Το μέτρο για το κεφάλαιο κίνησης έρχεται να καλύψει το έντονο πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης.
Ικανοποίηση δημιουργεί στους ανθρώπους της εστίασης η νέα δράση, που ανακοινώθηκε χθες, προϋπολογισμού 330 εκατομμυρίων ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις του κλάδου με σκοπό την αγορά πρώτων υλών για τους πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους.
Με το μέτρο, που θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναμένεται να επιδοτηθούν περί τις 34.000 από τις 80.000 επιχειρήσεις της εστίασης.
Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019.
Διαβάστε ακόμη: Εστίαση: Πακέτο 330 εκατ. σε 34.000 επιχειρήσεις – Οι όροι για τις ενισχύσεις
«Μετά από ένα χρόνο που το ζητάμε, επιτέλους εισακουστήκαμε και τελικά θα δοθεί στις επιχειρήσεις της εστίασης το κεφάλαιο κίνησης προκειμένου να ανοίξουν» τονίζει μιλώντας στη Voria.gr ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης υπογραμμίζοντας πως το μέτρο έρχεται να καλύψει το έντονο πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης.
Ωστόσο όπως τονίζει ο κ. Επιτροπίδης μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων αναμένεται να μείνει εκτός του μέτρου καθώς πολλές επιχειρήσεις δεν πληρούν την προϋπόθεση ένταξης που αφορά στη μείωση του ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 που θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.
«Ζητήσαμε η μείωση να ανέρχεται στο 20% ωστόσο μας επισήμαναν πως το 30% είναι απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ιδανικό θα ήταν να μπορούσαν να επιδοτηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου» αναφέρει ο κ. Επιτροπίδης σημειώνοντας ωστόσο πως αυτή τη φορά φαίνεται πως έγινε κατανοητό στην κυβέρνηση πως η εστίαση έχει πληγωθεί σοβαρά απο το πολύμηνο λουκέτο των επιχειρήσεων του κλάδου εξαιτίας του κορωνοϊού.
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες η επικοινωνία του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργου Καββαθά με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη είναι καθημερινή προκειμένου να τεθούν επί τάπητος και τα άλλα αιτήματα του κλάδου (πχ η μείωση του ΦΠΑ στα αλκοολούχα ποτά κ.α.)
Τα κριτήρια ένταξης στη δράση είναι
-Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%
-Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
- Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.
-Επιχειρήσεις εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.
-Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
Πηγή: voria.gr