Ο επιχειρηματίας και μέλος της Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Νυφούδης μιλά στο TyposThes

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Προβληματίζουν τόσο τους επιχειρηματίες όσο και τους καταναλωτές οι ανατιμήσεις βασικών τροφίμων όπως το ψωμί και το ηλιέλαιο. Αυξήσεις έχουν σημειωθεί τελευταία και στα κρεατικά, αλλά και σε άλλα προϊόντα. Και μαζί με την άνοδο του ενεργειακού κόστους δημιουργούν μια δύσκολη εξίσωση για τους περισσότερους. Εν τω μεταξύ μαζί με τα τρόφιμα είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο να έρθουν αυξήσεις και στα ποτά.

«Η εστίαση έχει “χτυπηθεί” από τις ανατιμήσεις σε βασικές πρώτες ύλες. Προϊόντα όπως το ηλιέλαιο και το ψωμί έχουν ανεβεί, ενώ παράλληλα έχουν μπει περιορισμοί από τους χονδρέμπορες για την ποσότητα των προϊόντων που μπορεί να προμηθευτεί ο κάθε επιχειρηματίας του κλάδου μας. Η εστίαση έχει δυσκολία να κάνει γρήγορες ανατιμήσεις. Συνήθως απορροφάει το μεγαλύτερο κόστος. Όμως δεν ξέρουμε για πόσο καιρό θα συνεχίσει να το κάνει αυτό. Επιπλέον υπάρχει και το θέμα του ενεργειακού κόστους. Το ρεύμα και το αέριο έχουν τριπλασιαστεί. Ένα μαγαζί που πριν έδινε 1000 ευρώ για ρεύμα τώρα δίνει 3000 ευρώ. Πλέον φτάσαμε τα έξοδα για ρεύμα και θέρμανση να είναι μεγαλύτερα από το ενοίκιο που δίνουμε», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο επιχειρηματίας και μέλος της Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Νυφούδης. Παράλληλα υπογράμμισε και το ότι η ενεργειακή κρίση και οι ανατιμήσεις σε προϊόντα έχουν επηρεάσει και το καλάθι του κάθε καταναλωτή. «Ο κόσμος βλέπει καθημερινά γύρω του την ακρίβεια στο αέριο, στο ρεύμα, στο τι πρέπει να πληρώσει στο σούπερ μάρκετ. Οπότε πλέον είναι πιο “σφιχτός” στο τι θα ξοδέψει σε ένα μπαρ ή σε ένα εστιατόριο, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αυξήσεων και στα ποτά ο κ. Νυφούδης σχολίασε πως «είναι κάτι που πλέον θεωρείται δεδομένο. «Εφόσον ανεβαίνουν και εκεί οι πρώτες ύλες θα δούμε αυξήσεις. Πχ το ποτό από τα 8 ευρώ θα πάει στα 9 ευρώ. Επίσης μην ξεχνάτε πως ο ΦΠΑ είναι υψηλότερος στα ποτά απ΄ότι στο φαγητό».

«Ανάσα» στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τα αυξημένα έξοδα αναμένεται να φέρει η επιστροφή των ανεμβολίαστων στην εστίαση. «Είναι κάτι που το περιμένουμε και έπρεπε ήδη να έχει γίνει. Αναμένουμε την χαλάρωση των μέτρων για να αυξηθεί η πελατεία και να δουλέψουμε περισσότερο», σχολίασε ο επιχειρηματίας.

Αναφορικά με τα λουκέτα εκτίμησε πως «Κάποιοι είχαν κλείσει μέσα στην πανδημία, άλλοι επέστρεψαν, αρκετοί δυσκολεύονται τώρα με τους λογαριασμούς… Μετά το πέρας της κρίσης με τις ανατιμήσεις και τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία εκτιμούμε πως θα μειωθεί κατά 20% ο αριθμός των καταστημάτων της εστίασης, αν δεν έχουμε πάλι μια νέα μετάλλαξη και έκτακτα μέτρα από Σεπτέμβρη».

Πηγή: Από την έντυπη έκδοση “Τύπος Θεσσαλονίκης”

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial