Φόβοι πως μετά τις γιορτές θα βάλει λουκέτο το 10% των επιχειρήσεων εστίασης – Ποια μέτρα στήριξης ζητούν οι επιχειρηματίες
«Η κατάσταση είναι ασφυκτική. Ο τζίρος των καταστημάτων εστίασης, κατά περίπτωση, έχει μειωθεί κατά 50% έως 80%. Κάποιοι επιχειρηματίες περιμένουν να δουλέψουν τα Χριστούγεννα και την καινούργια χρόνια θα οδηγηθούν σε λουκέτο. Πολύ φοβάμαι πως το 10% των επιχειρήσεων εστίασης μετά τις γιορτές θα κλείσει».
Με τον γλαφυρό αυτό τρόπο περιγράφει την εικόνα της εστίασης μιλώντας στη Voria.gr ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης.
Στο νομό Θεσσαλονίκης, λειτουργούν 5.200 επιχειρήσεις εστίασης, εκ των οποίων τα 600 είναι καταστήματα αλυσίδων, κατά συνέπεια, σύμφωνα με τα απαισιόδοξα σενάρια δεν αποκλείεται από τις υπόλοιπες 4.600 επιχειρήσεις να κατεβάσουν ρολά, λόγω της οικονομικής στενότητας, περίπου 460 επιχειρήσεις την επόμενη χρονιά.
Βλέποντας τα δύσκολα να είναι μπροστά τους οι εκπρόσωποι της εστίασης δεν σταματούν να ζητούν από την κυβέρνηση μέτρα στήριξης, μεταξύ άλλων επιδότηση ενοικίου, αλλά και οι πληρωμές των επιστρεπτέων προκαταβολών να αρχίσουν να τρέχουν ένα εξάμηνο μετά, δηλαδή, από τον Ιούνιο του 2022 και αυτό αν οι συνθήκες το επιτρέπουν.
Όπως λέει ο κ. Επιτροπίδης «τις καθημερινές, τα μαγαζιά είναι άδεια και οι τζίροι μηδενικοί», σημειώνοντας πως από τότε που ενεργοποιήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ο τζίρος καταβαραθρώθηκε όχι μόνο επειδή οι ανεμβολίαστοι απέχουν, αλλά κι επειδή οι εμβολιασμένοι φοβούνται. Ιδιαίτερα επιφυλακτικά στις εξόδους είναι τα άτομα άνω των 60 ετών, ακόμη και αν είναι εμβολιασμένα καθώς θεωρούν πως είναι περισσότερο ευάλωτα.
Πάντως δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που κάποια μέλη παρέας είναι εμβολισμένα και κάποια αλλά όχι με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα επιπλέον πρόβλημα καθώς με τον καιρό να έχει πλέον χειμωνιάσει είναι δύσκολο να καθίσουν στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων. Μια τακτική που μέχρι πριν λίγες ημέρες επιλεγόταν με αποτέλεσμα στο εσωτερικό κάποιων καταστημάτων να κάθονται 10 – 20 άτομα και στο εξωτερικό 80.
Την ίδια ώρα πέρα από τη συμπίεση στον κύκλο εργασιών τους, οι επιχειρηματίες της εστίασης καλούνται να αντιμετωπίσουν και το εκρηκτικό κόστος ενέργειας, με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου να φτάνουν «φουσκωμένοι» δημιουργώντας έναν επιπρόσθετο πονοκέφαλο.
Προσδοκούν σε αυξημένη κίνηση τα Χριστούγεννα
Σε αυτό που ποντάρουν οι άνθρωποι της εστίασης είναι τα Χριστούγεννα. Υπό κανονικές συνθήκες, προ κορωνοϊού, ο τζίρος την περίοδο των Χριστουγέννων εκτοξευόταν κατά 200% έναντι των προηγούμενων μηνών.
Ωστόσο, όπως λένε οι επιχειρηματίες του χώρου, ο όποιος αυξημένος τζίρος δεν μπορεί να ισοσκελίσει τα χαμένα έσοδα του προηγούμενου διαστήματος.
Όπως λένε πλέον εργάζονται μόνο τα Σαββατοκύριακα ενώ τις καθημερινές οι επιχειρήσεις τους μοιάζουν …νεκρές. Μάλιστα κάποιες επιχειρήσεις διατηρούν τον αριθμό των εργαζομένων τους μέχρι και το τέλος των εορτών και ύστερα, αν και δεν το θέλουν, θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε απολύσεις δημιουργώντας… στρατιές ανέργων.
Πηγή: voria.gr