ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ LOCKDOWN (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Τι δείχνουν οι αριθμοί για την κατάσταση με τα κρούσματα κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη μετά την πρώτη εβδομάδα καραντίνας στον νομό

Μία εβδομάδα αυστηρής καραντίνας συμπληρώνει σήμερα η Θεσσαλονίκη, μαζί με τις Σέρρες, δύο πόλεις οι οποίες τέθηκαν σε αυτό το καθεστώς νωρίτερα απ’ ότι η υπόλοιπη χώρα. Ταυτόχρονα, η Θεσσαλονίκη κλείνει είκοσι μέρες από τότε που ο αριθμός των κρουσμάτων άρχισε να διαγράφει ραγδαία αυξητική τροχιά. Συνεπώς, έχει συμπληρωθεί ήδη ένα κρίσιμο διάστημα για την εκδοχή κάποιων πρώτων συμπερασμάτων.

Το κακό για τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου όταν κατέγραψε για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων (125). Έκτοτε, και για τις επόμενες οκτώ ημέρες είχε μια συνεχή, σημαντική, αλλά όχι ραγδαία, αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Στη διάρκεια αυτών των οκτώ ημερών, από τις 20 έως τις 27 Οκτωβρίου στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης διαγνώστηκαν 1.464 κρούσματα, σε σύνολο πανελλαδικά 6.873 (μέσο ποσοστό 21,3%) με τον μέσο όρο των κρουσμάτων ανά ημέρα στην περιοχή να ανέρχεται στα 183 (βλ. σχετικό πίνακα παρακάτω).

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ξεκίνησε από την 28η Οκτωβρίου όταν καταγράφηκαν 384 κρούσματα. Το εξαήμερο που ακολούθησε έως την 3η Νοεμβρίου που επιβλήθηκε στη Θεσσαλονίκη καθολική καραντίνα διαγνώστηκαν συνολικά 2.697 κρούσματα, σχεδόν διπλάσια σε σχέση με το προηγούμενο δεκαήμερο. Την ίδια ώρα ο πανελλαδικός αριθμός κρουσμάτων για το ίδιο διάστημα ανήλθε σε 9.334 με το μερίδιο της Θεσσαλονίκης να ανέρχεται στο 28,9%, σε σχέση με το 21,3% του προηγούμενου δεκαημέρου. Παράλληλα, ο μέσος αριθμός κρουσμάτων στην περιοχή έγινε δυόμισι φορές μεγαλύτερος σε σχέση με το προηγούμενο δεκαήμερο και ανήλθε στα 449,5 από 183.

Η εβδομάδα της καραντίνας

Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων συνεχίστηκε και την πρώτη εβδομάδα της καθολικής καραντίνας καθώς στο τελευταίο εξαήμερο, έως και χθες, διαγνώστηκαν στην περιοχή συνολικά 4.006 κρούσματα, σε σύνολο 14.697 πανελλαδικά (ποσοστό 27,2%) με τον μέσο όρο ανά ημέρα να φτάνει στα 667,67. Στο διάστημα αυτό και συγκεκριμένα στις 5 Νοεμβρίου η Θεσσαλονίκη σημείωσε τη χειρότερη επίδοσή της με 862 κρούσματα, σε σύνολο 2.917 (ποσοστό 29,5%), ενώ πολύ κακή μέρα ήταν και η 31η Οκτωβρίου με 839 κρούσματα σε σύνολο 2.056 (40,8%).

Στους αριθμούς του τελευταίου εξαημέρου καθρεφτίζεται βεβαίως η κατάσταση πριν από το lockdown της 3ης Νοεμβρίου καθώς σημαντική αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου αναμένεται μετά τουλάχιστον μία εβδομάδα, ενώ πολύ αργότερα η τάση αυτή αναμένεται να περάσει στα νοσοκομεία τα οποία βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση. Ωστόσο, ήδη καταγράφονται κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι τα μέτρα άρχισαν να αποδίδουν.

Κατ’ αρχάς παρατηρείται μια, μικρή έστω, υποχώρηση του αριθμού των κρουσμάτων, τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και ως προς το πανελλαδικό ποσοστό. Βεβαίως η αύξηση συνεχίζεται αλλά όχι με τον ξέφρενο ρυθμό όπως το αμέσως προηγούμενο διάστημα. Είναι ενδεικτικό ότι την εβδομάδα πριν από το lockdown, από 28 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου, τα κρούσματα ήταν δυόμισι φορές περισσότερα σε σχέση με το οκταήμερο από 20 έως 27 Οκτωβρίου, ενώ την εβδομάδα της καραντίνας τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά μιάμιση φορά σε σχέση με το προηγούμενο εξαήμερο (4.006 έναντι 2.697).

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr αυτό άρχισε να αποτυπώνεται και στη συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, με βάση τις τελευταίες αναλύσεις, που πραγματοποίησε η διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της ΕΥΑΘ, η οποία παρακολουθεί την εξέλιξη του ιικού φορτίου του κορωνοϊού με δειγματοληψίες στα υγρά αστικά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης.

Τα αποτελέσματα της τελευταίας εβδομάδας πρόκειται να ανακοινωθούν σήμερα και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταγράφεται εκ νέου αύξηση, αλλά με ρυθμούς μικρότερους σε σχέση με πριν. Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Οκτωβρίου η αύξηση ήταν της τάξης του 290%, ενώ λίγες ημέρες μετά, στις 21 Οκτωβρίου η αύξηση της συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού εκτοξεύτηκε κατά 500%.

Τέλος, όσον αφορά την εικόνα στα νοσοκομεία της πόλης, με βάση τα χθεσινά στοιχεία από το υπουργείο Υγείας, οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα νοσοκομεία Χαλκιδικής και Καβάλας) είναι 124. Από αυτές, 93 είναι κατειλημμένες και 31 κενές (ποσοστό 25%).

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial