Την κορδέλα των εγκαινίων του ανανεωμένου αρχιτεκτονικά και τεχνολογικά χώρου έκοψε ο Τζέφρι Πάιατ
Ένα ακόμη «παράθυρο» στην Αμερική, όπως το χαρακτήρισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, το Thessaloniki Tech Lab, εγκαινιάστηκε χθες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη.
«Είναι πολύ ασυνήθιστο να έχουμε έξι “ παράθυρα” στην Αμερική σε μια χώρα με το μέγεθος της Ελλάδας», τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ, εγκαινιάζοντας την έκτη «Αμερικανική Γωνιά» στη χώρα μας, που θα λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του οργανισμού EduAct- Δράση για την Εκπαίδευση, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Την κορδέλα των εγκαινίων του ανανεωμένου αρχιτεκτονικά και τεχνολογικά χώρου έκοψε ο κ. Πάιατ από κοινού με τη γενική πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Ελίζαμπεθ Λι και τον πρόεδρο του οργανισμού EduAct- Δράση για την Εκπαίδευση και συντονιστή του Thessaloniki Tech Lab Κώστα Βασιλείου.
Το γεγονός ότι το Thessaloniki Tech Lab είναι η έκτη «Αμερικανική Γωνιά» που εγκαινιάζεται στη χώρα μας καταδεικνύει, όπως σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης, τη «στρατηγική σημασία της Ελλάδας» αλλά και τη βούληση των Ηνωμένων Πολιτειών «να καλλιεργήσουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας με τους Έλληνες», ενώ η επιλογή της Θεσσαλονίκης αποδεικνύει τη δέσμευση των αμερικανικών διπλωματικών αρχών στη χώρα μας στην περιοχή της βόρειας Ελλάδας και της βούλησής τους να συνεχίσουν να στηρίζουν την ανάπτυξη του επιχειρηματικού οικοσυστήματος της πόλης.
Ο κ. Πάιατ χαρακτήρισε το Thessaloniki Tech Lab πλατφόρμα επικοινωνίας με τις τοπικές κοινωνίες και αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που προσφέρει ο νέος αυτός χώρος στη νεολαία της πόλης, αλλά και στις προοπτικές που ανοίγονται για συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα της πόλης, τα αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα (Ανατόλια, Αμερικανική Γεωργική Σχολή) αλλά και τα innovation hubs εταιρειών όπως η Pfizer, η Cisco και η Deloitte.
«Η Θεσσαλονίκη αποκτά μια “ Αμερικανική Γωνιά”, ένα σημείο σύνδεσης της παιδείας και της επόμενης ημέρας. Της γνώσης και της επιχειρηματικότητας», τόνισε, από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, επισημαίνοντας πως η χώρα μας διαθέτει υψηλού επιπέδου ανθρώπινο κεφάλαιο, το οποίο «βρίσκει μια φιλόξενη γωνιά, από τα πρώτα του βήματα, στο Thessaloniki Tech Lab».
«Οι κινήσεις κολοσσών από το εξωτερικό, όπως η Microsoft, η Cisco, η Deloitte, η Pfizer, αποδεικνύουν ότι η χώρα μας και ειδικά η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη μετατρέπονται ήδη σε επενδυτικό κόμβο στις νέες τεχνολογίες», σημείωσε ο κ. Καλαφάτης, επισημαίνοντας πως «αυτές οι εταιρείες -κορυφαίες του είδους- επέλεξαν την περιοχή μας για να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις».
«Τα τελευταία χρόνια η Θεσσαλονίκη προσπαθεί να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο εργαστήριο επιστημονικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης», σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, υπογραμμίζοντας τη σημασία επενδύσεων σε ανθρώπινο δυναμικό. Σημείωσε δε πως περιποιεί τιμή για όλους στην πόλη το γεγονός ότι στο πολυποίκιλο «ψηφιδωτό» της προστίθεται μια τόσο σημαντική γωνιά.
Από την πλευρά της, η πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Ελίζαμπεθ Λι επισήμανε -μεταξύ άλλων- ότι το Thessaloniki Tech Lab έχει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και νέους ταλαντούχους ανθρώπους που θα «τρέξουν» τα καινοτόμα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για τους επισκέπτες του. Εκτίμησε δε ότι θα δώσει τη δυνατότητα στους νέους της περιοχής να αναπτύξουν τις δεξιότητες εκείνες που χρειάζονται στο σημερινό μοντέλο οικονομίας ώστε να συμβάλουν στην ενίσχυση του εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού της Ελλάδας και την ανάπτυξη της οικονομίας της.
«Για εμάς η δημιουργία αυτού του χώρου στην ουσία είναι μια ευκαιρία για να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, νέους, φοιτητές αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία που θέλουν να γνωρίσουν είτε την αμερικανική κουλτούρα, τη γλώσσα και τον πολιτισμό είτε τις νέες τεχνολογίες και να τους δώσουμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον χώρο και να εκμεταλλευτούν τον τεχνολογικό εξοπλισμό που υπάρχει για να δημιουργήσουν τα δικά τους πρότζεκτ», υπογράμμισε ο πρόεδρος του οργανισμού EduAct- Δράση για την Εκπαίδευση και συντονιστής του Thessaloniki Tech Lab Κώστας Βασιλείου.
Σημείωσε δε, ότι ένας ακόμη στόχος είναι όποιος έχει τη γνώση και θα ήθελε να κάνει ένα ανοιχτό εργαστήριο για άλλους νέους ή μεγαλύτερους σε ηλικία, να έχει τον χώρο και τα υλικά για να μπορέσει να το κάνει. «Όταν η γνώση μοιράζεται, όλοι μας δυναμώνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο θεσμός των Αμερικανικών Γωνιών (American Spaces) εισήχθη στην Ελλάδα το 2003 και αποτελεί πρωτοβουλία της πρεσβείας των ΗΠΑ στη χώρα. Έκτοτε, έχουν δημιουργηθεί έξι -μαζί με τον σημερινό- χώροι πολυμέσων, που λειτουργούν ως πλατφόρμες ενημέρωσης για προγράμματα επιχειρηματικότητας, τεχνολογίας και εκπαίδευσης.
Πηγ΄ή: typosthes.gr\
- TerraPixel: Αλλάζει τους κανόνες του Digital Marketing για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- Τοποθετούνται στηθαία στην ΕΟ Θεσσαλονίκης – Μουδανιών την άλλη βδομάδα
- Παραολυμπιακοί Αγώνες – Κολύμβηση: Οριακά εκτός τελικού η ομάδα 4Χ50μ. ελεύθερο mixed 20 πόντων
- «Κατέθεσε λευκό ποινικό μητρώο» – O δήμος Λαρισαίων απαντά για την άδεια σε καταδικασμένη ιδιοκτήτρια λούνα παρκ
- Εκπτώσεις: Χαμηλότερες πωλήσεις από πέρυσι κατέγραψαν πάνω από τις μισές εμπορικές επιχειρήσεις