστικά ταμεία)..

7. Η μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε μη επιστρεπτέες.

8. Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

-Μέτρα χωρίς Κόστος

9. Άρση φορολογικής ενημερότητας για τις άδειες αιγιαλού 2022

10. Άμεση άρση των μέτρων για να μπορέσει να επανέρθει η Οικονομία στους ρυθμούς του δευτέρου και τρίτου τριμήνου όπου το κράτος μόνο από την εστίαση εισέπραξε πάνω από 400 εκατομμύρια σε ΦΠΑ.

Τι τους είπε ο αν. υπουργός

Σύμφωνα με την Ένωση, ο κ. Σκυλακάκης, έχοντας πλήρη γνώση για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και ακούγοντας όλα τα προβλήματα του κλάδου, «αναφέρθηκε ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις με μέτρα στήριξης (κρατώντας μικρό καλάθι) τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους. Όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, ανέφερε ότι θα υπάρχει επιδότηση 50% του αυξημένου κόστους». Η επιδότηση αναμένεται να ισχύσει από τους λογαριασμούς Ιανουαρίου.

Σε ότι αφορά τα μέτρα τα οποία αφορούν το ωράριο, τη μουσική, τους καθήμενους κλπ τα οποία πήραν παράταση μιας εβδομάδας μέχρι 23 Ιανουαρίου, εκτιμάται ότι εντός 15 ημερών θα υπάρξει, εν μέρει, επιστροφή στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με την Ένωση, ο κ. Σιμόπουλος, ζήτησε από τον Υπουργό άμεσα μέτρα στήριξης για να αντισταθμίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στο τρίμηνο Νοέμβριος – Δεκέμβριος – Ιανουάριος.

Από την πλευρά της Ένωσης στην συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρός της Φιλοκώστας Ιωάννης, ο αντιπρόεδρος Χρυσάφης Αθανάσιος και ο γενικός γραμματέας Επιτροπίδης Μιχαήλ.

Πηγή: typosthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial