Σήμερα ετοιμάζεται ο «οδικός χάρτης» του έργου της κατασκευής του deck, αναζητείται χρηματοδότηση και συζητούνται οι αδειοδοτήσεις.
Στο πρώτο τετράμηνο του έτους υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την εκπόνηση της μελέτης για την κατασκευή του ξύλινου deck στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης, από τον πρώτο προβλήτα του λιμανιού μέχρι το ύψος του Λευκού Πύργου.
Αυτή την περίοδο, οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης εκπονούν τον «οδικό χάρτη» του έργου, δηλαδή ετοιμάζουν τις προδιαγραφές του, προκειμένου να μπει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, να καταγραφούν οι αναγκαίες ενέργειες ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου και να ανατεθεί η εκπόνηση των μελετών, αφού εξασφαλιστεί και η αναγκαία χρηματοδότηση.
Όπως τονίζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, «η ‘ανάπλαση’ της παλιάς παραλίας με την κατασκευή του deck, μαζί με τη μελέτη της πλατείας Αριστοτέλους και το έργο της πλατείας Διοικητηρίου είναι τρία εμβληματικά έργα που μπήκαν στο τεχνικό πρόγραμμα του 2021 και ξεκινάνε επιτέλους. Στον άξονα της Αριστοτέλους θα προχωρήσει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα δούμε το κομμάτι της χρηματοδότησης. Στην πλατεία Διοικητηρίου τα πράγματα έχουν προχωρήσει αρκετά, ενώ μέσα στο έτος θα είμαστε έτοιμοι να δρομολογήσουμε και την ‘ανάπλαση’ της παλιάς παραλίας».
Για το έργο έχουν προϋπολογιστεί στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2021 πόροι 186.000 ευρώ, οι οποίοι θα αναζητηθούν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ή από την κυβέρνηση (υπουργείο Τουρισμού), με πιθανότερη τη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, τουλάχιστον της μελέτης.
Ο αρμόδιος τεχνικός σύμβουλος του δημάρχου, Δημήτρης Μήτρου, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για τη μελέτη του έργου, αλλά θα ακολουθηθεί η διαδικασία της ανάθεσης, προκειμένου να εξοικονομηθεί χρόνος και να αποφευχθούν οι μεγάλες καθυστερήσεις που συνεπάγονται οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί.
Εδώ και καιρό έχουν αρχίσει οι συζητήσεις των αρμοδίων του δήμου και του αρμόδιου αντιδημάρχου, Μάκη Κυριζίδη, με τους φορείς που εμπλέκονται στις αδειοδοτήσεις οι οποίες θα απαιτηθούν για να ανοίξει ο δρόμος υλοποίησης της παρέμβασης. Και οι φορείς αυτοί μόνο λίγοι δεν είναι. Ήδη έχουν γίνει επαφές με την ΕΤΑΔ, τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες και το Λιμενικό, ενώ εμπλέκονται κι άλλοι φορείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι η παλιά παραλία είναι προστατευόμενος αρχαιολογικός χώρος, καθώς εκτός των άλλων υπάρχει εκεί και το θαλάσσιο τείχος…
Και μπορεί το έργο να θεωρείται «μικρό», όμως μόνο εύκολο δεν είναι και ο κίνδυνος να «σκοντάψει» στις διαδικασίες είναι ορατός. Εξάλλου, ο προϋπολογισμός του δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 5 εκ. ευρώ, που σημαίνει ότι το τελικό κόστος μετά τις εκπτώσεις δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 3,5 εκατ. ευρώ.
Τα βήματα που θα γίνουν από εδώ και στο εξής αφορούν, σύμφωνα με τον κ. Μήτρου, στην εκπόνηση του «οδικού χάρτη» και στην προετοιμασία των προϋποθέσεων και προδιαγραφών ανάθεσης της μελέτης του έργου. Θα ακολουθήσει η έκδοση των αδειοδοτήσεων και μετά την εξεύρεση και της χρηματοδότησης θα ακολουθήσει η δημοπράτηση και η κατασκευή της επέκτασης με ξύλινο deck.
Το μελετητικό αντικείμενο θα πρέπει να αντιμετωπίσει κι ένα ακανθώδες και επείγον ζήτημα, αυτό των διαβρώσεων στο κρηπίδωμα της παλιάς παραλίας, γι’ αυτό άλλωστε επιλέγονται και διαδικασίες «κατεπείγοντος» και η λύση της ανάθεσης αντί του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.
Οι αρμόδιοι του δήμου προς το παρόν είναι φειδωλοί στις εκτιμήσεις τους για τον χρονικό ορίζοντα του έργου, διότι θέλουν να έχουν ξεπεράσει τις δυσκολίες και τα διαδικαστικά, προτού δώσουν συγκεκριμένο χρόνο υλοποίησης της εμβληματικής παρέμβασης. Δεν είναι τυχαίο ότι η διοίκηση του δήμου έχει πει ότι στόχος της είναι μέσα στη θητεία της να ολοκληρώσει το deck.
Πηγή: voria.gr