Εν τω μεταξύ διαμαρτυρία κάνουν σήμερα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στο ΥΜΑΘ για τα δικαιώματά τους
Χωρίς καραντίνα μπορούν να εισέρχονται από χθες οι μόνιμοι κάτοικοι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Συμφωνίας Σένγκεν, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σερβίας και του Ισραήλ: Α) Εφόσον έχουν διαγνωστεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα ή Β) στην περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιασμού για κορωνοϊό COVID-19 και προσκόμισης από αυτούς πιστοποιητικού εμβολιασμού, στην αγγλική γλώσσα, το οποίο έχει εκδοθεί από δημόσια Αρχή, υπό την προϋπόθεση της παρόδου 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Εξάλλου από χθες με απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων, άνοιξε πιλοτικά ο συνοριακός σταθμός Νυμφαίας και για τους επισκέπτες των ΙΧ αυτοκίνητων.
Ο τουρισμός κάνει τα πρώτα βήματα. Και τα ξενοδοχεία αρχίζουν κι αυτά δειλά δειλά τις προετοιμασίες τους. Σύμφωνα με πηγές του «TyposThes» ξενοδοχειακή μονάδα στο Πανόραμα άρχισε εργασίες καθαριότητας, ενώ και το Μακεδονία Παλλάς θα ανοίξει σήμερα τις κλειδαριές του για να αρχίσει κι αυτό τις προετοιμασίες ώστε να υποδεχτεί τους πελάτες όταν δοθεί το πράσινο φως από τους επιδημιολόγους. Ανάλογη κινητικότητα φυσικά υπάρχει και σε άλλες ξενοδοχειακές μονάδες.
«Άνοιγμα μόνο όταν επιτραπεί μετακίνηση μεταξύ νομών και όταν ανοίξει η εστίαση»
Τα ξενοδοχεία είναι, όπως πάντα, σε ετοιμότητα για να ανοίξουν, όμως προς το παρόν δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες κρατήσεις για δικαιολογηθεί το άνοιγμα. Μάλιστα όπως δηλώνει στο TyposThes ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, οι πιθανές ημερομηνίες για να κινηθούν ουσιαστικά τα γρανάζια του τουρισμού, είναι στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθύ κόκκινο και ως εκ τούτου δεν μπορούμε ακόμα να μιλάμε για άνοιγμα. Θα πρέπει να υπάρξει μια πληρότητα 50% στις κρατήσεις για να έχει νόημα να ανοίξουν τα ξενοδοχεία. Εμείς υπολογίζουμε ότι στο δεύτερο μισό του Ιουνίου, θα αρχίσουμε να λειτουργούμε».
Όσον αφορά τον εσωτερικό τουρισμό, το Πάσχα δεν φαίνεται να προσφέρει την απαιτούμενη ανάσα στον κλάδο και πολλοί ιδιοκτήτες δεν θα ανοίξουν καθόλου. «Ακόμη και να ανοίξουν οι εσωτερικές μετακινήσεις, οι τέσσερις μέρες των διακοπών του Πάσχα δεν μπορούν να σώσουν την παρτίδα. Η πλειοψηφία των ιδιοκτητών δεν θα ανοίξει το Πάσχα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος.
Επίσης, όπως δήλωσε στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος,«τα ξενοδοχεία θα λειτουργήσουν από την στιγμή που θα γίνει άρση των περιορισμών των μετακινήσεων από νομό σε νομό και όταν ανοίξει η εστίαση».
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως αυτή την στιγμή στην πόλη μας λειτουργούν 20 από τα 80 ξενοδοχεία, με το απολύτως απαραίτητο προσωπικό. Αναφορικά με την άρση της καραντίνας σε επισκέπτες από χώρες ΕΕ, Ηνωμένου Βασιλείου, Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σερβίας και Ισραήλ είπε πως «πρακτικά δεν αλλάζει κάτι. Πριν δεν έρχονταν επειδή έπρεπε να μπαίνουν σε επταήμερη καραντίνα. Τώρα από την στιγμή που για να πάνε στο αεροδρόμιο θα πρέπει να είναι είτε εμβολιασμένοι ή να έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού, δεν υπάρχει θέμα. Αν τυχόν βρεθεί κρούσμα στο αεροδρόμιο, τότε ο εν λόγω επιβάτης θα μένει στο ξενοδοχείο καραντίνας που θα υπάρχει κοντά στο αεροδρόμιο, ενώ στην περίπτωση των χερσαίων συνόρων θα επιστρέφει στην πατρίδα του. Δεν θα δούμε εικόνες που είχαμε πέρυσι».
Ερωτηθείς αναφορικά με τις προβλέψεις για το φετινό καλοκαίρι σημείωσε πως είναι νωρίς για να έχουμε εικόνα. «Αυτή την στιγμή υπάρχει ζήτηση, αλλά όχι προκρατήσεις. Δεν γίνονται κρατήσεις. Όλοι θα κλείσουν τις καλοκαιρινές διακοπές την τελευταία στιγμή. Οι μόνες κρατήσεις που έχουμε είναι από περσινές ακυρώσεις που μεταφέρθηκαν για φέτος», σχολίασε ο κ. Μανδρίνος.
Διαμαρτυρία ξενοδοχοϋπαλλήλων
Εν τω μεταξύ την υποχρεωτικότητα της κλαδικής τους συλλογικής σύμβασης θα ζητήσουν μεταξύ άλλων σήμερα στις 11 το πρωί στην προγραμματισμένη κινητοποίησή τους στο ΥΜΑΘ εκπρόσωποι από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομών Θεσσαλονίκης & Χαλκιδικής.
Ο κλάδος μετρά περί τις 4500 εργαζόμενους σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική και όπως δήλωσε στο «TyposThes» ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Γρηγόριος Λειβαδιώτης «οι περισσότεροι βρίσκονται σε αναστολή, τόσο οι εποχιακοί όσο και οι 12μηνοι». «Οι υποσχέσεις στα αιτήματά μας όλο αυτό το διάστημα ήταν αθρόες, όμως στην πράξη δεν έγινε τίποτε. Η κλαδική συλλογική σύμβαση υπογράφηκε ανάμεσα στους εργαζόμενους και στους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων όμως δεν έγινε υποχρεωτική. Εκκρεμεί η υπογραφή από το υπουργείο για να ισχύσει για όλους και για να μην υπάρχουν μισθολογικές διαφορές», σημείωσε.
Εξάλλου πρόσθεσε πως τα επιδόματα που παίρνουν είναι πολύ χαμηλά και με αυτά είναι δύσκολο να βιοποριστούν. «Είναι επιδόματα πείνας τα 534 ευρώ στους 12μηνους , αλλά και τα 400 ευρώ για δύο μήνες για τους εποχιακούς. Το ταμείο ανεργίας για όσους το είχαν παρατάθηκε για δύο μήνες, όμως αυτό δεν αρκεί. Είμαστε αρκετό καιρό χωρίς δουλειά…», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς σχετικά με το επερχόμενο άνοιγμα του τουρισμού, και με δεδομένη και την αλλαγή της Notam αλλά και του ανοίγματος των οδικών συνόρων της Νυμφαίας σχολίασε πως «θα φανεί τι θα γίνει στο επόμενο διάστημα». Εξήγησε πως στην σημερινή κινητοποίηση θα εστιάσουν στο θέμα της υποχρεωτικότητας της κλαδικής τους σύμβασης ώστε να κατοχυρωθούν τα μισθολογικά δικαιώματά τους, ενώ θα τεθούν και άλλα ζητήματα όπως πχ η ανάκληση παράνομων απολύσεων. Ο ίδιος εκτίμησε πως το άνοιγμα των ξενοδοχείων θα γίνει κατά τις 5/5.
Θεοχάρης: «Εμβολιασμός εργαζομένων τουρισμού μετά τις ευπαθείς ομάδες»
Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια απόφαση σχετικά με την υποχρεωτικότητα διενέργειας self test σε υπαλλήλους στα ξενοδοχεία. Μόνο οδηγίες για να ακολουθηθούν μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του κορωνοϊού με χρήση γαντιών, μασκών, και ειδικές οδηγίες πχ για το πρωινό. Πάντως χθες ο υπουργός κ. Χάρης Θεοχάρης ανέφερε από το βήμα της βουλής ότι ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τουρισμό θα ξεκινήσει αμέσως μετά τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων. Ο υπουργός τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει ο τουρισμός με υγειονομική ισορροπία.
Στο πλαίσιο συζήτησης επερώτησης της Φώφης Γεννηματά και βουλευτών του ΚΙΝΑΛ, ο υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε πως οι εργαζόμενοι στον τομέα αυτό ανέρχονται σε 280.000. Μέχρι να εμβολιαστούν θα υποβάλλονται, όπως είπε, σε συχνά τεστ. Η διαδικασία του εμβολιασμού αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρεις εβδομάδες.
Στις αναφορές της κυρίας Γεννηματά για συμφωνίες με τρίτες χώρες στο μοντέλο εκείνης με το Ισραήλ, ο υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι από χθες έχουν τη δυνατότητα οι εμβολιασμένο Αμερικάνοι να έρθουν στη χώρα μας, χωρίς να μπουν σε καραντίνα. Σε ότι αφορά στους συνοριακούς σταθμούς, είπε πως φέτος θα ανοίξουν όλοι με ασφάλεια, ενώ για το πιστοποιητικό εμβολιασμού που πρότεινε ήδη από τον Ιανουάριο ο πρωθυπουργός, σημείωσε ότι παρά τις πρώτες αντιδράσεις, υλοποιείται και γίνεται με γρήγορες για τους όρους της ΕΕ διαδικασίες.
Ο Χάρης Θεοχάρης πρόσθεσε μάλιστα, ότι δεν υπήρξαν πέρυσι λαθροχειρίες με τα πρωτόκολλα και ότι το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος κατατάσσεται στην Πέμπτη θέση σε θέματα ασφαλείας. Χαρακτήρισε τον τουρισμό «σύνθετη διεργασία» που δεν προσφέρεται για κομματική αντιπαράθεση και άλεσε να μην το κάνει για να μην βγαίνει προς τα έξω η εικόνα ότι η χώρα δεν είναι ασφαλής.
ΠΗΓΗ: typosthes.gr