Θεσσαλονίκη: Όχι σε άνοιγμα «ακορντεόν» από την εστίαση

Προσεκτικά τα βήματα στο θέμα επαναλειτουργίας των καταστημάτων ζητούν εκπρόσωποί της

Την άρνησή τους να μπει η εστίαση στην λογική του λοκντάουν – ακορντεόν εκφράζουν εκπρόσωποι του κλάδου, ενώ ακόμη ρευστό παραμένει το τι θα γίνει με την άρση του 2ουλοκντάουν καθώς η πανδημία συνεχίζει να δοκιμάζει την χώρα, και ιδιαιτέρως την πόλη μας.

«Πρέπει όταν ανοίξουν τα καταστήματά μας, αυτό να γίνει μια και καλή. Να μην εφαρμοστεί στην εστίαση το μοντέλο του ακορντεόν με τα λοκντάουν», ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπολών και Καφέ Μπαρ του Νομού Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Επιτροπίδης στον «Τύπο Θεσσαλονίκης».

Εξήγησε πως μόνο για να επαναλειτουργήσει ένα κατάστημα αν είναι καφέ μπαρ χρειάζεται τουλάχιστον 500- 1000 ευρώ, και αν είναι εστιατόριο 3000- 5000 ευρώ, για να προμηθευτεί πρώτες ύλες. «Αυτά είναι μόνο για να ξεκινήσει ξανά να δουλεύει», σημείωσε, ενώ υπογράμμισε πως με το κλείσιμο των καταστημάτων λόγω της πανδημίας αρκετές ποσότητες πρώτων υλών αχρηστεύθηκαν.

Αναφορικά με την επαναλειτουργία της εστίασης είπε πως είναι δύσκολο για μια επιχείρηση να έχει κέρδος μόνο με το 30% της πληρότητας του χώρου της, ενώ σημείωσε πως είναι αναγκαίο να απασχολεί το λιγότερο πέντε άτομα προσωπικό (μάγειρα, σερβιτόρους, λάντζα, μπουφετζή).Εξάλλου σημείωσε πως υπάρχει και ο παράγοντας του φόβου και του δισταγμού των πελατών. «Μετά το προηγούμενο λοκντάουν είχε περάσει ενάμιση μήνας από τις 25/5 που είχαμε ανοίξει και είδαμε να επανέρχονται δειλά δειλά οι πελάτες. Άρα αν ανοίξουμε στα μέσα Δεκέμβρη θα πάρει μέχρι τα τέλη Γενάρη ώστε να ξαναδουλέψουμε κανονικά και να έχουμε κόσμο στα μαγαζιά μας. Και σκεφτείτε πως τον Ιούνιο που άρχισε κάπως να κυλάει η δουλειά, δεν είχαμε κανένα κρούσμα, ενώ τώρα υπάρχουν πολλά κρούσματα…».

Παράλληλα ο κ. Επιτροπίδης σημείωσε πως η μοναδική ανάσα στους καταστηματάρχες είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή. «Είναι το μόνο μέτρο ρευστότητας που έλαβε η κυβέρνηση», σημείωσε, «έστω κι αν πρόκειται για ένα δάνειο», συμπλήρωσε.

Να δοθεί η επιλογή για αναστολή

Πάντως ανέφερε ότι σε περίπτωση που το κράτος αποφασίσει να επαναλειτουργήσει η εστίαση, «να δοθεί η επιλογή στους καταστηματάρχες να επιλέξουν αν θέλουν την αναστολή. Και έτσι να ανοίξουν αυτοί που θέλουν, ενώ όσοι επιθυμούν να παραμείνουν σε αναστολή».

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλευρό του κλάδου είναι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚ-Μ).

ΠΗΓΗ: typosthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial