Θεσσαλονίκη: Πενταπλάσια κρούσματα κορωνοϊού σε μία εβδομάδα καταγράφει η Θεσσαλονίκη, η οποία την περασμένη Δευτέρα, 26 του μήνα, δήλωσε 84 κρούσματα και χθες … 449, αποτελώντας, όπως και το Σάββατο, την “πρωταθλήτρια” του μολυσματικού χάρτη. Ο Οκτώβριος, ο πιο “βαρύς” μήνας της επιδημίας μέχρι σήμερα, έδωσε τη “σκυτάλη” στο Νοέμβριο με 20.776 κρούσματα σε 31 ημέρες και ένα Σύστημα Υγείας στο όριό του.
Οι εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για έναν εξίσου επιβαρυμένο Νοέμβριο. Μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού αναμένεται, άλλωστε, και για τους επόμενους χειμερινούς μήνες. Η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα δίνει μια πρόγευση του τι μπορεί σύντομα να συμβεί και στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές με περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας.
Τα νέα μέτρα, βέβαια, που ξεκινούν να εφαρμόζονται στην Ελλάδα από αύριο θεωρούνται αυστηρά και υπάρχουν ελπίδες να επιδράσουν έστω ως προς τη σταθεροποίηση των περιστατικών.
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μετέβη σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη, για διαδοχικές επισκέψεις στα νοσοκομεία “ΑΧΕΠΑ” και “Γ.Γεννηματάς” και με στόχο να συντονίσει την ενίσχυση του επιβαρυμένου ΕΣΥ στη βόρεια Ελλάδα. Σε δηλώσεις του σε εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης πριν από λίγο ανέφερε ότι εξαιτίας της διασποράς θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητοστάκη, να ληφθούν ακόμη περισσότερα μέτρα σε σχέση με όσα ήδη ισχύουν.
Ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται έκτακτο σχέδιο με επιπλέον 43 ΜΕΘ – Covid ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ στη συμπρωτεύουσα, ενώ ακόμη πιο αυστηρά μέτρα σε σχέση με όσα ήδη ισχύουν είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθούν ώστε να αναχαιτιστεί η διασπορά.
Από σήμερα, οι Κινητές Ομάδες (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται έξω από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που εφημερεύουν, για να υποστηρίξουν τις αυξημένες ανάγκες τους.
Η επιδημιολογική κατάσταση της συμπρωτεύουσας απασχολεί τις συσκέψεις των τοπικών αρχών καθώς και την τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ κυβέρνησης και ειδικών. Ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ανάφερε (Σκάι) ότι εισηγήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 ή 9 το βράδυ καθώς και απαγόρευση μετακινήσεων μέσα και έξω από το νομό.
Τα νούμερα που καταγράφονται είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Σε σχέση με την περασμένη Δευτέρα, 28 του μήνα, η Θεσσαλονίκη παρουσίασε αύξηση κατά 435% και συγκριτικά με την προηγούμενη Κυριακή αύξηση κατά 148%. Μάλιστα, τα νέα περιστατικά σε σχέση με δύο εβδομάδες πριν είναι περισσότερα από … οκταπλάσια. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, η Θεσσαλονίκη είχε 53 κρούσματα.
Δεν είναι όμως μόνο η Θεσσαλονίκη αλλά ολόκληρη η βόρεια Ελλάδα που “βράζει”. Η πρώτη περιοχή στην οποία επιβλήθηκε τοπικό lockdown, η Κοζάνη, είναι ήδη 15 ημέρες σε αυτό το καθεστώς. Περίπου δέκα ημέρες είναι σε lockdown και η Καστοριά, ενώ έχουν ακολουθήσει από τότε Ιωάννινα, Λάρισα, Ροδόπη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες. Ολες αυτές οι περιοχές “δίνουν” υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων καθημερινά. Και άλλες όμως Περιφερειακές Ενότητες αυξάνουν με ταχύ ρυθμό τη διασπορά του κορωνοϊού. Δράμα, Εβρος, Ξάνθη, Πέλλα, Κιλκίς βρίσκονται ψηλά στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ. Χθες, η Δράμα δήλωσε επιπλέον 90 κρούσματα, ο Εβρος 48, η Ξάνθη 30, η Πέλλα 31, το Κιλκίς 26. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ροδόπη χθες “έσπασε” τα ρεκόρ, καταγράφοντας 112 νέες μολύνσεις κορωνοϊού.
Οσον αφορά σε περιοχές της υπόλοιπης χώρας, η Μαγνησία είναι μία Περιφερειακή Ενότητα που προβληματίζει ιδιαίτερα. Το Σάββατο είχε 15 περιστατικά και χθες ακόμη 42. Η Μεσσηνία, επίσης, φαίνεται να συγκεντρώνει σημαντικό φορτίο αν και τις δύο τελευταίες ημέρες τα κρούσματα που δηλώνει είναι μονοψήφια.
Μέσα στον περασμένο μήνα καταγράφηκαν συνολικά επιπλέον 20776 κρούσματα, ενώ ολόκληρο το Σεπτέμβριο είχαν δηλωθεί 8158 περιστατικά. Πρόκειται για αύξηση κατά 155%. Ο προηγούμενος μήνας ήταν με διαφορά ο χειρότερος της πανδημίας μέχρι τώρα. Δεν αποκλείεται, όμως, να αποτέλεσε την αρχή ακόμη δυσκολότερων ημερών, μιας και η πτώση της θερμοκρασίας και η μεγαλύτερη παραμονή σε κλειστούς χώρους εκτιμάται ότι δίνουν μεγάλη ώθηση στην επιδημία. Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, έχει επισημάνει ότι η μετάδοση με την πτώση της θερμοκρασίας αυξάνεται ακόμη και κατά δέκα φορές. Οι αποφάσεις για το κλείσιμο της εστίασης και των χώρων ψυχαγωγίας ελήφθησαν συνυπολογίζοντας τους παράγοντες πτώσης του υδραργύρου και έντονου συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.
ΠΗΓΗ: eleftherostypos.gr