Πολύ μεγαλύτερος ο ρυθμός υποχώρησης του επιδημιολογικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα (πίνακας)- Ανησυχία για τις μεταλλάξεις

Η τελευταία μέρα του Γενάρη επιφύλασσε έναν ακόμη αιφνιδιασμό για τη Θεσσαλονίκη καθώς στην πόλη όπου, σχεδόν έναν χρόνο πριν, διαγνώσθηκε το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στην Ελλάδα, εντοπίστηκε αυτή τη φορά το νέο στέλεχος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό και με την ύπαρξη στην περιοχή του μεταλλαγμένου βρετανικού στελέχους, μετριάζει κάπως τις προσδοκίες από την πολύ θετική εικόνα την οποία είχε η περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης τον πρώτο μήνα του 2021.

Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα η περιοχή της Θεσσαλονίκης, τον Γενάρη, κατάφερε να περιορίσει σε σημαντικό βαθμό το επιδημιολογικό φορτίο. Όχι μόνον σε σύγκριση με τις δικές της επιδόσεις τους προηγούμενους δύο μήνες, τον Δεκέμβριο και τον εφιαλτικό Νοέμβριο, αλλά σε σχέση και με την πανελλαδική εικόνα της πανδημίας το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης διαγνώστηκαν συνολικά 2.025 κρούσματα έναντι 4.631 που ήταν τον Δεκέμβριο (μείωση κατά 56,30%) και 17.190 τον Νοέμβριο (μείωση κατά 88,2%), ενώ μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου η μείωση ήταν της τάξης του 73,05%. Την ίδια ώρα, ο πανελλαδικός ρυθμός υποχώρησης του επιδημιολογικού φορτίου ήταν πολύ χαμηλότερος. Ειδικότερα, μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου ήταν μόλις -8,5% ενώ μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου ήταν -69,7%. Εν ολίγοις, τον τελευταίο μήνα η Θεσσαλονίκη κατάφερε να περιορίσει τα κρούσματα κατά περίπου επτά φορές περισσότερο σε σχέση με την πανελλαδική μείωση.

Η σταδιακή αποκλιμάκωση αποτυπώνεται και στον μέσο ημερήσιο όρο των κρουσμάτων. Τον μαύρο Νοέμβριο ο μ.ο. ήταν 573 κρούσματα ανά ημέρα, τον Δεκέμβριο υποχώρησε στα 149,3 και τον Γενάρη στα 65,3. Επίσης, καμία μέρα τον Γενάρη δεν καταγράφηκε τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων. Η χειρότερη μέρα ήταν η 12η Ιανουαρίου με 99 κρούσματα και η καλύτερη η 24η με μόλις 26, αλλά και αρκετά μικρότερο αριθμό τεστ. Αντίθετα, τον Δεκέμβριο μόνον τρεις μέρες είχε η πόλη διψήφιο αριθμό κρουσμάτων ενώ τον Νοέμβριο είχε πάντοτε τριψήφιο.

Τη σταθεροποίηση του επιδημιολογικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη, στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου τριμήνου, επιβεβαιώνει και η έρευνα την οποία διεξάγει το ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι αναλύσεις από την αρχή του έτους, και στις δώδεκα δειγματοληψίες οι οποίες έγιναν μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου, δείχνουν τη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται στο πράσινο. Ωστόσο, η ομάδα του ΑΠΘ προειδοποιεί πως οι μεταλλάξεις στο γονιδίωμα του SARS-CoV-2 και η διαφαινόμενη διασπορά στη χώρα πολύ πιο μεταδοτικών στελεχών του ιού, όπως η βρετανική ή η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, μπορούν πολύ γρήγορα να ανατρέψουν την καλή εικόνα.

«Πράγματι είμαστε πολύ καλύτερα σε σχέση με τον Δεκέμβριο και φυσικά με τον Νοέμβριο όμως, δεν σας κρύβω, ότι παραμένω πολύ ανήσυχος. Μην ξεχνάτε πόσο γρήγορα άλλαξε η εικόνα τον περασμένο Οκτώβριο, μέσα σε δέκα, δεκαπέντε μέρες πήγαμε από το πράσινο στο κόκκινο», δηλώνει στην Voria.gr ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Δημήτρης Τσαλικάκης.

Όπως σημειώνει αυτή τη στιγμή η πληρότητα σε κλίνες covid είναι περίπου στο 1/6 σε σχέση με τον Νοέμβριο «όμως, παραμένουμε σε αυξημένη ετοιμότητα». Το δεύτερο θετικό στοιχείο είναι ότι έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου το αργότερο ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού. «Σε κάποια νοσοκομεία, όπως για παράδειγμα στο ΑΧΕΠΑ, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και ο δεύτερος εμβολιασμός, σε λίγες μέρες θα ολοκληρωθεί και στα υπόλοιπα», αναφέρει ο κ. Τσαλικάκης.

ΜΗΝΑΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μ.Ο./ΗΜΕΡΑ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ

%

Ιανουάριος ’21

2.025    (-56,30%)

65,3

18.340    (-8,50%)

11,04

Δεκέμβριος ’20

4.631    (-73,05%)

149,3

20.032    (-69,7%)

23,11

Νοέμβριος ’20

17.190                              

573

66.176

25,97

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial